maanantai 1. huhtikuuta 2013

Paikoitusaluekäyttäytyminen

Lapset
Lasten kanssa täytyy olla tarkkana ja vielä enempi tarkkana kaikkialla, mutta erityisesti parkkipaikoilla ja paikoitusalueilla, joissa kuljetaan jalan liikkuvien autojen seassa. Lapset tulisi pitää hallinnassa niin ettei alamittaiset otukset poukkoile yhtäkkiä jostain katveikosta auton eteen. Vaikka autojen pitäisi ajaa paikoitusalueilla kävelyvauhtia, moni ei niin tee. Tenavan räpylästä kiinni kävelymatkan ajaksi tai syliin, sillä turvataan piltin terveys parhaiten. Kyllä ne joskus oppii, viimeistään 15-vuotiaana että parkkialueilla ei säntäillä tai juosta päämäärättömästi. Valitettavasti enempi näkyy niitä ryntäileviä otuksia kuin isän tai äidin hallussa olevia. Siitä syystä autoilevan aikuisen on oltava skarppina.

Autoilijat
Harvalla parkkipaikalla on "päätietä", jota ajavalla on etuajo-oikeus, vaikka usein tällainen harhaluulo on. Ellei asiasta kolmiolla ilmoiteta, parkkialue on tasavertainen, oikealta tulevaa siis väistetään. Sallittu ajonopeus on yleensä 20 km/h ja sitä on syytä noudattaa.
Talviaikaan mikään parkkialue ei ole sallittua kilparata-aluetta. Käsijarrukäännöksiä pitäisi siten harjoitella jossain muualla.

Ostosten kanssa
Aikuisen ihmisen tulisi tajuta se, ettei himmaile peruuttamaan lähtevän auton takapuolella tai muussa pimeässä kulmassa. Sitä varten suurempien markettien parkkialueilla on erilliset kävelyväylät, josta sinkoudutaan oman kulkupelin luokse. Niitä olisi hyvä käyttää, vaikka kärryjen kanssa voikin tulla helposti mieleen talsia koko matka pirssille siellä ajoväylien puolella. Autoilijan täytyy kiinnittää huomiota tiellä kulkeviin, mutta on kurja olla oikeassa, jos on jäänyt peruuttavan auton alle.

Kolarit
Mikäli havaitsee jonkun ihmisen, ihmisen ohjastaman auton, ostoskärryn tai muun objektin kolhivan jotakin autoa tai muuta omaisuutta, olisi hyvä painaa mieleen mahdolliset tuntomerkit, rekisterinumeron ja vahingon laadun ja mahdollisuuden mukaan ottaa kontaktia vahingon kärsineen omaisuuden omistajaan.
Jos käy niin kehnosti, että peruuttaa jostakin kiesistä puskurin muusiksi, fiksu ihminen ottaa reilusti syyt niskoilleen ja jää joko odottamaan kolhiutuneen auton omistajaa tai soittaa rekisterinumeron perusteella omistajalle tai ainakin jättää omat yhteystietonsa. On raukkamaista rikkoa, mutta ei ottaa vastuuta teoistaan.

Maltti on valttia parkkialueilla toimiessa.

Ei kommentteja: