keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Ikea, iloinen kopioija

Plagiointi tuntuu olevan pääuutisena vähän kaikkialla. Hyvä niin, kopioida ei saa ja se on väärin. Marimekkoa räikeämpi kopioija on silti heittämällä IKEA, mutta eipä niistä uutisia tehdä(miksi ei?). Sieltä löytää Arabian 24H-astioita, aaltomukeja, teemaa, kastehelmeä, mitä vain. Suomalainen muotoilu ja design tuntuu olevan kovin suosittua kopioida. Vai?

IKEA.

IITTALA.

IKEA.

IITTALA.
"Oho, sori oli tarkoitus."

Moni suomalainen on jostain käsittämättömästä syystä ikeafanaatikko. Luultavasti siksikään Ikean kopioimiset ei kiinnosta mediaa uutisoinnin arvoisesti.

Minä, suuri Ikean parjaaja ja dissaaja käyn silti joskus hyvällä ruokahalulla syömässä Espoon Ikeassa käsittämättömän hyviä täytettyjä vegelettuja. Harmi ettei niitä myydä erikseen siellä, siis pakkastuotteina. Joskus siellä oli älyttömän hyvää pinaattilasagnea, mutta se taisi poistua ravintolan valikoimista.

Vedän huonekaluostoissa(kin) reilusti kotiinpäin ja maksan mieluusti laadusta. Sohvamme on 3-5 vuotta nuoria ja kuin uusia. Alakerran systeemi Iskun tai Askon mallistoa, yläkerrassa oleva sohva silloisen tyttöystävän Habitare-löydös Laulumaan valikoimasta. Mun hankkima sohvasysteemi maksoi ovh 4500, maksoin 2000 €. Mun hankkimilla on runkotakuu 20 vuotta ja eikä epäilystäkään, etteikö vähintään sitä kestäisi. Olen ollut sohvien jämäkkyyteen ja kaikkeen enemmän kuin tyytyväinen, parempaa sohvaa saa hakea. Tyttöystävän hankkima maksoi 1700 € tms. Runko- ja jousitakuu sillä sohvalla 10 vuotta. Pystyykö ikeahalpikset samaan? Rohkenen epäillä. Laadukkaan sohvan tunnistaa mm. painosta. Ikean sohvia pystyy siirtämään yhdellä kädellä hieman tökkäisten(vaikka meidänkin sohvia kyllä, kun niissä on huopatassut jaloissa vähentämässä kitkaa). Laadukkaan sohvan tunnistaa siitäkin, että se on olemassa vielä yli 10 vuoden päästä.

Jokaisella on ihana vapaus ostaa kihvelit ja kalusteet residenssiinsä mistä tahtoo, myös Ikeasta. Moni niin tekeekin ja varmasti ovat toimivia sun muuta mukavaa. Silti kaikki se kopioiminen ja laaduttomuus on käsittämätöntä.

2 kommenttia:

Silmäilijä kirjoitti...

Mun mielestä nuo esiinnostamasi esimerkit eivät edusta ainakaan tyylipuhdasta plagiointia. Toki niissä on paljon samaa, mutta silti ne kalpenevat mennen tullen Isolan tempun rinnalla.

Arttorius kirjoitti...

Niin no, en verrannut Ikean toimintaa Marimekon suunnittelijan kanssa keskenään, vaikka tulikin tänään mieleen uutisista.
Mun mielestä Ikean harjoittama järjestelmällinen matkiminen iittala/hackman/arabialta ja muilta on noloa. Oli tyylipuhdasta kopioimista tai ei.