maanantai 29. heinäkuuta 2013

Anna lapselle riittävä lepo

Johonkin lähitienoon rantakiinteistöön saapui perjantain aamusta lapsiperhe. Kaikki äänet kuuluu sieltä tänne, eikä siinä mitään, ei haittaa. Se mikä haittaa on lasten nukkumattomuus. Tenavia on kolme, nimet ja iät näkemättä tiedossa. Lapset eivät nuku paitsi liian vähän. Siellä on 2- 3- ja 4-vuotiaat minihenkilöt, jotka kiekuvat aamusta iltaan ja illasta yömyöhään. Ei päiväunia, ei riittävää yöunta. Jaa mistä tiedän? No siitä, kun kuulen ulkona ollessa miten lapset riitelevät ja kiukkuavat alvariinsa. Ja senkin kuulen kuinka näiden urpot vanhemmat komentavat ja uhkailevat lapsia milloin milläkin. Eikö ne tajua, että nurkassa seisottamista tehokkaampaa olisi laittaa joka iikka päiväunille ja/tai ajoissa yöunille? Ei kukaan lapsi tai aikuinenkaan jaksa ilman riittävää lepoa! Metakkaa sisältäen riitelyä ja kitisemistä monta tuntia on riittänyt parina päivänä kello 7-23.30 välisenä aikana. Siihen väliin jää aika, jolloin lapset nukkuvat, jos nukkuvat. Ei millään tavalla riittävä aika pienen lapsen unitarpeen täyttämiseksi. Toivottavasti tuollaista ei olisi normaaliarjessa ihmisillä, mutta mun mielestä ipanain uniasioita ei sovi päästää retuperälle edes kesälomalla.

Meinattiin lähteä tänään veneellä Antti-kaverin täällä käydessä katsastamaan minkälaista sakkia lapsiaan valvottaa, mutta polttoaine venhosta olisi loppunut kesken, kun en ollut tankannut, vaikka piti eikä kanisterissakaan ollut riittävästi. Oltaisi luotu paheksuvia katseita vetten päältä. :-]

Liian vähäinen uni altistaa kaikenlaisille vaivoille. Itsestäni huomaan, että olen äreä ja kireä seuraavana päivänä mikäli yöuni on ollut huonolaatuista, sitä ei korvaa edes päiväunet. Harvoinpa siitä johtuvaa äreyttä tai muuta negajuttua onkaan, mutta pelkkä ajatus liian vähistä unista puistattaa kun jo yhden yön jälkeen on aivan hoopo olo. Kesällä nukun lyhyempiä unia, joten ei juuri haittaa vaikka himmailen vielä nytkin valveilla. Se on tarkoituksellista sillä tsuumailen netistä huimaa urheilukilpailua. Koisasin tyttöjen seurana päiväunet iltapäivällä, joten jaksaa.

8 kommenttia:

Silmäilijä kirjoitti...

Kuulostaapa kovin vähäiseltä tuo lasten unen määrä! Huh.

Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei nuo jutut ole ihan niin yksioikoisia kuin miltä äkkipäätään saattaa näyttää. Että kyse ei välttämättä ole ainakaan pelkästään vanhempien kyvyttömyydestä ymmärtää lasten tarpeita ja toimia niiden mukaan.

Arttorius kirjoitti...

Uus kuva :]

Musta näyttää ja kuulostaa yksinkertaisesti kyvyttömiltä vanhemmilta, jos neljättä päivää ko. vanhemmat kiroilevat ja huutavat lapsilleen ja määräävät näille rangaistuksia, kun kaikki riekunta ja kiukkuaminen johtuu selvästi yliväsymisestä.
Mitä se sitten Oikeasti on, sitä en tiedä, mutta tuskin mitään seesteistä perhe-elämää vietetään, kun kylässä ollaan kuin mitkäkin spedet.

Andie Heimaz kirjoitti...

Kyllä vanhempien tehtävä on huolehtia siitä, että parivuotiaat eivät ole enää yhdentoista jälkeen illalla hereillä.
Ja lapsille kiroileminen ja huutaminen on niin suolesta. Vanhemmille niitä rangaistuksia pitäisi määrätä.

HelvetinPöllö kirjoitti...

Onko nää niitä lapsia joista luetaan iltapäivälehtien lööpeistä "2-vuotias harhaili maantiellä"?

Näistä mun verenpaine nousee nollasta kahteensataan sekunnissa; en voi käsittää miten 2-vuotias voi olla maantiellä/autotiellä mihinkään aikaan päivästä harhailemassa. Ja kyllä, olen Äiti.

Silmäilijä kirjoitti...

No juu, kunhan yritin :D. Siis kun AINA kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Mutta usein on. Valitettavasti.

Arttorius kirjoitti...

:]

Anonyymi kirjoitti...

Tulee mieleen, että jotkut vanhemmat haluavat, että lapsetkin ovat lomalla irti rutiineista. Eli unohdetaan päikkärit, nukkumaan meno- ja ruoka-ajat. Eikä muisteta, kuinka tarpeellisia ne oikeasti ovat.

Arttorius kirjoitti...

Voi olla noinkin! Silti lomakin tuntuisi taatusti mielekkäältä, kun on tietyt jutut jotka toistuu tietyin väliajoin. Voi olla vapaa ilmankin, että täytyy luopua rutiineista. Omien kuin muidenkin lasten kohdalla olen huomannut ja vain vahvistuu "tieto" siitä, että rutiinit luo turvaa ja tekee arjesta helpompaa. Silloin tällöin jonkun jutun välistä poisjääminen on ok, mutta ei sitten jos siitä tulee haittaa ja harmia.