lauantai 11. toukokuuta 2013

Puhuva pesukone

Hs.fi - Miksi kaikki hajoaa?

Ostin eilen Bamix-sauvasekoittimen, maksoi 129 euroa. Valmistaja antaa tuotteelle 25 vuoden takuun. Aiempi Bamix pihautti savunsa pihalle pari viikkoa sitten. Se oli vuodelta 1979 tai 1980.
Toinen vuosikertakeittiökone on Kenwood-sähkövatkain, sellainen retromallinen, jota nyt myydään uudestaan. Sekin on mummoni jäämistöstä ja ostettu aikoinaan jostakin tavaralosta Lahdesta 70-luvulla. Vatkain käy ja kukkuu nuoruuden vimmalla.

Hesarin juttu huononnetuista tuotteista ei ole uusi. Tavallinen kuluttaja on pystynyt tekemään kauan havainnointeja samasta asiasta sen suhteen, että ennen tehtiin kestävämpiä. Tuollainen tuotteiden huononnus on yksinkertaisesti huijausta.
En usko, että kuluttaja tahtoo pelkästään uutta ja sen perusteella kamoista voidaan tehdä tahallisesti kestämättömämpiä. Mun mielestä kuluttaja arvostaa kestävyyttä. Mieluusti ostan vatkaimen, josta valmistajakin on ylpeä voidessaan myöntää neljännesvuosisadan mittaisen takuun kuin parinkympin oobeehoofiilis-ruutan, jossa on vuoden takuu.

Mielenkiinnolla odotan koska pesukoneeseen tulee jotakin vikaa. Olisin halunnut runsas vuosi sitten pesukoneen ilman digitaalinäyttöjä ja muita vemppoja, mutta sellaista oli aika mahdoton löytää. Nyt pesukone punnitsee pestävän vaatteen ja lyö hetken päästä led-tauluun ajan, joka pesuun menee. Onneksi se ei ollutkaan puhuva, kuten edellisessä kodissani pesukone oli. Nykykone kommunikoi käyttäjänsä kanssa piippauksin, joka on todella ärsyttävää.
Tyttärestä joikuva ppk on mielenkiintoinen. Itseasiassa pesukone on tenavan lempiasia, sitä hän tykkää katsella ja yrittää painella näppäimiä. Aina kotiin tullessa lapsi käy tervehtimässä pyykkikonettakin. Eh...

Ennen oli paremmin laitteiden kestävyyden suhteen. Harmi.

3 kommenttia:

Apina kirjoitti...

Hehkulamppuhuijaus, loistava dokkari aiheesta.

Meidän sauvasekoitin on alle vuoden vanha ja huutaa kuin viimeistä päivää käytettäessä. Ostettiin muinoin Dubaista. Tuotiin se tänne matkalaukussa. On kyllä ollut ahkerassa käytössä. Sanoo kyllä kohta sopparinsa irti. Kenwoodin kones.

Arttorius kirjoitti...

Se doku mullekin tuli mieleen, mutta olen kuluttanut kiintiöni sen muistuttamisessa :]
Mulla on sauvakone päivittäisessä käytössä, koska viherhämmennyskummajuomat, protskulitkut, smoothiet, pirtelöt sun muut on helppo blenderöidä haluamiin olotiloihin. Plus jotkut tenavan safkat. Päivittäin jotain toimintaa. Välitila sauvattomana täytyi pärjätä pöytäblenderillä, mutta se on niin plah. Plahhin olisi poistanut matka sauvakauppaan, mutten saanut aikaiseksi.

Apina kirjoitti...

Joo meidän mutsin Bamix 80-luvulta mennä porskuttaa edelleen. Monet perunamuusit sekin on sillä vääntänyt vuosien mittaan:) Meirän smoothiesukupolven konehet ei oo mistään kotoosin!