torstai 13. kesäkuuta 2013

Yhteinen tili - ikuinen rakkaus

Kävin pankissa avaamassa vauvalle tilin. Samalla pankkihenkilö tarjosi työnkuvaansa kuuluen rahastosäästämistä, henkivakuutuksia, vakuutuksia. Ja myös yhteistä tiliä ehdotti. Kieltäydyin kaikista.

S-pankki on markkinoinut yhteistä tiliä pariskunnille reippaasti, mulle tuli muistaakseni erikseen mainossähköposti asiasta vuoden alussa. Ei ole halua. Johtunee varmaan taas iästä ja itsenäisestä ajasta(nytkin olemme itsenäisiä, ei sillä) ennen parisuhdettamme. Näemmä kopmeritanordbankenikin tarjoaa aktiivisesti moista.

Jotkut kuullut ja  luetut(huom esimerkit koottu naisten suosimilta palstoilta) pariskunnat puoltavat yhteistä tiliä "rakkauden ja sitoutumisen" mittarina. Samalla myös avioehto naimisiin mennessä on tuomittu eron odotukseksi ja epärakkaudeksi ja ties miksikä. Raha-asiat ovat aika henkilökohtaisia asioita eikä niitä ole euromääräisen yksityiskohtaisesti tarpeen jorista paitsi sen puolison kanssa, jos hänenkään kanssa. (En esimerkiksi tiedä paljonko vaimoni tienaa työssä käydessään, koska se ei mua kiinnosta. Luulen ettei hänkään tiedä paljonko minä, eikä se asia ole vaivannut) Yhteinen tili on varmasti tosi hyödyllinen, käytännöllinen ynnä muuta sellaista, mutta nykymalli toimii hyvin. Maksamme kukin pääasiassa omat laskumme ja henkilökohtaiset huvitukset(parturit, ulkokahvitukset, lehtitilaukset). Yhteiset(kotivakuutus, sähkö) vuorotellen, ehkä. Muutoin kulutustottumukset ovat aika samaa ja "ideologia" rahan käytön suhteen vastaa sekin toisiamme. Ruokamenoista olemme pitäneet Excel-taulukointia vuoden alusta lähtien(tosi mielenkiintoista seurata!).
No mut niin, on hölmöä kelailla, että jos ei ole yhteistä tiliä, ei olisi avioliitolla/parisuhteella tulevaisuutta.

14 kommenttia:

Silmäilijä kirjoitti...

Amen! Taas yksi epänaisellinen piirre minusta: en ole koskaan oikein ymmärtänyt, mihin pariskunnat tarvitsevat yhteistä tiliä. Meillä on aina ollut siinä mielessä yhteiset rahat, että se maksaa (yhteiset)laskut, jonka tilillä kulloinkin sattuu rahaa olemaan & molemmat tietysti omat menonsa. Mutta jotenkin - ihmisellä nyt vain kuuluu olla oma tili. Se tuo tietynlaista vapautta ja varmuutta.

Arttorius kirjoitti...

Eihän eri tilit ole tosirakkautta mitenkään1!!1!! :D
Joo, se maksaa jolla rahaa on. Se on niin yksinkertaista ettei siihen ole välttämätöntä sotkea yhteistä tiliä.
Sitä paitsi verkkopankkitunnukset ovat nykyisin tärkeä tunnistautumisväline eri verkkopalveluissa, joutuvathan monet hankkimaan senkin takia oman tilin.
Vai onkohan mahdollisesti tulevaisuudessa sähköisen äänestämisen kanssa vain yksi ääni/pariskunta näillä joilla on yhteinen tili. :-]

Rouva B kirjoitti...

Ex-kollegalla oli miehensä kanssa vain yksi yhteinen pankkitili. TODELLA outo ratkaisu minun mielestäni. Välillä sitten rouva otti mieheltä kortin pois, kun katsoi rahaa menevän liikaa johonkin turhuuteen.

Meillä on omat tilit, joihin toisella ei ole pääsyä, mutta myös yhteinen, jolle ajoittain säästetään rahaa jotain yhteistä juttua varten. Se on ihan toimiva ratkaisu.

Arttorius kirjoitti...

Joo, tuokin kuulostaa "ihan normaalilta". En siis pidä pelkkää yhteistä tiliä epänormaalina(no kylläpä joo, en muuten olisi tähän tarttunut), mutta erilliset tilit ja omat varat ovat vaan tärkeä juttu kaiken ikää. Muistan miten hienoa oli, kun lapsena mulla oli oma pankkikirja ja se, että se sai säästää, tallettaa ja nostaa sieltä omalta tililtä. Eikä se halu itsenäisyydestä ole kadonnut parisuhteessakaan.
Jos olisi yhteinen tili, pystyisi puoliso tarkkailemaan missä mirkkuliisa on käynyt ostoksilla tai kahvilla. Ei joka asia kuulu sille toiselle, tämäkin asia katoaisi, jos olisi se kommuunitili.

Ton äS kirjoitti...

Pienyrittäjän olisi järjetöntä pitää yhteistä tiliä puolison kanssa. Jos pulju menisi konkkaan tai saatavia ulosottoon, ei väliä kenen rahoja on, siinä häviäisi "syyttömänkin" rahaa ja perhe entisestään ahdingossa.

Jaanaba kirjoitti...

Musta toi yhteinen tiliasia kuulostaa tod. vanhanaikaiselta ja on kyllä mennyt ohi korvien jos semmoisia kaupitellaan nykyäänkin. =)

Arttorius kirjoitti...

Mun äiti kun soitti(hän usein soittaa mulle blogikommenttinsa :D) alkuillasta, saanoi hänkin ettei voinut kuvitellakaan, että isän kanssa olisi jotain yhteisiä tilejä ollut. Vaikka isä tienasi enemmän ja siten maksoi enempi kuluja, oli se siltikin niin että omat pankkikirjat.

Una kirjoitti...

Arttorius: Vastauksena kuntotarkastuskysymykseesi:

http://www.kphomeconsults.fi/

Ja onnea teidän suurentuneelle perheelle. =) En löydä enää L:n blogia... =(

Kiits remppatsemistä. =)
-Sitä tarvitaan..

Andie Heimaz kirjoitti...

Minä olen varmistanut tosirakkauden maksimaalisesti ja minulla on vaimoni kanssa yhteinen tili. :)
Asuntolainan yhteydessä yhteinen tili tuntui luontevalta. Minä tiedän paljonko vaimoni tienaa ja hän tietää paljonko minä. Ei sillä, että se erityisesti kiinnotaisi tai vaikuttaisi mihinkään, mutta joskus on tullut sekin aihe puheeksi.
En juuri koskaan katso paljonko tilillä on rahaa, enkä koskaan seuraa sitä kuka minkäkin verran rahaa käyttää. Meillä se on tominut oikein hyvin, enkä näe siinä oikeastaan mitään eroa, nostanko rahani tai maksanko kortilla ostokseni erilliseltä vai yhteiseltä tililtä. Mitä sillä oikeastaan on väliä? Kukin tyylillään.
T.Vanhanaikainen(ko) ;)

Arttorius kirjoitti...

Jahuu! Maksimaalinen love varmistettu! :D

Arttorius kirjoitti...

Olen jossain unitilassa vielä, aivan hoopo olo. Niin ei ole väliä, mutta henkilökohtaisesti vieroksun asennetta, ettei olisi avioliitto eikä mikään jos ei olisi yhteinen tili jne. Olen sitä pariin otteeseen kuullut tuttujengissä ja minusta on todella outoa, että liiton kestävyys mitataan ulkopuitteisista asioista.

Andie Heimaz kirjoitti...

Joo, mä oon täsmälleen samaa mieltä, sattuu vain olemaan sama tili. Perheessä on tosin myös muitakin tilejä.
Minun mielestä kuulostaa todella hoopolta, että joku ihan tosissaan ajattelee, että rakkaus/avioliitton oikeellisuus tai ylipäätään mikään olisi mitattavissa ulkoisilla asioilla, esimerkiksi sillä, että onko yhteinen vai erilliset tilit. WTF, mihin ihmiset suhteitaan perustaa!?

Arttorius kirjoitti...

Lue vauva.fi/kaksplus-palstoja, niin tiedät ;D

Tiina kirjoitti...

Meillä lainojen maksutili on yhteinen. Lisäksi sinne yhteiselle tilille menee parin lapsen lapsilisät. Langettiin S-pankin ansaan ;) Ei niitä tilejä huvikseen viitsi pitää, tuokaan ei olisi tullut ellei se olisi tullut ilman palvelumaksuja. Ilmankin pärjäisi.