torstai 23. toukokuuta 2013

Telineiden ympäröimänä

Talomme pian maalataan. Tai puunsuojataan. Maalausjengi toi eilen telineet ja asensi ne. Talon kahdelle sivulle on viritetty tällä hetkellä kitisevät vinguttimet. Vaati ilmeisesti konsteja, koska pari sivua on melko epätasaista mäkeä, kalliota, kivikkoa. Vasta maanantaina porukka tulee, toivottavasti. Loppuviikon sataa, niin ei silloin voi maalata. Tosin jos kovin monta päivää sataa, ilmeisesti saa jonkun hupun telineiden pääälle ja maalaus voi tapahtua siellä suojassa. Optimi olisi tietysti mahdollisimman kuiva ja poutainen ilma, mutta Suomessa mikään ei ole koskaan optimaalista.
Tuollaisella värillä alkavat suhertamaan hirsiämme. Vaihtoehtoina oli myös seuraava sävy, astetta tummempi, mutta valitsin tuon. Viiden vuoden päästä pinta täytyy kuitenkin uudestaan käsitellä niin voi silloin tummentaa, jos siltä tuntuu. Talo näkyy nyt alastomana liian pitkälle merelle, mutta värin pintaan saadessa se uppoutuu ympäristöön paremmin.

Teemu Selänteellä ja Kimi Räikkösellä on täällä omat pienet vaatimattomat villansa, mutta Selänteen torppa nousee ympäristöstä esiin mun mielestä aivan liian selvästi. Lähempänä meitä oleva Räikkösen majapaikka on sinertävän harmaa ja ihan tyylikäs, lisäksi siinä oli ainakin viime kesänä puita edessä eikä tupa ole aivan rannassa. Parina päivänä alkuviikosta ajeltiin venholla vaimon kanssa vielä katsellen sillä silmällä, kuin varmistuen värin oikeudesta. Vielä nyt kun on hetkessä humahtanut täysi vihreys, valitsemamme värisävy on mitä täydellisin ja tuntuu oikealta.

Maalausurakasta esitti tarjouksen kolme firmaa, joista yksi baltialainen. Sille olisi pitänyt maksaa "käteisenä, kun helpottaa kirjanpitoa". Juu niin varmasti, kun sellaista ei todennäköisesti ole. Niin kauan kuin pimeälle työlle on teettäjiä, niin kauan sitä on saatavilla. Oikeastaan se pysyy aina, koska se on uppoutunut syvälle rakenteisiin muun korruption kanssa. Jos ydinvoimaloita rakentaa paperittomat ja verokortittomat kahdella eurolla tunti ja se on yleisesti tiedossa, ei pimeä työ hienoista kampanjoista huolimatta koskaan katoa.

Pääasia, että oma talomme on rakennettu alusta loppuun verokorttien kera. Rakennusmestari oli jämpti ja varmisti, että jokainen pienikin työ on laillista ja kaikki maksut maksettuina. En suostunut ottamaan sähkötöihin erästä firmaa, jonka ennakkoveroperintärekisterissä oli ristiriitoja. En halua tukea pimeää työtä eikä ole pakkokaan! Hyvä niin.

Ei kommentteja: