maanantai 26. elokuuta 2013

Levitätkö sinäkin netissä skeidaa?

Linkissä Katleena Kortesuon hyvä teksti, jossa perustelut tulevat selviksi miksi sosiaalisessa mediassa ei tule jakaa yhtään mitään, jolla on mahdollisuus loukata yksityisyydensuojaa ja altistaa syyttömät ihmiset kaikenlaisille vihanpurkauksille ja uhkailuille.

Tavallisten ihmisten ei pidä alkaa tekemään työtä, joka kuuluu poliisille. Ei missään tilanteessa, ei silloinkaan, vaikka oma lapsi tai muu omainen olisi kuinka karkuteillä tai hukassa. Tiedän, että helpompi sanoa kuin toteuttaa ja tiedän senkin millainen tuska tulee, kun joku läheinen on hukassa, sekä työn perusteella että omakohtaisina kokemuksina. Eräs kaveri muistutti aamulla mitä ongelmia netin omakyhäillyissä katoamisilmoituksissa on, esimerkiksi salassapidettäviä asioita levitetään niissä mikäli kyse on laitosnuoren karkaamisesta olinpaikastaan. 

Toinen ongelmallinen tilanne  omakyhäillyissä omaisuuteen kohdistuneissa rikoksissa. Kyllä se hatuttaa ja paljon mikäli oma moottoripyörä menee rikki ja henkikin on ollut katkolla. Jokainen varmaan muistaa etsintäkuulutuksen viime vuodelta, jossa onnettomuuteen joutunut mies haki tietoa mikä auto ja taho hänet oli kumonnut ja prätkänkin hajottanut. Miekkonen kävi uhkailemassa ja jututtamassa pariakin syytöntä tahoa näiden ilmiantojen perusteella. Perusteena se "kun poliisi ei tee mitään".

Kolmas esimerkki kesältä tai keväältä, jossa vanha mies vei hetkeksi hissiin erehdyksessä pienen lapsen sisältämät kärryyn Vantaan Jumbossa ja lapsen isä kotiin päästyään kyhäsi Facebookiin ilmoituksen miehen kuvalla varustettuna, jossa kertoi uhkailuksi tulkittavia asioita. Asia oli selvitetty paikalle saapuneiden poliisien toimesta eikä lapsen perheelläkään ollut mitään vaatimuksia asiaan liittyen. Mutta laittoivat sitten varoituksen nettiin, joka poiki tappouhkauksia ja muuta epäsopivaa miestä kohtaan.

Etsintäkuulutusten ja kaikenlaisten varoitusten jakaminen on suurempi ongelma vielä joskus. On vain ajan kysymys koska joku syytön lynkataan tuollaisen ilmoituksen perusteella. Lisäksi henkilökohtaisten tietojen ja olinpaikkojen detaljit eivät hyödytä - niin ketä? Koulukotinuori karkaa, huolestunut omainen kyhää lapsen kuvalla ja lokaatio- ja syytietoja sisältävän ilmoituksen nettiin ja pian valtavat ihmislaumat tietävät miksi Mikko Mallikas on karkuteillä ja miksi Mikko Mallikas on perhekodissa.

Ihmisten tulisi ajatella joskus aika paljonkin enempi häärätessään netissä kaikenlaisten jakamisnappien kanssa. Jos 10000 ihmistä on jakanut kuvan mummosta, joka kuvan mukaan kylvää rotanmyrkkysyöttejä, kannattaako itse tehdä samaa ja mennä samaan joukkohypetykseen mukaan ja mahdollisesti pilata jonkun ihmisen elämä hetkeksi tai pidemmäksi hetkeksi jouduttuaan syyttömänä lynkatuksi vihaisten ihmisten toimesta. Varsinkaan, kun kukaan ei pysty todentamaan onko rotanmyrkkyä viljelevä mummo todellakin kylvänyt rotanmyrkkyä.

Ei kommentteja: