sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Vaippoja

Katselin Areenasta dokumentin nimeltä Vaippavuoren varjossa.
Ihan mielenkiiintoinen ensimmäinen puoli tuntia lastenvaippojen historiasta ja kulttuurista eri maanosissa, katsoin lopulta kokonaan.

Jenkkiyhtiö Procter & Gamble (Pampers) yrittää kovasti Kiinan markkinoille, koska siellä vauvoilla käytetään yleisesti halkiohousuja, joita näytettiin. Kiinassa syntyy vuosittain muutama vauva, ei ihmekään, että jättiyhtiö haluaa vaippojaan käytettävän maailman suurimmassa maassa.

Englannissa vuosittainen kertakäyttövaippojen jätemäärä täyttää kahdeksan Wembleyn stadionillista. Siellä joku on keksinyt kestovaippojen pesupalvelun. Heppu hakee kotoa tai tarhasta käytetyt vaipat ja tuo puhtaita tilalle.

Valtava jätemäärä ja epäekologisuus ei silti saa minua lapsineni kestovaippojen käyttöön. Jos olisi tuollainen pesulasysteemi, sitten voisin, mutta muutoin ei. Niin kovin helppoa ja kätevää kertakäyttöiset, niitä tietty järkevästi pyritään käyttämään. Yksivuotiaamme on käyttänyt jo pidemmän aikaa vuorokaudessa 1-2 vaippaa, mikä on positiivinen juttu, toivottavasti syksyä kohti nassikan pystyisi vieroittamaan kokonaan niistä. Tyyppi on alkanut yhä enenevässä määrin infota wc:n tarpeesta "ISHII, sihiiisii" ja osoitus toilettia päin. Näin kesäisin ulkona ollessa vauvakaan ei tarvitse fyllinkiä itseensä niin miten sisätiloissa.

Tunnistin universaalin vaippojen markkinoimisen synnytyssairaalasta saakka. Mikäpä parempi paikka olisikaan?

Dokumentissa ranskalainen joku tutkija tms. arvosteli "länsimaista hygieenisyyden kaipuuta", että miten Senegalissa lapset kulkevat alasti jatkuvasti.

Ohjelman lopussa tekijä sanoo sen mistä harvemmin ympäristönäkökulmaa esiin tuodaan: Vanhukset hoitolaitoksissa käyttävät vaippoja paljon pidempään mitä kukaan vauva tai pieni lapsi.

Kiinnostava dokumentti, monta näkökulmaa, vaikken jaksanut kovin intensiivisesti seurata eikä kertakäyttövaippojen ympäristökuormitus saanut minussa aikaan maailmantuskaa. Pidän huolta jätteiden ja kuormituksen balanssista osaltani elämällä luultavasti aika samalla tavalla miten viimeiset 43 vuotta.

2 kommenttia:

Apina kirjoitti...

Kieltämättä hieman hämmensi, kun metrossa näin äitinsä sylissä nukkuvan lapsen halkiohousut jalassa ja sukupuolielimet vilkkui kaikelle kansalle.

Samoin puistossa, kun toimet tehtiin halkiohousujen läpi.

Mutta hyvä niin, täällä syntyy ihan hirmusti jätettä jo ilman vaippojakin.

Kiinalaiset on kyllä aika maanläheistä kansaa, jopa vähän hippejä, useimmat naiset ei ajele karvojaan ja miehet liikkuu helteellä napa vilkkuen :)

-A

Arttorius kirjoitti...

Aivan varmasti! Pätkässäkin näkyi kun poika toimi puiston laidassa. Dokumentin ranskalainen tekijä oli hankkinut moiset halkiopökät pojalleen.