keskiviikko 21. elokuuta 2013

Moraalinen vaitiolovelvollisuus jos ei muuta

Kuulin karun jutun pari päivää sitten, joka osaltaan kertoo myös sen miten pieni maailma on, varsinkin pääkaupunkiseutu.
Kotisiivousta tarjoavan yrityksen siivoaja oli laulanut asiakkaan kotoa löytämiään tilisaldopapereita(tai jotain sellaisia missä omaisuuden arvoa yms henkilökohtaista selviää) kaverilleen, joka oli taas eteenpäin seuraavalle - joka oli sattunut olemaan asiakkaan sukulainen, tytär. Isokaan einstein ei tarvinnut olla kyetäkseen selvittämään kuka juoruaja oli ollut alunperin.

Asiakas oli ottanut yhteyttä siivousyritykseen ja vaatinut selvitystä, sellaisen oli ilmeisesti saanutkin. Jatkotoimista kuulin(tuolta tyttäreltä) sen, että juoruavan työsuhde oli katkaistu. Ilmeisesti muutakin syytä kuin juoruaminen tai vaikka ei olisi, oli irtisanominen oikein. Siivousyritykset menevät ihmisten koteihin. Näkevät henkilökohtaisia tavaroita ja asioita, saattavat kuulla perhetilanteista ja muusta, yksinkertaisesti sellaisia jotka eivät kuulu muille. On todella väärin levittää asioita eteenpäin, oli mitä tahansa asiaa asiakkaan kotiin tai elämään liittyen vaikkei juridisesti vaitiolovelvollisuutta olisikaan. Typerää myös juoruta kahden työntekijän välillä keskenään, mutta tyhmyydelle ja huonoille tavoille ei voi mitään. Mikäli asiakkaan asia ei liity työn suorittamiseen millään tavalla, tarvitseeko sitä käsitellä? Juu tiedän, ei ole näin mustavalkoista mikään, mutta tarkoitushakuinen juoruaminen on silti typerää ja väärin.

Samalla juoruaminen ja urkinta on sallittua yhteiskunnankin hyväksymänä. Mikäli urkitaan, kenellekään ei koskaan tule mitään sanktioita. Urkkineet poliisit, tulliviranomaiset, sairaanhoitajat, sosiaalityöntekijät, pankkitoimihenkilöt, mitä näitä on julkisuudessakin tapauksia ollut, ei ole koskaan saaneet mitään sellaista rangaistusta, joka tulisi saada. Mun mielestä urkkivalle tulisi antaa kenkää tai sellainen arvonalennus työtehtävässä, joka vaikuttaa taloudellisesti tai epäsuotuisasti urapyrkimyksiin. Syyttämättäjättämispäätös ei ole sanktio! Jos on urkkinut järjestelmällisesti lukuisia kertoja, tekee sen toistekin eikä sellainen ole mitenkään soveltuva työhönsä, jossa on saanut olla.
En tahtoisi tehdä töitä sellaisen kanssa, joka on syyllistynyt rekisterien räknäämiseen ilman mitään perustetta. Toivottavasti koskaan enää ei tarvitsisikaan. Joskus piti ja se aiheutti koko työyhteisöön negatiivista fibaa sopivin väliajoin. Jokainen taisi kohdallaan miettiä mitä tuo minustakin hakenut tietoa. Varsinkin, kun henkilö vielä vitsaili penkomisillaan. En lainkaan ihmettele että saikin sitten joskus pataansa pikkujouluissa, vaikkei väkivallassa mitään hienoa tai hyväksyttävää olekaan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

I talk to myself, what the mug? Kirjoitushetkellä hinta 930 €. Huh! Marketissa hieman reilulla kympillä saa ihan uusia. Eipä sillä, on mullakin kaksi muumista mukia, joiden arvo nykyään on yli tonnin kappale. En silti niistä normihintaa enempää ikinä suostuisi maksamaan. Jotkut silti maksavat, hyvä niin. Silti en tajua.

Ei kommentteja: