sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Kuolemailmoitus

Kolmen kilometrin päässä meiltä asuu eräs iäkkäämpi mies, joka tuo meille aina sunnuntain Hesarin. Vaihtarina hän saa HBL:n. Hoobeeällää mies ei lue muuta kuin sen verran, että löytää kuolinilmoitukset. Tai kuolemailmoitukset, kuten hän sanoo. Istahtaa yleensä pihasta päästyään ensimmäiselle kivelle ja lukee niitä suomenruotsalaisten kuolemailmoituksia ennen lenkkinsä jatkamista.

Mua kuolinilmoitukset kiinnostaa myös, siihen on muutamakin syy eikä mitään yksittäistä. Kaava niissä on aina sama, syntymä- ja kuolinaika, joku fraasi ja muistolause ja ne kaipaamaan jääneet. Suuremmilla pampuilla näkyy usein se tittelikin, mikä on hieman huvittavaa. Sitten taas muistan, entisaikaan hautakiviin paukutettiin se ammattikin. Maanviljelijä, talollinen, emäntä, vuorineuvos tai sekatyömies. Miksei niin tehdä enää? Se olisi kiinnostavaa. Kuvakin olisi kiva ylläri.

2 kommenttia:

Jaanaba kirjoitti...

Määkin luen kuolinilmoitukset
Aamulehdestä. Sitä on joskus ihmetelty eikä mulla oo siihen mitään selitystä, että miksi.

Arttorius kirjoitti...

No hyvä etten ole ainoa. Mua on kiinnostanut ne aivan pikusta saakka. Aamulehdenkin kuolemailmoitukset luen huomenna, kun kirjastoon menen. Toinen on Etelä-Suomen sanomat joista ilmot selaan. Nuo neljä lehteä osuu alueelle, joista tunnen ihmisiä ja voi siten tulla voitto ja löytyä joku tuttu... no enpä ajattele voittona.