sunnuntai 4. elokuuta 2013

Ratsastajat - hevon jaskat pois tieltä

Täällä ja kylällä kulkee lukuisia hevosella ratsastavaa ihmistä. Hyvä juttu, hevonen on hieno eläin jne. Mutta miksei sitä hevosen skeidaa viitsitä siirtää pois tieltä sellaisen ilmestyessä? Laiskuutta, välinpitämättömyyttä vai asennevikaisuutta? Tyyliä koska ei ole laissa kielletty, ei tarvitse. (Tähän huom. Tieliikennelaki edellyttää tiellä olevien haittaa tai vaaraa aiheuttavien esteiden poistamisen tieltä mahdollisuuden mukaan pois, joten sitäkin voi konittajat tulkita haluamakseen ja jättää siivoamatta) Tai kyllä se maatuu nopeasti, ei tarvitse. Eikä tarvitse, koska se ei haise pahalle. Koiran shitti on haitallisempaa, ei tarvitse. Ihmisten heittelemät roskat on pahempia, hevon tuotos ei...

Kylällä on eräs vilkaskulkuinen kevyen liikenteen väylä, jossa poikkeuksetta aina on useassa kohdassa hevosen sontaa. Varmasti vähemmän miellyttävää rullaluistelijoiden tai muiden siitä kulkea hyppelehtien läjien yli. Puhumattakaan moottoripyöräilijöistä ajotiellä, joille siellä lojuva skeidaläjä voi siheuttaa liukastumisen. Meille päin tuleva tie on usein kyllästetty sontakasoilla. Mikä siinä on niin vaikeaa ettei sitä voi siirtää sivuun? Siksikö, kun taajama loppuu ja alkaa ns. maaseutu, ei enää väliä? Maaseutumainen ympäristökään ei pitäisi olla miellekuva sille, että elukoiden tuotosta on ihan ok tavata ajoteillä. Jos kevyen liikenteen väylää on pakko käyttää, vaikkei se edes laillista ole, eikö huomaavaista olisi siistiä koninsa jätökset hiiteen?

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voisiko syynä olla, että kun hevosen selässä inehmo ratsastaa, niin sitä kakkelia ei ole niin helppoa sieltä käsin poimia, verrattuna jos vaikka koiran kanssa taivaltaa?
Moni olis tyytyväinen että pelkkää hevonkakkaa eli heinää :-))Ja varsinkaan sadan vuoden päästä millään ei ole merkitystä, sano iskäni aina. Hyvä neuvo, aina kun kiukkusuonta nykii.
-A

Arttorius kirjoitti...

Sieltä kaakin selästä pääsee alaskin. Skeidaa rakastakoon ne jotka sitä rakastavat, mutta yleisille teille se ei kuulu.

Nina kirjoitti...

joo ei se aina ole niin helppoa päästä takaisin sinne selkään, esim jos ratsastaa ilman satulaa tai on hevonen jota hermostuttaa kun ratsastaja pönkii kyytiin keskellä tietä. On myös liikuntarajoitteisia ratsastajia jotka eivät pääse niin helposti takaisin. Mulla on heppa jonka kyytiin pääse vain jakkaralta koska se on sen mallinen että satula helposti pyörähtää.

MUTTA ne sonnat voi lenkin jälkeen käydä potkimassa pois tieltä. Ja niin pitää tehdä koska muuten herättää närää ja sen seurauksena ihmiset tulevat riehumaan, uhkailemaan (mm aseilla, hevosen ampumisella!), sekä säikyttelemään, kuten tööttäilemään tai kaasuttelemaan, mikä on hengenvaarallista kaikille osapuolille.

Itse yritän ohjata hepan jo valmiiksi pientareelle sontimaan ;-)

Arttorius kirjoitti...

Se on sama koska ne käy siivoamassa, kunhan käy, jos yleisille teille jää lojumaan :] Täällä päin sonta lojuu niin kauan että on aika pitkä lenkki kun tuolla jalankulkuteillä on viikon tjtn. Vaikuttimena pitäs olla muutoinkin toisten huomioiminen eikä se saattaako aiheuttaa närää, konflikteja tms.

Tuuli kirjoitti...

Tiedätkö muuten miten ratsupoliisit toimivat ko asiassa? Kulkeeko heillä siivojat perässä? :) Muutin juuri Helsinkiin alueelle, jossa ilmeisesti ratsupoliisit paljon liikkuvat ja myös täällä saa jalkakäytävillä väistellä läjiä...

Arttorius kirjoitti...

Tiiän :D Texwillerienkin pitäisi ne skörnät johonkin tällätä, mutta laissa sitä ei edellytetä, niin sitten kadulla on niin kauan kunnes joku muu siirtää tai elukat vie.