perjantai 29. maaliskuuta 2013

Intersukupuolinen vauva

Tehyn lehden juttu

Jutussa on "vastakkain" kahden eri näkemyksen omaavat kirurgit. Ihan kiinnostava juttu, jos kiinnostaa. Luin tuon joskus loppukesällä siskolleni tulleesta Tehy-lehdestä. Tuli mieleen aamulla, kun luin Hesarista jutun, jossa nuori ihminen on käymässä läpi korjausprosessia.

Muistan ihmetelleeni, kun mun syntymätodistuksessa on kohta sukupuolta ei tunnistettu, siis yhtenä vaihtoehtona. Mulla rasti on laitettu poika-kohtaan. :-] Teininä mietin, että mikähän se sukupuolta ei tunnistettu-kohta on. Eipä sillä, ei mulla kovin suurta tietämystä ole vieläkään enkä mielestäni tunne ketään aikuista intersukupuolista. Toisaalta ei silläkään ole väliä. Mielestäni elän siten, etten jaottele ihmisiä sukupuolten mukaan sen ihmeemmin. Toki ajattelen ihmiset miehinä tai naisina, tyttöinä tai poikina, mutta ei se ole mikään hallitseva asia tai jos en saa selvää onko joku mies tai nainen, ei väliä.

Ystävä sai muutama vuosi tai ihan hetki sitten vauvan, jonka sukupuolta ei kyetty selvittämään. Heidän "tarinassa" olen päässyt hieman syvemmälle mitä se käytännössä tarkoittaa, kun lapsen sukupuoli ei ole täysin selvillä. Tarkoittaa oikeastaan ei mitään, joka taasen johtuu lapsen vanhempien lunkista asenteesta asiaan - tärkeintä, että lapsi on terve. Mielestäni se oli vanhemmille aluksi pieni shokkikin, mutta saattoi johtua ympäristön hassusta suhtautumisesta asiaan, joka ympäristölle suotakoon. Käsittääkseni ja tiedänkin, että vanhemmat eivät tule tekemään asialle mitään ja että lapsi saa päättää itse aikanaan miten hommat etenevät.

Muistan kun joku ihminen sanoi mulle joskus jossakin yhteydessä, että pitää ajatella vanhempien tuskaa mikä tulee, kun vauva onkin molemmilla sukupuolielimillä varustettu tai ole selviä piirteitä kummastakaan. Että sen takia pitää leikata mahdollisimman pian vauva joksikin sukupuolen edustajaksi, jotta vanhemmat saa jatkettua elämää vauvansa kanssa normaalisti. Vanhemmat ovat alleviivattuja, koska mua jurppi ko. ihmisen ajattelutapa siitä etteikö lapsella olisi mitään oikeuksia. Toki vanhemmille täytyy tarjota tukea asian kanssa elämiseen, mikäli se herättää huolta, surua tai muuta negatiivista, josta ei pääse yli.

Sitähän tuo vallitseva käytäntö kai on, että vauvan sukupuoli päätetään varhain ja sitten leikkaus. Onneksi on Mika Venholan kaltaisia viisaita kirurgeja, jotka eivät pidä is-vauvaa sairaana tai kummajaisena vaan nostavat julki esiin intersukupuolisina syntyneiden vauvojen oikeudet. Mun mielestä vanhempien tai lääkärin tehtävä ei ole päättää kumpi lapsesta "tehdään".

Ei kommentteja: