perjantai 3. toukokuuta 2013

Vihapuheenpitäjä

Hyviä huomioita.

Kärjistetysti voisi joskus todeta: Ns. suvaitsevaiston on hyväksyttävää haukkua ja ivata ketä tahansa ns. suvaitsemattomia. (Ei ole)

Mikäli 70-vuotias keskustalainen maanviljelijä Ihalemmestä sanoo, että ei pidä rikoksia tehtailevista vierasmaalaisista/naispresidentistä/mistä tahansa, on sellaista hyväksyttävä haukkua(ei ole), koska tuollainen on suvaitsematon, vaikka kyseessä on ainoastaan mielipide. Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä ilman, että se olisi vihapuhetta. Niin suvaitsemattomilla, kuten suvaitsevaisilla.

En pidä termistä suvaitsevainen/suvaitsematon. Itseään suvaitsevaiseksi kuvaava ihminen ikäänkuin nostaa itsensä korokkeelle, että hän suvaitsee jotakin, samalla määrittelee jonkun silti erilaiseksi. Samalla suvaitsemattomaksi jotakin sanominen on yhtä lailla määrittelemistä ja suvaitsemattomuutta... Sanat solmuun, lakkaan käyttämästä noita, koska ajatuksetkin menee helposti solmuun.

Mulle äiti, isä, mummo ja pappa opettivat yksinkertaisesti sen, että jokainen ihminen on arvokas. On ihminen homo, musta, rampa, hullu, kommunisti, japanilainen, mies, nainen, lyhyt, pyöreä, rikas tai köyhä - kaikki yhtä luokittelemattoman täydellisen arvokkaita.

Niin ja se vihapuhe. Ei mulla siitä olekaan mitään sanottavaa. Paitsi se, että sananvapaus ei tarkoita, että voisi suoltaa suustaan mitä huvittaa ilman vastuuta, se voi muuttua tällöin vihapuheeksi(tästäkään sanasta en muuten pidä, onko se vihapuhetta ettei pidä vihapuhe-sanasta... :D).
Maali- ja ruokakauppa odottaa minua ja tytärtä. Pirttimme sävy on viimein valittu, täytyy äkkiä hakea puunsuojamaalit ettei vain tulla toisiin ajatuksiin! Runsaudenpula ja mikäköhän se näistä olisi-pohdinnat meinasi pistää vaimon ja minun päät sekaisin.

Ei kommentteja: