keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Siipeily

Tiedän erään eläkkeellä olevan pariskunnan, jonka muutama lapsi perheineen viettää joulut, pääsiäiset sun muut perhekeskeiset juhlat heidän luona. Myös kesälomista pitkiä taipaleita vietetään mummolassavaarilassavanhemmilla. (Varmasti aika monikin tietää sellaisia ;]) Tiedän myös sen, että tuo pariskunta on aina erinäisten juhlien jälkeen pitkään rahattomia, koska lasten ja aikuisten ruokkimiseen kuluu satoja euroja. Lapset perheineen ovat työelämässä, tienaavat monta kertaa enemmän mitä vanhempiensa eläke on. Silti vähävaraiset vanhemmat joutuvat(kyllä mun mielestä joutua tässä tapauksessa) maksamaan kaikki tarjoilut ja tekemään paljon, että aikuisilla ja lapsilla olisi mahdollista istua valmiiseen pöytään. Ruoka on Suomessa kohtalaisen kallista. Monipäisen lauman ruokkiminen monta kertaa vielä kalliimpaa! Minusta on käsittämätöntä sellainen etteivät vakavaraiset ihmiset tajua, että voisi viedä mennessään ruokatarpeita ja osallistua toteuttamiseen ja siivoukseen. Tässä tapauksessa yksi lapsista on fiksu ja vie aina mukanaan evästä, on sanonut sisaruksilleenkin että voisivat tehdä saman, mutta silti vuosi toisensa perään suuri osa siipeilee. Tuollainen ei ole varmasti ongelma vanhempien mielestä, totta kai haluavat viettää lasten ja lastenlasten kanssa aikaa ja tarjota kystä kyllä, mutta on se hieman surullistakin jos lasten lähdettyä menee monta viikkoa ettei ole varaa ostaa kunnolla itselleen ruokaa. Tulee mieleen käenpoikanen, joka on monesti isompi kuin "emonsa" ja silti emo ruokkii suurempaa poikasta.

Pihiys on joskus rumaa ja ällöttävää. En tietenkään tarkoita, että kylään mennessä pitäisi viedä aina omat eväät saati laskea rahallinen arvo kaikelle, mutta osallistuminen yhteiseen hyvään tulee monin kerroin takaisin. Tosin pihi ei täten varmasti ajattele.

Elin kyläyhteisössä jossa jokaisen ovet olivat aina auki. Vieraanvaraisuus puolin toisin tuli tutuksi pienestä ja se on jäänyt selkärankaan aikuisena. Oltiin monesti jossain tai meillä oli monesti porukoita, tai minä olin jossain tai meillä oli muita lapsia. Kaikille aina tarjottiin, jos oli nälkä tai vaikkei olisikaan. Mm. juhannuksena oli suuret nyyttärit Päijänteen rannalla, jossa sytytettiin kokko ja pidettiin hubaa. En tiedä onko aika kullannut muistot vai oliko siinäkin possessa sellaisia, jotka tulivat syömään toisten tekemät piiraat tuoden itse paketin Marie-keksiä.

5 kommenttia:

Andie Heimaz kirjoitti...

Siipeily on suolesta. Varmasti kaikki tuntee niitä kesämökillä tms vierailijoita, jotka tulee kukan kanssa ilman lakanoita ja pyyhkeitä ja odottavat lämmintä saunaa, ruokaa, juomaa ja herätessään valmista aamupalaa pöydässä odottamassa. Sietämätöntä.

Yksi tyyppi aikanaan teki usein niin, että kun mentiin kahville tai syömään (siihen aikaan hengailtiin paljon kahviloissa ja huoltoasemilla yms) hän latasi tarjottimelleen kahvin, patongin ja röökit ja kassalla huomasi, että ei olekaan lompakkoa tai rahaa. Jolloin usein takana tuleva maksoi hänenkin ostoksensa. Lupasi aina maksaa takaisin, mutta niitä maksuja ei kyllä juuri koskaan näkynyt. Sama tyyppi lainasi kerran autoa ja palauttaessaan sanoi, huomasin, että siinä on ainakin viiden litran varatankki, kun riitti bensa vaikka valo syttyi jo kauan sitten. Seuraavalla käyttökerralla selvisi, että hän oli pokkana palauttanut auton tankki ihan tyhjänä.
Siipeily on todellakin suolesta olipa se sitten missä muodossa tahansa.

Arttorius kirjoitti...

Joo, noita tuollaisia esimerkkejä en edes alkanut luettelemaan, olisi saattanut alkaa tympäisemään joku muistio jostain menneistä ajoista tai jo ihan tästä viime viikolta.

Nuo tavaroiden lainailijat, jotka rikkovat kamat tai käyttävät typerästi, argh. Mä lainasin viime kesänä säbäkaverille moottori- ja raivaussahaa ja sain ne rikkinäisinä takaisin(ikioma 26.6. viime v, piti tarkistaa, niin älytön meininki :D). Tosin sain perittyä hinnat uusista, mutta ärsytti niin paljon että saa aika kova luotto olla et mitään lainaan mitään teknistä.
Auton lainaamisessa on myös riski vakuutuksien kanssa. Puhumattakaan siitä, että kolhaisee auton puuta päin tms. Saati tuollainen bensojen huvettaminen, sietämätöntä! Millä pokalla noin voi edes tehdä!
Ai niin, yksi tutun tuttu pyysi multa Bellaa(paatti) lainaan juhannukseksi... En edes viitsi sanoa mitä mieltä asiasta olen hepun historian tietäen. Tyyppi vielä viitsi suuttua kun kieltäydyin :D

Muuttolintu kirjoitti...

Hyvä postaus. Otat oikeita asioita esille... Respect!

Jaanaba kirjoitti...

Tavaroitten lainaamisesta onneks aina voi kieltäytyä. Mää en juuri koskaan lainaa kenellekään enkä juuri koskaan lainaa keneltäkään.

Lainatut tavarat palautuu usein myöhässä takaisin ja se ärsyttää mua todella. =)

No toisaalta oon luvannut lainata parille tutulle meidän triathlonpyöriä, oikein itte ehdotin jotta pariskunta pääsis vähän kokeilemaan miltä pyöräily tommosella härvelillä maistuu.

Arttorius kirjoitti...

Mä lainasin kaverille muutama viikko sitten 48 kg:n kahvakuulaa. Sitä ei ehkä saa rikki ;] Mut muuten nou nou. Enkä tykkää lainata keneltäkään.