perjantai 31. toukokuuta 2013

Valmistuneet

Kaksi serkusta valmistuu samaan aikaan keväällä samassa kaupungissa.

Mikkoernestistä tuli ylioppilas, lakki päähän keskinkertaisilla papereilla. Isot lakkiaisjuhlat, joihin tuli jokainen kynnelle kykenevä. Pitopalvelu tilattu hoitamaan kestitseminen. Mikkoernesti sai suuria shekkejä ja arvokkaita lahjoja. Kysyttäessä Mikkoernesti pitää välivuoden, lähtee ehkä Australiaan surffailemaan ja palaa joskus armeijaan. Ei suunnitelmia sen enempää.

Mirjukkamarjatta valmistui suurtalouskokiksi. Erinomaiset paperit ja kiitettäväksi arvioitu lopputyö. Lisäksi sai ruokatehtaan sponsoroiman stipendin ja toisenkin stipendin. Mirjukkamarjatta piti valmistujaisjuhlat, joihin on kutsunut kaikki samat sukulaiset mitä Mikkoernestikin, olivathan lähekkäin. Mirjukkamarjatan valmistujaisjuhliin harva tulee tai jos tulee, niin äkkiä käymässä tuomassa ruusun. Pitää mennä takaisin Mikkoernestin lakkiaisiin. Mirjukkamarjatta on tehnyt äitinsä kanssa tarjottavat itse ja on varautunut runsailla määrillä, sillä kuultu miten Mikkoernestin juhlapäivänä moni on kykeneväinen osallistumaan, varmasti tulisivat onnittelemaan kokkiakin.

Eipä tullut. Mikkoernestin monet sukulaiset pitävät ylioppilasta arvokkaampana kuin suurtalouskokkia tai muuta ammattiin valmistunutta. Mirjukkamarjatta sai parilta sukulaiselta 20 euroa kirjekuoressa vastaavasti ylioppilaan saadessa satasia, luultavasti tuhansiakin.

Tekstin esimerkit keksitty.

Osallistuin tällaisiin juhliin muutama vuosi sitten. Ammattiin valmistuneen juhlissa ei käynyt juuri ketään, mutta alle kilometrin päässä asuvan ylioppilasserkun kylläkin. Ylioppilasjuhlissa kuulin miten kaksi henkilöä jutteli keskenään miten pitäisi mennä käymään sen amislaisenkin luona, miksi sellaista pitää edes juhlia? Kuin se ei olisi riittänyt, kuuli ylioppilasserkkuaan onnittelemaan tullut ammattiin valmistunut henkilöiden keskustelun. En koskaan unohda sitä tyrmistynyttä ja pettynyttä ilmettä.

Olin silloisen tyttöystävän(nyk. vaimo) kanssa lähdössä yo-juhlista juuri näihin toisiin juhliin. Olin niin suivaantunut ja sisuuntunut, että kävin nostamassa shekkimme lisäksi automaatista vissiin 100 euroa, ihan rispektin takia ja siksi, että halusin. Kysymys ei ole rahasta tai saaduista lahjoista, vaan arvostuksesta ylipäätään, mutta halusin omalta osaltani törkätä hieman lisää.

Miksi ylioppilas on joidenkin mielestä arvokkaampi mitä työpaikan ja jatko-opiskelupaikan itselleen lunastanut ammattiin valmistunut? Esimerkkini Mikkoernestin ja Mirjukkamarjatan sukulaiset ovat pääsääntöisesti hyvin toimeentulevia, voisi sanoa rikkaitakin ja varmasti olisi ollut varaa irroittaa Mirjukkamarjatankin lahjoihin saman verran. Mutta ei, sinne ei viitsinyt moni edes vaivautua! Ja vielä, niillä lahjoilla tai niiden arvolla ei ole väliä, mutta hykertelin salaa, kun silloisen tyttöystäväni(nyk. vaimo) äiti ja isä muistivat ammattikoulusta valmistunutta kummilastaan hienolla Soliferin retromoposkootterilla. Homma oli vielä niin, että yo-juhlissa aiemmin nillittäneet näkivät. Heidän ilme, priceless.

5 kommenttia:

Rouva B kirjoitti...

On nurinkurista, että "vanhasta muistista" ylioppilastutkintoa pidetään tuloksista riippumatta niin ylihienona ammatilliseen tutkintoon verrattuna. Mikä yo oikeastaan on? Se ei esim. anna pätevyyttä mihinkään, ainoastaan jatko-opintokelpoisuuden. Saman antaa myös ammatillinen tutkinto.

Muinaisena opettajana voin sanoa, että lukiossa on tosi paljon porukkaa lähinnä kuluttamassa aikaa ja miettimässä elämänsä suuntaa, eikä se suunta ole kaikille selvä edes lukion lopussa.

Muuttolintu kirjoitti...

Puhut minun suullani, Arttorius. Ja samoin edellinen kommentoija... On se niin kummallista.

Arttorius kirjoitti...

Just niin! Onhan ylioppilastutkinto ilman muuta mahtava saavutus, paljon joutuu lukemaan ja pänttäämään, mutta ei todellakaan "parempi" kuin vaikkapa ammattiin valmistuminen.

Mua ärsyttää aina yo-tutkinnon liika ylistäminen, viimeksi tänään Uusi Suomi sääaiheiseen uutiseen liitti sellaista kuinka ylioppilailla on paikoin erilaiset juhlasäät huomenna. Siitä se ajatus taisikin lähteä! :D

Esimerkkini ammattiin valmistunut on tällä hetkellä töissä hyvää sapuskaa tekevässä ravintolassa pääkaupunkiseudulla ja opiskelee työn ohella joksikin restonomiksi tai mitä niitä onkaan. Ei tarvitse opintolainaa tai sponssia kotoa, kun pystyy työllään rahoittamaan elämänsä. Olisi kiva tietää vieläkö ne kaksi juhlavierasta yojuhlista kelailee miten "vaan"-juttu on joku amis ja ammattitutkinto.
Ugh.

Hekla kirjoitti...

Meillä juuri juhlistettiin kaksoistutkinnon suorittanutta. Pikkuserkkunsa yritti samaa (eri amislinjalta) vaan jäi muutaman pisteen päähän ylioppilaslakista. Sai kuitenkin syksyksi opiskelupaikan korkeakoulusta eli on erittäin tyytyväinen ja aikoo uusia penkin alle menneen osion syksyllä eli lakki lienee tulossa.
Pojan isoäiti mietti vielä torstaina (amiksen valmistujaiset perjantaina) että kannattaako sinne nyt mennä kun eihän tuo ammattitutkinto nyt mikään juhlan aihe ole. Soitti minulle ja kertoi että tulevat meidän kakaran juhliin. Sanoin "kohteliaasti" että meille ei teillä ole mitään asiaa, menkää sinne Pojan juhliin tai hypätkää sillalta, siinä vaihtoehdot.
Menivät Pojan juhliin. Onneksi.

Arttorius kirjoitti...

Onnittelut teidän valmistuneelle!