maanantai 18. helmikuuta 2013

Älä kadehdi maalaista tai puhu typeristä kaupunkilaisista

  • Mikäli alkutuotanto ajetaan Suomessa alas, on se suuri virhe. Mistä ruokaa saa mahdollisten katastrofien tai muun poikkeustilanteen aikaan? Hyvänä esimerkkinä tuhkapilvi ja parin viikon lentokielto muutama vuosi sitten. Kriisien sattuessa Ranska tai Saksa ruokkivat omiaan, korkeintaan kalliilla myyvät ulos. Siksi maataloustukia, siksi mahdollisimman korkea omavaraisuusaste! Tukiaisista ja muusta maatalouden helppoudesta vinisevät voivat vapaasti ottaa kokeeksi vaikkapa hehtaarin maata, muokata se viljelykelpoiseksi, saada siemen kasvamaan ja kerätä siitä sato.

    Maaseutua tarvitaan, nimenomaan elinvoimaista maaseutua.

  • On järjen vastaista kasvattaa ruokaisilla pelloilla viljaa energiaksi polttolaitoksiin. Jos pelloilla kasvattaa ylipäätään mitään, on se vaan yksinkertaisesti typerää tällätä bioenergiaksi. Taas järjetön maatalouspolitiikka syynä. Viljan hinnan pörssikeinottelu on syvältä. Viljelijän tulee saada tuotteestaan kelpo hinta. Suomalainen energiapolitiikka on järjenvastaista, kiitos hallituksien typeryyksille ja ääripäiden takia tehdyille kompromisseille.

  • Maaseudulla asuminen kannattaa. Kaupungissa palveluiden lähellä asuminen kannattaa. Landella tuskin asuu sen onnellisempia tai onnettomampia ihmisiä, mutta kaikenlainen kaupunkilaiset vs. maalaiset-ajattelu on turhaa, joskin ihan hauskaa toisinaan. Kukaan ei pakota asumaan päällekkäin kerrostalossa äänekkäässä naapurustossa ja kärsimään unettomuudesta. Kukaan ei pakota ostamaan kyläkoulua keskeltä ei mitään ja käyttämään kaikkia rahoja sen remontoimiseen, lämmittämiseen ja ylläpitoon, sitten inistä, kun rahat on loppu. Se ei ole mikään sankariteko, vaan oma valinta tai valinnattomuus. Ei ole mitään hypettämistä siinäkään, että retostelee miten kolmihenkinen perhe asuu yksiössä ja tulee toimeen mahdollisimman vähillä neliöillä. Maailma ei pelastu tai ole pelastumatta sillä, että survoo itsensä yhteisölliseen kerrostaloon pieneen luukkuun olemaan parempi ihminen.
    Kumpikaan vaihtoehto ei ole toista parempi. Maalaisten ei kannata kadehtia kaupunkilaisia eikä päinvastoin. Vaikka kivaahan se usein on.

Kaikesta paljon tiedän enkä silti oikein mistään.

Ei kommentteja: