maanantai 29. heinäkuuta 2013

Kotihoidon tuki

Suomessa on huippuhyvä perusturva, vaikka monet muuta mieltä ovatkin. Samanlaista tukisysteemiä, jossa esimerkiksi lapsen synnyttämisestä ja hoitamisesta saa kuukausittain rahaa, ei luultavasti ole monessakaan valtiossa. Puhumattakaan verovaroin kustannettavista terveyspalveluista joista saa moni jossakin toisessa maassa haaveilla tai hankkia sellaisen kalliin vakuutuksen kautta. Opiskelukin täällä kustannetaan verovaroista, jota varten saa vielä opintotukea, asumistukea ja sen lisäksi mahdollista saada edullista opintolainaa.
Suomessa saa siis tukea vähän kaikkeen. Hyvä niin, kenenkään ei pidä kuolla siihen ettei ole vara hoitaa itseään terveeksi. Kaikesta voi ja saa vikistä, mutta...

Tarvitseeko lapsen synnyttämisen ja kotona hoitamisen olla taloudellisesti kannattavaa? Mun mielestä ei. En käsitä miksi joillakin on sellainen harha-ajattelutapa, että täytyisi olla varaa siihen ja tuohon, eikä hoitotuki sun muut sosiaaliset tuet pitäisi olla shoppailuaddiktin palkkaa tai jotakin vastaavaa mitä työssä käydessä. En osaa olettaa, että lastani/lapsiani hoitaessa pääsisin millään tavalla samaan ansiotasoon mitä töissä. Ei kai kukaan edes oleta, mutta erinäisten foorumien ja MLL-emokahvilan(kävin viime viikolla! Virhe! :D) juttuja kuunnellessa ilmeisesti pitäisi.

Lapsen saaminen muuttaa elämää radikaalisti monella tavalla ja usein myös heikentää taloudellista tilannetta. Ei voi silti olettaa, että yhteiskunta maksaa elämisen ja kun ei tietenkään maksa, vingutaan, kun ei ole varaa maksaa sitä puolen miljoonan euron asuntolainaa, kun kotihoidon tuki on mukamas niin pieni.

Yksivuotiaan(=jota virallisesti hoidan, puolisoni saa vanhempainrahaa vauvasta) hoitotuki on 327 €/kk. Lisäksi lapsilisä n. 104 €/kk. Kotikunnassamme kuntalisä on 165 €/kk. Voiko noista summista valittaa? Ei tulisi mieleenkään.

Lomaillessamme kesäkuun alussa Hispaniassa, vaimoni jutteli naisen kanssa, joka piti sisarensa kanssa kioskia hotellimme lähellä. Naisella oli myymälässä mukana 4 kuukauden ikäinen vauva. Ihmisen oli pakko palata töihin, koska muutoin ei saisi mistään tuloja. Tietysti Espanjassa on erilainen hintataso kuin Suomessa, eikä muutoinkaan voi vertailla eri maiden systeemiä keskenään, mutta on täällä kotimaassa mielettömän hyvä asua senkin suhteen ettei kenenkään tarvitse kuolla nälkään.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lapsesta saatava tuki on aivan liian vähän elinkustannuksiin.ei pitäisi joutua arpomaan koska lapsia tekee vai pystyykö tekemään koskaan. Jos on opiskelija ja saa lapsen, mahdoton yhtälö....

Andie Heimaz kirjoitti...

Suomessa on huippuhyvä perusturva ja lapsesta saatava tuki on paljon verrattuna moneen muuhun maahan.
Se onkin nimenomaan PERUSTURVA. Lisäturvan voi jokainen hankkia itse haluamallaan tavalla.
Jos ihan pelkästään tuella koittaa toimeen tulla, niin tiukkaa varmasti tekee, se on totta.
Silti olen edelleen sitä mieltä, että perusturva on huippuhyvä.

Arttorius kirjoitti...

Anonyymi, yhteiskunta antaa riittävät eväät elämälle. Ei kaikkea voi olettaa saavansa jostain ulkoa. Jokainen tekee omat valintansa itse, myös pariutumisen, lisääntymisen jne jutut. Opiskelijoitakin on niin monenlaisia, useammalle mahdollinen lapsi ei ole mikään mahdoton yhtälö. Jos lapsesta ajattelee taloudellisena taakkana, kannattaisi varmaan jättää lisääntymättä, odottaa opiskelunsa loppuun ja tekee töitä jne? :] Elinkustannuksiinkin pystyy itse vaikuttamaan.

Andie, juurikin noin. Kaikki sanomasi.

Anonyymi kirjoitti...

Pystytkö itse vaikuttamaan elinkustannuksiisi? Taidat olla väärä ihminen puhumaan sellaisesta, kun veneet, kesämökkejä riittää myymiseen asti jotenka tuet on kaltaisellesi taskurahaa. Toista se on meillä muilla.

Arttorius kirjoitti...

:D :D :D Joo mä sytytän niillä tukitaskurahoilla saunan pesän ja elelen veneessä kesämökkejä myyden <3

Andie Heimaz kirjoitti...

Anonyymi, elämä on täynnä valintoja, sinä olet tehnyt omasi.
Voithan sinäkin hommata veneen, kesämökkejä myytäväksi asti ja käyttää saamasi tuen taskurahana.
Ja miksi ihmeessä sellainen ihminen, joka pystyy vaikuttamaan elinkustannuksiinsa olisi väärä henkilö puhumaan tuista.
Yhden neuvon vielä annan. Älä koskaan kadehdi muita, hanki itsellesi sellainen elämä jota haluat elää.

Arttorius kirjoitti...

Mua funtsituttaa onko anonyymi ollut refreshaamassa selainta yöstä lähtien että koska vastataan. :D

Mañana kirjoitti...

Olen asunut Espanjassa 20 vuotta, ja kyllä, olemme TOSI jäljessä Suomen meiningeistä. Täällä opiskelija+lapsi on mahdoton yhtälö, ellei sitten ole jalomielisiä sieluja auttamassa. Kun lapsi on koulu-ikäinen, vanhemmat/vanhempi joutuu maksamaan koulukirjat ja ruokailun...ja monta muutakin seikkaa...mikäli 'tavalliseen' kouluun aikoo. Meinaan moni menee yksityiselle...ja silloin tulee olla jo aika korkeat tulot...(ja siellä, ehkä, taso on Suomen mallia). Kutsun käymään, jos joku ei usko.

Arttorius kirjoitti...

Niin, tällaista Suomen mallia harvassa maassa on. Mun mielestä siitä saa olla enempi kuin kiitollinen, mutta kai se kun on liian hyvään totutettu, lakkaa arvostus jossain vaiheessa.