maanantai 15. heinäkuuta 2013

Palkasta valittajat hoitajat

Kävin vaihteeksi vaimoani morjestamassa sairaalassa. Hississä kuuntelin kahden vapaalle lähtevän henkilökuntaan kuuluvan ihmisen napinaa surkeasta palkasta. On niin paskaa työtä ja surkea palkka, että pitäisi vaihtaa alaa. Eihän tätä jaksa, kun ainaista kiirettä ja silti palkkapäivänä kaikki menee mitä tulee heti. Suora lainaus toiselta.

Tuskin mikään muu ammattiryhmä valittaa palkasta ja työoloista jatkuvasti ja koko ajan yhtä paljon kuin hoitajat, niputettuna nyt tässä yhteen loosiin ja yleistäen. Tehy ja Super tekevät mahtavaa työtä siitä asiasta meuhkaamiseksi miten surkea palkka ja kehnot työolot hoitajilla on. Miksei samaiset liitot tee hommiaan ja lakkaa inisemästä ja tee asialle jotain? Vai onko se kyseisten alojen sisäänrakennettu ja opetettu juttu, että hoitajien kuuluu valittaa jatkuvasti koko ajan aina? Minkä verran se palkan pitäisi olla? Jos saisi olla diktaattori ja päättää, minkä verran? Minkä verran korvausta menetetystä vapaa-ajasta tulisi saada, ettei tarvitse joka lävessä marttyyrina toitottaa miten viikonloput ja juhlapyhät pitää olla töissä ja silti palkkakin on surkea.

Palkkavertailu.comista löytyy lähihoitajan palkkoja. Siellä kattava koonti eri kuukausipalkoista lähihoitajilla. Onko esim. 2250 euroa kuukaudessa vähän vai riittävästi? Samalta saitilta löytyy oman alani palkkoja. Kuinkahan paljon poliisit valittavat palkastaan? Eipä se juurikaan paljoa suurempi taida hoitajia olla. Itse olen ollut aina tyytyväinen palkkaani enkä kaipaa lisää, vaikka virkatyövuosien karttuessa se silti nousee. Työolot ovat olleet vaihtelevia, vaikeita, vaarallisia, kurjia, likaisia, surullisia, joskus kamalia, mutta mihin se valittamalla siitä muuttuisi. Ei niitäkään hommia ole pakko tehdä.

Tunnen joitakin hoitajia ja tiedän ettei kaikki hoitajat palkoistaan valita. Osa pitää ansiotasoaan jopa hyvänä. Silti yleisesti saatetaan mieltää hoitajat rahasta ja kaikesta rutisijoiksi. Että miten tehdään lääkärin veroista homma ja silti saadaan palkaksi vain murto-osa jäk jäk jäk...

6 kommenttia:

Apina kirjoitti...

Miten Alajärvi voi maksaa poliisille kuussa 35 000?!?!

Arttorius kirjoitti...

Tuskin maksaa mikään kunta, edes Alajärvi :D

sirpa kirjoitti...

Jospa me hoitajat valitetaan palkasta sen takia, koska se on yksinkertaisesti liian pieni. Pitkä koulutus. Kokemuslisät on ansaittu 10 vuodessa, sen jälkeen ei mitään. Onhan 40 vuotta alalla ollut hieman eri tasolla osaamisessa kuitenkin. On niitä helppojakin paikkoja myös hoitoalalla, mutta sitten on näitä erittäin vaativia. Yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella voin sanoa, että me nykyään teemme myös töitä, jotka ennen teki vain lääkäri. Samaten vaivihkaa estämme kokemattomia lääkäreitä tekemästä hoitovirheitä. Sitä työn vaativuutta ei oikeastaan voi tietää kuin se, joka sitä tekee.

Arttorius kirjoitti...

Kiitos kommentista.
Miksi etujärjestöt ei asialle sitten tee mitään paitsi lietsoo hoitajia ikuisesti ja aina valittamaan palkasta? :]
Paljonko sen palkan tulisi olla että oltaisi tyytyväisiä? Kuinka monesta eurosta se on kiinni?

Mä en jaksa sympata mitenkään palkoistaan valittajia. Asenteesta kiinni sekin. Asioille voi tehdä jotakin eikä verrata palkkojaan muihin, kuten vaikka kokemattomiin lääkäreihin.


sirpa kirjoitti...

Olet oikeassa siinä, että asenteet vaikuttavat. Suurin osa Tehyläisistä on "lampaita". Valitetaan, muttei yritetä vaikuttaa. Tai sitten tyydytään, onhan tää ihan hyvä palkka. Tehdään ilmaista työtä työajan ulkopuolella, esim. kirjalliset työt. Hullun hommaa.
Mulle sopiva palkka raskaan kirurgian sairaanhoitajana tällä kokemuksella olisi reilut 3000 e brutto/kk + haittalisät päälle. Viime palkkataistelussa tuli sentään jotain, että kyllä me Tehyssäkin yritetään. Ja alaa ei viittis tässä iässä enää vaihtaa, kun kuitenkin pidän työstäni ja olen jo "huippuammattilainen". Kiitos mielenkiintoisesta ajatuksen vaihdosta :)

Arttorius kirjoitti...

Kiitos itsellesi kommentista ja toisestakin :]
Ilmaista työtä ei kenenkään pitäisi tehdä, se on jo itsestä johtuvaa, jos totutetaan työnantajakin siihen, että venytään tuolla tavoin. Mun mielestä luottamusmiesnaisen tuollaiseen on oikein puuttumaan.
Edustajisto käsittääkseni luottamusmiehistä liittokokousedustajiin lähtien vaihdetaan muutaman oden (meillä 4 v) välein. Silloin tosiaan pitää toimia eikä valita niitä samoja hallintoon ja jos oman työpaikan luottamushenkilö on nössö, sellainenkin vaihtoon. Muuten ei koskaan saavuteta mitään muutosta.