torstai 2. toukokuuta 2013

Perätön raiskausilmoitus

Ajoittain julkisuuteen tulee uutisia tapauksista, joissa nainen on tehnyt raiskausilmoituksen, mutta se onkin paljastunut perättömäksi. Äsken Ampparit.comin saitilta löytyi yksi. Tässä tapauksessa on palturia puhunutta rangaistu sakoilla, hyvä niin. Usein näin ei käy, vaan perättömän ilmiannon kohteeksi joutunut saa syyllisen leiman, joka kuitataan jossakin pienellä printillä. Pahimmillaan miehen maine on pilattu ja pienillä paikkakunnilla huhut leviävät hetkessä ja syytön onkin syyllinen. Perättömän ilmoituksen uhrina oleminen ei ole takuulla mukavaa. Kuulustelussa oleminen on henkisesti raskasta ja kuluttavaa. Mahdollinen tutkintavankeus se vasta kuluttavaa ja nöyryyttävää onkin!

Useimmiten perättömiä raiskausilmoituksia tehtaillaan, kun naispuolinen aamulla herää ja tajuaa pettäneensä kotona odottavaa osapuolta, on helpompi selittää yöllisen poissaolon syyksi tulleensa raiskatuksi kuin pettäneensä. Tai sitten ilmoitus tehdään kostoksi jostakin, kenties päättyneestä parisuhteesta sille "tekijälle". Poliisin on aina otettava vakavasti ilmoitukset ja suoritettava esitutkinta. Perättömän tapauksen tutkinta on pois jostain muusta, jolloin oikeasti tapahtuneet asiat venyvät.

Sitten on myös näitä katjakettuja, jotka puhuvat mediassa sieppausyrityksistä ja siitä, miten poliisi naureskeli eikä ottanut vakavasti. Sitten käykin ilmi, että mitään ilmoitusta ei oltu edes tehty alunperinkään. Kaikki tällaiset palturia puhuvat, perättömien raiskausilmoitusten tekijät ja muut nöyhtät tekevät oikeasti seksuaalisen väkivallan uhreiksi joutuneen elämästä vielä enemmän vaikeaa, jos mahdollista.

Tähdennän (erityisesti palkokasvia nasaaliin aikomaan imaiseville), että raiskaus otetaan tuntemieni komisarioiden ja muiden poliisien toimesta vakavasti. Kenellekään ei naureta, keltään ei tivata valehteleeko nainen(tai mies), ketään ei syyllistetä. Uhria pyritään auttamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Yhtäkään ei lähetetä yksin takaisin mistä on tullutkin.

Raiskaus on julma ja vastenmielinen rikos, eikä sitä tule ikinä väheksyä minkään tahon toimesta. Kuitenkin tuollaiset perättömät ilmoitukset voivat aiheuttaa mielipideilmaston muuttumista tavallisten ihmisten toimesta ja oikeasti raiskauksen uhreja voidaan syyllistää tai muulla tavoin väheksyä tuollaisten perättömien ilmiantojen takia. Pahinta mitä valeuhrien ilmoitukset voivat aiheuttaa, on se, että asenne raiskattuja kohtaan muuttuu vähätteleväksi. Kuten se joku ääliö pitkäliuhulettijuontaja selitti mautonta vitsiä miten raiskaus onkin vain "yllättävää seksiä".

Ei kommentteja: