maanantai 10. kesäkuuta 2013

Opettaja, älä ole tiukkapipo

Anna Perho: Ettei nyt vaan mitään sattuis

Kolumnisti kirjoittaa tapansa mukaan kärkkäästi ja osuu usein ns. oikeaan monessa asiassa. Tässä kolumnissa mennään mielestäni metsäänkin(tai no, luistinradalle) ihan tehokkaasti.

Koska luistinradalle on kotipihaltamme 400 metriä matkaa, kävelimme sinne lapsen kanssa. Autoin hänelle luistimet jalkaan ja jäin fiilistelemään upeaa helmikuista aamuaurinkoa.
Kun opettaja pääsi paikalle muiden lasten kanssa, hän veti minut sivuun ilme vakavana. Olin tehnyt Virheitä.
Lapsi olisi ensinnäkin pitänyt viedä ensin kouluun noin puolentoista kilometrin päähän, ja kävellä sieltä yhdessä luokan kanssa radalle. Jokin asetus tai sääntö sanoo, että koulumatka olisi ollut turvallinen näin tehtynä.
Eikä siinä vielä kaikki. Lapseni luisteli myös ilman kypärää! Tällainen välinpitämättömyys olisi voinut aiheuttaa vaikka… öö, mitä?
Tietenkin lapsi olisi voinut kaatua ja joutua ensiapuklinikalle, tai jotain vielä hirveämpää. Mutta sellaistahan elämä on, leikkiä todennäköisyyksillä. 

Onkohan kirjoittaja ilmoittanut opettajalle, että vie lapsensa itse luistinradalle suoraan kotoa? Epäilys ettei, se ei selvinnyt. Tuskinpa opettajaa muutoin asia olisi vaivannut. Entäpä tuo kypärättömyys? En tunne koulujen tapoja, mutta soisin, että kypärää vaaditaan käytettäväksi luistelessa, päähän kova isku voi aiheuttaa pysyviä vammoja. Mikäli koulun käytäntö ja säännöt sanovat, että kypärää on pidettävä, mitä mutisemista asiassa on? Kolumnistilta hieman tökerö yritys saada opettaja pahikseksi sillä, että nipotti kypärättömyydestä kuin omiin aikoihin tuotavasta lapsesta. Ei niitä sääntöjä kiusallaan laadita ja kypärän käyttö luistellessa on perusteltua, varsinkin jonkun toisen(opettaja) ollessa vastuussa koko laumasta. Päässä ei tarvita isoakaan osumaa, kun se voi vaikuttaa moneen asiaan(olen siitä itse elävä esimerkki). Joku Ylen sivun kommenteissa kirjoittaakin miten lasten ja nuorten tapaturmakuolemat ovat vähentyneet "entististä paremmista ajoista".

Tahdon käytättää lapsellani tulevaisuudessa pyöräkypärää ajamaan opetellessa(ja myöhemmin), että jääkiekkokypärää luistelemaan opetellessa. Jos lapsistani rinteessä viihtyjiä tulee, myös siellä vaadin näiltä kypärän käyttöä. En näe siinä mitään ylisuojelua, kun haluan vähentää tenavien päähän kohdistuneiden vammojen riskiä pukemalla heille lajiin soveltuvan kypärän. Käytänhän sitä itsekin luistellessa, rullaluistellessa ja maastopyöräillessä. Ylisuojelulla ja normaalilla turvavälineistön käyttämiseen tai käytäntöjen opettamisessa ei ole juurikaan tekemistä keskenään.

Muu osa kolumnista olikin sitten hieman ylilentoista kärjistämistä, josta ei ole tarvetta olla mitään mieltä. AP ei ilmeisesti enää Radio Aallossa lue kolumnejaan, ne oli monesti hauskoja. Tosin en ole radioaaltoa varmaan yli vuoteen kuunnellut.

Ei kommentteja: