sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Lompakkovaras

Vapaa liikkuvuus EU-maiden välillä on räjäyttänyt maan taskuvarkaudet eikä asialle mitään ole tehtävissä, paitsi ihmisen ottaa itse huomioon omat turvallisuusuhkansa. YLE uutisoi eilen esimerkin yksistä turisteista, joka tällaista suorittaa. Puuroiselta videolta näkyi kolmen mieshenkilön eräs toimintamalli lompakon pöllimiseksi. Yksi on kyttäämässä kaupan kassan lähellä asiakkaan pankkikortin salasanaa, yksi tulee hetken päästä tuuppaisemaan tai aiheuttamaan hässäkkää, jolloin lompakko varastetaan. Hetken päästä mennään pankkiautomaatille puhaltamaan tiliä tyhjäksi kuinka paljon vaan pystyy.

Kovinkaan kummoinen ennustaja ei tarvinnut olla, kun rajatarkastuksien ym. muodollisuuksien poistumisen jälkeen pystyi helposti sanomaan, että tämänKIN kaltainen rikollisuus tulee kasvamaan. On helppoa tulla aamulautalla Helsinkiin, rötöstellä päivä ja lähteä iltapäivällä takaisin.

Keinona on ainoastaan kansalaisen oma suoja-apu. Pankkikortin pin-koodi näpytellään suojattuna, nostorajat minimiin, ei suuria summia käteistä mukana. Niin, ei se niin pitäisi olla, mutta on oltava, koska missään ei ole turvassa ryöstäjiltä ja muilta rikollisilta.

Ei kommentteja: