lauantai 11. toukokuuta 2013

Lasten kuvat blogissa

Ikuisuusaihe. Törmäsin surffaillessa suomalaisen naisen pitämään blogiin, johon ihminen latailee säännöllisesti ja paljon kuvia lapsistaan. Luultavasti sadoista kuvista on tunnistettavissa lasten kasvot, monissa kesäkuvissa tenavat ovat alasti(kuten kesällä on mukava ollakin!) ja niitä kuvia on paljon. Kuvat ovat suurella resoluutiolla ja selkeitä. Lapsista nainen käyttää heidän omia nimiä. Nainen pelkkää nimimerkkiä. Yhdessä kuvassa poika on pissaamassa, tästäkin on kuvatallenne.

Yksi kysymys: Miksi?
Miksi nainen pitää omaa yksityisyyttään arvokkaampana, kuin lastensa? Miksi lapsista laitetaan niin tarkkoja kuvia, joita on mahdollista kenen tahansa katsella? Mitä palvelee kuvat alaikäisistä lapsista alastomana? Miksei lapsilla ole oikeutta yksityisyyteen? Miksi lasten äiti latailee useita kuvia päivässä blogiinsa tenavista?

Tätä mietin aina, kun vanhemmat, usein kotiäidit, tunkevat kuviaan niistä pilteistä blogiin. Se on suuren luokan vastuuttomuutta ja ääliöintiä, että lasten kuvia ripotellaan pitkin verkkoa. Minun mieleen sellainen ihminen on tyhmä ja huomionkipeä meduusa, jolle lapset ovat vain koristeita joiden tulevaisuudella ei ole lapsuuskuvien suhteen mitään väliä. Mitä ulkopuoliset ihmiset tekevät sillä tiedolla miltä lapsi näyttää? Ei niin mitään.

Kerroin joskus jonkun blogin kommenttiin esimerkin miten pedofiilit imuroivat tehokkailla bottiohjelmistoilla sivustojen kuvatiedostot hetkessä omiin likaisiin tarkoituksiinsa. Ja kuinka helppoa lopulta on selvittää missä kukin asuu ja kuinka helposti pääteltävissä on se milloin lapset ovat yksin kotona koulujen jälkeen. Blogisti suuttui, tietysti, ja kyseenalaisti ammattitaitoni sen suhteen ettenkö muka tiedä miten pieni osa rikoksista tapahtuu ulkopuolisten toimesta. Kuin se olisi siihen liittynyt miten lasten kuvia nimineen riepotellaan pitkin nettiä.

Tarvitseeko lapsen olla julkinen, vaikka bloginpitäjä olisi? Minun mielestä ei todellakaan. Omista lapsista kerron nimillä privablogissani, joskus joidenkin kuvien kera, mutta missään julkisesti, ei. Omien lasten tai toistenkaan lapsosten kuvat ja nimet eivät näy blogeissa, joihin on pääsy koko maailmalla.
Vartuttuaan voivat päättää tahtovatko pitää blogia. Silloinkin meillä aikuisilla on vastuu tarkistaa millaista materiaalia ja mitä tietoja mahdolliseen blogiin laitetaan.

4 kommenttia:

Antti-ihana kirjoitti...

Yksi vastaus: Heillä on oikeus eikä se ole väärin!

Toinen vastaus: Koska ihmiset ovat erilaisia.

Kolmas vastaus: Koska moni ei onneksi tiedä sitä mitä minä tai sinä.

Arttorius kirjoitti...

Laittaisitko kuvia blogiisi alastomasta vaimostasi/miehestäsi?-kysymys olisi paikallaan.
Mua ei ne pedobearit huoleta niinkään vaan just se yksityisyys, joka tuossakin on lapsilta viety.

Antin blogista:
(Kuva alastomasta Sannasta nurmikolla leikkimässä vesipyssyn kanssa)
Sanna tykkää ampua vesipyssyllä!

(Kuva Sannasta heittämässä sapuskaa pitkin lattiaa)
Tänään Sanna oli känkkärää, koska Sanna jätti ruoan syömättä ja keskittyi ainoastaan sillä pelleilyyn.

:D

Andie Heimaz kirjoitti...

Tämä puhuttaa ja sapettaa aina. Vaikka jokainen voi valita mitä elämällään ja kuvillaan tekee, en tule ikinä ymmärtämään miksi joku ihminen lyö laimin lastensa oikeuden yksityisyyteen niin törkeästi, että jakavat nakukuvista lähtien kaiken kaikkien nähtäville. Puhumattakaan siitä, mitä nettiin tungetuilla kuvilla saa aikaan, jos ne joutuvat esimerkiksi pedofiilien käyttöön.
Mä väitän, että kukaan lapsistaan bloggaava ei haluaisi olla siinä tilanteessa, kun lapsi joskus aikuistuttuaan hakee esimerkiksi työpaikkaa ja tulee haastattelusta pettyneenä kotiin ja lyö pöytään haastattelijan antaman kuvan, jossa työnhakija on lapsena tavara levällään vesipyssyineen nurmikolla blogiin tällätyssä kuvassa.
Tiedän, kuulostaa likaiselta, kun lapsesta sanotaan noin, mutta sitä se käytännössä ulkopuolisen silmin on. Saati sitten, jos lapsesta sattuu tulemaan julkisen ammatin harjoittaja. Kun seiskan sivuilla ja iltaroskalehdissä julkaistaan kuvat lapsuudesta pippelikuvista, itkuraivareihin ja vesirokkonäppyihin. Eikä tarvita edes seiskoja ja muita lehtiä, blogistahan ne kaikkien nähtäväksi nimellä googlaamalla löytyy.
Mikä ihme tyyppejä vaivaa, miksi kaikki pitää julkistaa.

Arttorius kirjoitti...

Andie, heimoveli :D Ei tuohonkaan ole mitään lisäämistä.