keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Herne nenään, mutta lautasella sellaista ei näkynyt

Sain kuulla jotain suunnattoman raivostuttavaa eilen iltapäivällä. Pihisin ja kihisin ihmisten törppöydestä niin etten tiedä kuinka päin olisin suuttumisen takia.
Lapsi oli joku tovi sitten isovanhemmillaan hoidossa, he olivat käyneet kylässä paikka öössä. Paikka öön ihminen tietää varsin hyvin lapsen ruokavalion olevan lihaton ja ilman teollista lisäainekuraa(piltit ja bonat olisi taatusti ihan ok-kamaa, mutta miksi sellaista kun on loistava mahdollisuus tehdä lapselle kaikki itse). On sitä silti toistuvasti välillä ärsyttävästi kritisoinutkin ettei lapsi muka saisi tarvitsemiaan ravintoaineita ja hän kärsisi puutostaudeista, jos ei nyt, niin pian. Muuta perustetta nillitykselle ei löydy kuin typerä näkökulma siihen että kasvissyönti ei täytä vatsaa ja ravintoainesuosituksia.

Tämä nillittävä ihminen oli muussannut lapsellemme ruokamättöä, jossa oli ollut lihaa. Vaimon äiti oli ymmärtääkseni vielä varmistanut ettei ruoassa ole mitään epäsopivaa, kuten helposti allergisoivia ja vauvaikäisillä vältettäviä aineita. Ei ollut, lapselle ruokaa suuhun. Mutta tyttömme ei ollut halunnutkaan syödä, oli sylkenyt ruokaa, ei ollut suostunut sitä nielemään. Mikä on todella harvinaista, yleensä hän syö kaiken mitä tarjotaan. Tällä hetkellä en edes tiedä miksi kyläpaikassa lapselle oli haluttu tarjota ruokaa, varsinkin kun hänellä on kylään/hoitoon mennessä ikiomat ruoat mukana kuten muillakin vauvoilla. No, se siitä. Lapsi ei ollut syönyt kuin korkeintaan lusikallisen, koska ruoka oli kaikesta päätellen pahaa.

Eilen iltapäivällä sain kuulla paikka Öön ihmiseltä vahingoniloisesti "Hyvinpä teidänkin tytölle liha maistui! Kyllä kasvava lapsi lihaa tarvitsee! On se niin, että lihaa täytyy lapselle tarjota eikä leikkiä lapsen terveydellä kaiken maailman höpötys ruokavalioilla...Kantsisi alkaa totutella liharuokiin, kun meilläkin hän selkeästi halusi syödä..."

!!%"¤()==?#"Q=??=)(JJKJLAP ÄRRR! Hermostuin ja suutuin aika tavalla. Olin ensinnäkin vihainen siitä, että henkilö suurella ilolla ja päänaukomistarkoituksella paria viikkoa myöhemmin ilmoittaa miten on saanut vauvamme syömään hänen tekemää kuraruokaa. Toiseksi sen takia, miksi elämäntapaa(väärä sana, mutta en parempaakaan keksinyt, vakaumus kuulostaa väärältä myös) ei viitsitä kunnioittaa vaan tieten tahtoen toimitaan kuin idiootti tietäen sen olevan väärin ja vastoin sitä mitä ylläpidän vaimoni kanssa. Eihän pähkinäallergisellekaan törkätä tahallisesti pähkinöitä ruokaan tai maitoallergiselle juoteta maitoa. Ärsyttävää! Olen vieläkin niin vihainen, varsinkin, kun ihmiselle ei mennyt vieläkään kaaliin se, että hän teki väärin sanoessaan lapsen mummolle, joka oli varmistanut ettei soseessa ole mitään mitä ei pitäisi ja että on väärin vain tuollainen idiotismi.

Tyttäremme ei syö lihaa, tietysti saa syödä sitä sitten mikäli tahtoo ja siltä tuntuu. Jos hän tahtoisi syödä nytkin, senkun syö, mutta lapsen äidin tarjoama lihapulla ei ole kelvannut, kuten ei myöskään muukaan liharuoka, jota vaimo silloin tällöin itselleen tekee. Tietämättömillä ihmisillä on varmasti ennakkoluuloja, mutta sivistykseen kuuluu olla olematta typerys. Olenhan minäkin kuullut koko ikäni erinäistä päänaukomista ja saivartelua siitä miten porkkanaa syömällä ei jaksa tai kasva. No eipä kasvakaan, siksi syön paljon kaikkea muutakin kuin juureksia. Lapsen ruoka-asiaan ei liity mitään sen ihmeempää. Haluamme ruokkia lasta mahdollisimman puhtailla raaka-aineilla ilman lisäaineita. Lapsi syö ja kasvaa, koska saa monipuolista ja maistuvaa ruokaa, jota hän mielellään syö.
Liha ei ole ihmiselle välttämätöntä, proteiinia ja rautaa saa paljon paremmissa muodoissa kasvikunnan tuotteista. Lisäksi hän syö maitokunnan tuotteita, aivan kuten minä tai vaimo. Ravitsemusterapeuttina toimiva ystävä on myös todennut syöttämämme ruokavalion olevan riittävää ja monipuolista. Vahinko, että hiemankaan normista poikkeava on suuri ja pelottava asia. Eikä koske pelkästään ruokavaliota, joka lopulta on aika pieni osa elämää.

Suututtaa ihmisten typeryys!

3 kommenttia:

Andie Heimaz kirjoitti...

Voi perskule mua sieppaa tommonen idiotismi!! En edes osaa kanavoida sitä halveksuntaa mikä mulla tuollaisia öö:n kaltaisia imbesillejä kohtaan on.
Mikä oikeus kenelläkään on päättää perheen puolesta tuollaisesta.
Samaan törmää jos yrittää olla syöttämättä karkkia, keksiä, kakkuja, sokerimehuja, limua, ranskiksia yms alle vuoden ikäiselle.
Hitto et ihminen osaa olla tyhmä!

Arttorius kirjoitti...

No älä. Me ei olla tytön syömisten kanssa mitään nipoja, mutta nuo perusasiat ettei haluta mitään sokerishittiä tai muuta sinunkin mainitsemia roinia syöttää kun ei itsekä syödä, niin miksi sitten tenavankaan pitäisi. Ja sitten tuo lihaa, kun ei lapsi edes halua syödä. Jos neidille antaa joku kyläpaikassa piparin käteen, se on ihan ookoo, mutta muutoin ruokittaisi mieluusti itse omilla eväillä, kuten tähänkin saakka.
Lapsi ei ole myöskään mikään koekaniini sen suhteen, että omaa ideologiaa hänen kautta elettäisi, kuten tuolla on joitakin elämäntapaintiaaneja.

Andie Heimaz kirjoitti...

Tiedän ja uskon, että teillä on terveet tavoitteet lapsen hyvinvointia ajatellen. Toi öö:n touhu on sikamaista ja törkeetä!