keskiviikko 21. elokuuta 2013

RIP AC

Arno Carlstedt on kuollut

Luultavasti jokainen hämeenlinnalainen muistaa pitkänsalskean valkotukkaisen, hyväryhtisen herran, joka piti vuosikymmeniä videovuokraamoa ja levykauppaa Hämeenlinnan keskustassa puolisonsa kanssa. Muistaakseni yläkerrassa oli vaatekauppa(nimeltään Sheriffi?), sieltä ostin ensimmäisen niittivyöni, joka maksoi joitakin kymppejä. Siellä oli myynnissä muitakin hienoja vaatteita ja asusteita joita meiltä päin ei mistään saanut.

Videovuokraamoa ja levykauppaa suurempi rooli AC:lla oli mm. Giants Of Rock-festarin luomisessa. Siellä kävi 80- ja 90-luvun alussa sellaisia poppoita kuten Sepultura, Anthrax, Uriah Heep, Dio, Helloween, Motörhead. Itseäni ei raskas rock tai festarit ole ikinä viehättänyt, mutta tapahtuma oli silti hyvin tiedossa. Lisäksi Arno C. oli tuottamassa, lavastamassa tai näyttelemässä lukuisissa elokuvissa, kuten Käpy selän alla, Kaasua komisario Palmu, Laulu tulipunaisesta kukasta yms. Kuten AC:sta tehty kirjan nimikin kertoo, todellinen takapirujen kunkku. Merkitys suomalaiseen kulttuuriin miehellä oli merkittävä, vaikkei itse tuotoksiin olisi koskaan tutustunut.

Nuoruuden muutaman levykauppaostoksen jälkeen pääsin tutustumaan miekkoseen hieman paremmin Hämeenlinnasta kotoisin olevan tyttöystäväni kautta. Carlstedt kuului ko. naisen isovanhempien ystäväpiiriin. Ei sen ihmeempää lähikontaktia ikinä, mutta muutaman sanan vaihdoin joissakin juhlissa. Sana karismaattinen oli miestä hyvä kuvaamaan.

Uutisessa kerrotaan, että vielä maanantaina AC on ollut kävelyllä ja seuraavana yönä menehtyi. Sellaisen lähtemisen voisi kernaasti suoda itselleenkin joskus sitten, kun olen riittävän vanha ja maailmaa nähnyt.

Ei kommentteja: