keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Kaisla vs. tähkäpää

Yleisradion Ajankohtaisessa kakkosessa taiteilija Heljä Liukko-Sundström väittää Marimekon kopioineen hänen Hankkijalle tilaustyönä tehdyn kuvan. Jutun lopussa henkilö parjaa nuoria nykyajan meiningistä, että kaikki pitää omia ja sävy oli muutoinkin tuomitsevan yleistävä.

Kuvituksien tunnelma on hieman samantapainen, mutta ei kopio lähimainkaan. Toisessa on tähkää, toisessa kaislikkoa. Värimaailmassa ei juurikaan ollut samaa, eikä se vaan ole sama.

Ilkeästi voisi todeta, että H L-S on huomannut tipahtaneensa julkisuudesta, kenties jokin uusi tuotos ilmestymässä ja tarvitsee nyt tuulta purjeisiin mediahuomion muodossa. Näin ei silti varmasti ole. Toisaalta Marimekon tiedotteen mukaan taiteilija on kieltäytynyt tulemasta tutustumaan Marimekon Kuuskajaskari-kankaan luomisen eri prosesseihin. Tuo taasen vahvistaa sitä, että Heljä kaipaa ainoastaan medialta huomiota. Sitä nyt saa ja myös sitä kaivattua keskustelua. Marimekon kangas ei tässä tapauksessa kuitenkaan kopio ole.

Lisäksi viittaus raiskatun olotilaan on halventava oikeasti raiskauksen uhreja kohtaan, mutta ei sillä ole merkitystä tässäkään. Harmittaahan se varmasti, jos ajattelee tulleensa väärin kohdelluksi, mutta eikö raiskauksen uhreilla ole immateriaalioikeus siihen tunteeseen.

5 kommenttia:

Rouva B kirjoitti...

Niin minäkin epäilen, että Heljä Liukko-Sundström on ihan vaan hakemassa hiukan julkisuutta omille töilleen. Eihän noissa kahdessa teoksessa oikeasti ole mitään niin samanlaista, että voisi puhua kopiosta. Eikä HLS:n tyyli ole niin omaleimainen, etteikö moni muukin voisi päätyä tekemään hiukan samantyylisen kuvan.

Arttorius kirjoitti...

Bongasin just kaverin linkkaaman blogipostauksen: http://kasperstromman.wordpress.com/2013/09/25/katsaus-helja-liukko-sundstromin-tuotantoon/

Nuo kommentit :]

aahoo kirjoitti...

Mulla heräs epäilys siinnä kohtaan, kun tästä uutisoitiin 1. kerran, niin en löytänyt kertakaikkiaan mistään sitä "alkuperäistä" versiota. Sitä ei nimittäin ollut siinnä uutisen yhteydessä (kummallista siis). Hetken päästä sen löysin ja näin myös toisessa uutisessa, niin hopotihoijaaa.... kaukana kopiosta!

aahoo kirjoitti...

:D tosiaan nuo kommentit tuossa blogissa, jonka linkitit :D

Arttorius kirjoitti...

Musta oli outoa sekin, että H L-S ei halua kommunikoida Marimekon kanssa lainkaan, tahtoo vain dissata julkisuudessa joka kanavalla sen nuoria suunnittelijoita julkisuudessa plagioijiksi ja mätäpaiseiksi yms.

Tuossa blogissa on uusi postaus "oho hups" http://kasperstromman.wordpress.com/2013/09/26/yleisradio-suomen-epakriittisin-media/