lauantai 17. elokuuta 2013

Kotiopetusta

Viime sunnuntain Hesarissa oli pitkä juttu kotiopetuksesta.
Yritin lukea ilman minkäänlaisia ajatuksia. Se oli loppua kohti aika mahdotonta, ajatuksia heräsi vaikka ajatuksettomalla vireellä luin. Eniten sitä touhua vastaan ja negatiivisia, lisäksi paljon kysymyksiä, suurimpana se miksi lapset halutaan eristää omiin poteroihin eroon muusta maailmasta.

Tänään olin pari tuntia paikassa, jossa oli muuan perhe jonka lapset eivät käy tavallisessa koulussa vaan kotiopetuksessa toisen vanhemman johdolla. Tämän päiväinen kohtaaminen ainoastaan vahvisti(jos tällaista sanaa voi käyttää) sitä negatiivista sävyä kotiopetuksen ja muidenkin asioiden suhteen, joka tulee mistä tahansa fanatismista aina.

Minusta on huolestuttavaa, kun vanhemmat toteuttavat omia toiveitaan, ideologiaa, maailmankatsomustaan lasten kautta ainoana oikeana totuutena eristämällä lapset tavallisesta koulusta kotiin. Oli se eristämisen syy mikä tahansa. Jutusta poimittu:

Heidi Mönkkösen mielestä moni vanhempi havahtuu vasta lasten teini-iässä siihen, että tahtoisi lapsen jakavan arvomaailmansa, mutta saakin huomata, että lapsi on oikeastaan kaveriporukan kasvattama.
"Kyllä me halutaan, että lapsilla on tervehenkisiä kavereita."

Millainen on tervehenkinen kaveri lapselle? Taitaa tervehenkisyys tulla ainoastaan vanhempien mielipiteistä, kuten tietysti kuuluukin, mikäli kaveri omaa selvästi haitallisia piirteitä(haitallinen ei pitäisi olla eri tavalla ajattelu, perheen arvomaailma tms). Mitään suuren käden segregaatiota lasten kanssa ei mun mielestä pitäisi toimittaa. Mikäli lapsi pidetään pois tavallisesta koulusta erilaisten lasten parista, miten tenava oppii olemaan toisella maailmankuvalla varustettujen ihmisten kanssa? Koulussa opitaan kuitenkin elämääkin varten ja muitakin taitoja kuin pelkästään lukemaan ja laskemaan. Kuuluuko vanhempien suunnitella lastensa tulevaisuus ennalta? Tuossa musiikkiharrastusperheeessä tuntuu että näin olisi tapahtunut. Entäpä jos lapsesta ei tulekaan pianistia tai viulistia ja on tavallaan pettänyt asetetut odotukset?

Hesarin juttu aiheutti yllättävän tervehenkistä(heh, heh) keskustelua niin FB:ssa kuin Hesarin kommenttipalstalla. Yleensä se on sellaista juupas/eipästä ilman päätä ja karvaa.

Mun mielestä lapset ansaitsevat päästä ihan tavalliseen kouluun kaikenlaisten lasten pariin.

5 kommenttia:

Rouva B kirjoitti...

Aamen!

Nina kirjoitti...

Joo en kannata mitään eristämisiä tai keskiluokkaisten kaupunginosia, vaikka taidan itse asua sellaisella. Neljä vuotta sitten silloin 9 vuotiaan poikani kaveriporukka poltti (vahingossa) jo silloin tyhjilleen jääneen Kakolan suuren varastohallin. Poika sattui onneksi olemaan tulitikkuleikkien aikaan kotona. Minusta oli tärkeää että me vanhemmat aktiivisesti osallistumme vääränlaisen kehityksen oikeaisemiseen koko kaveriporukan osalta. Silti olin tyytyväinen kun muutimme hiukan rauhallisemmille kulmille ;-). Lapset ovat vain lainassa, en niistä pidä tehdä itsensä kuvaa tai edes odottaa että jakavat samoja arvoja, jos eivät halua. Mun lapsi ei ole uskonnonopetuksessa, mutta saa valita haluaako mennä rippikouluun parin vuoden päästä.

Arttorius kirjoitti...

Mulla alkoi soimaan päässä "Kuka rakastaa pientä murhapolttajaa" :D :D
Niin, se koko kylä kasvattaa-meininki on ainoastaan hyväksi, varsinkin kun siihen kaikki on sitoutunut. Just vahtimaan perään, hoputtamaan omiin koteihinsa, tekemään koulutehtäviä jne. Ja väärä kehitys pitää suoristaa myös.
Eristys muusta maailmasta tuntuu kehnolta lapsen kannalta, koska vanhempien tehtävä on mun mielestä tukea tenavan peruskoulua sieltä kotoa käsin opettajan kanssa vuorovaikuttaen.

Anonyymi kirjoitti...

Huomio vielä kotikoulusta. Jotkut lapset joutuu kotikouluun, koska ovat sairastuneet huonosta sisäilmasta niin pahoin, etteivät pysty käymään homevaurioitunutta kouluaan. Näitä lapsia on yhä enemmän. He tahtoisivat käydä koulua, nähdä kavereita, touhuta yhdessä, mutta vaikean yliherkkyyden takia tämä on mahdotonta. Ja samaan aikaan kunnissa mietitään, miten halvimmalla korjattaisiin kouluja. Hukkaan menevät nekin eurot, jos ei kunnolla korjata.

Arttorius kirjoitti...

Toki tuollaistakin, mutta se ei ole ideologista sulkemista omaan sulkeutuneeseen poteroonsa(kuten lehtijutussa on ja joka mielestäni on suuri virhe). Onhan myös sairaalakoulu eräänlaista kotikoulua, mutta sitäkään ei voi valita, kuten ei homekouluista sairastumista.