torstai 20. kesäkuuta 2013

Naisilla oma autokoulu?

Nainen istuu autoon. Laittaa turvavyön kiinni. Vetää penkin mahdollisimman lähelle rattia. Nainen starttaa auton ja lähtee menemään pää tuulilasissa, ratti rinnoissa ja kädet koukussa. Risteyksessä nainen pää tuulilasissa kiinni tähyilee sivupalkin takaa tuleeko autoja. Viereisessä autossa istuva mies miettii onko hän ja monet muut käyneet jotakin ikiomaa autokoulua, jossa ajoasento opetetaan päin äässiä. Vai mistä se johtuu, että joillakin tsirbuilla tietyn iän jälkeen tulee järjetön tahto olla lähikontaktissa ratin kanssa?

Mun mielestä tuo ajoasento on vaarallinen. Ensinnäkin risteystilanteiden vuoksi. Auton sivupalkki vie yllättävästi näkyvyyden, joten sen taakse täytyy kuikuilla ja silti on mahdollista, että pieneltä tuntuva metalliosa vie näkyvyyden juuri sen yhden tulevan auton kohdalta. Lisäksi se on todella epäergonominen. Kädet ovat puuduttavassa asennossa. Monesti sitä rattiakin puristetaan rystyset valkoisena. Ajonautintoa kerrakseen!

Tämä pää tuulilasissa-ajotyyli koskee nimenomaan naisia. En ole liikennepoliisi, mutta liikennevalvontaa on silti tullut lukuisia tunteja tehtyä, enkä koskaan ole nähnyt vastaavaa miesten kohdalla, enkä vapaa-ajallakaan. Eri asia on sitten hattupäiset vanhat miehet, mutta nämä ovat usein muutoinkin liikenteen vaarantajia hitailla reaktioillaan tai aistien heikentyessä eikä sillä ole enää ajoergonomian kanssa mitään tekemistä.

5 kommenttia:

Rouva B kirjoitti...

Höh... Minä olen nähnyt yhden (1) tuollaisessa asennossa ajavan kuskin, ja se oli kyllä keski-ikäinen mies.

Arttorius kirjoitti...

Ei kovin montaa! :]
En osaa määritellä pää tuulilasissa-naisten levinneisyyttä, mutta nähdäkseni uhanalaisuusluokitus on elinvoimainen. :D

Johanna kirjoitti...

Meille lyhytjalkaisille ei oikein jää muuta vaihtoehtoa kuin vetää penkki aika lähelle rattia. Tai jos ei tee niin, ei yllä painamaan jarrua kunnolla. Pidän sitä ominaisuutta autoilussa kuitenkin tärkeänä 😊 Autoja ei totisesti ole tehty meitä ajatellen. Mutta päätä ei kai silti tarvitse sijoittaa tuulilasiin 😊

Arttorius kirjoitti...

Lyhytjalkaiset pois olemasta kuskeja... ;] No ei! Mut just se pää siinä tuulilasissa, asennon varmasti saa siten säädettyä ettei ole tarpeen tehdä blokkia näkyvyytensä kannalta. Luulisi myös, että tuntuu epämukavalta, jos on säätänyt selkäpalikankin kaltevuuden ratin myötäiseksi.

Arttorius kirjoitti...

http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=20138751 tää on nyt mobiversion linkki, kun en löytänyt mistä saa täysversion.