maanantai 23. syyskuuta 2013

Ruokamenot

Olen pitänyt tarkahkoa kirjaa(i excel) ruokakuluistamme vuonna 2013. On kiinnostavaa seurata minkä verran kehon polttoaineeseen menee rahaa. Toki muitakin kuluja omalta osaltani seuraan, mutta niitä ei ole tarkoituksenmukaista aukaista. Säästäväisyys on hyve ja tuhlailu ja materian turhaan haaliminen antiminua, sillä mennään. Jokaisella on omat motiivinsa eri juttuihin, kuten vaikkapa säästeliääseen elämäntapaan. Mutta ruokaan, ruoka on hyvää.

Ja siihen on kulunut
tammikuussa 450 euroa
helmikuussa 410 euroa
maaliskuussa 350 euroa
huhtikuussa 475 euroa
toukokuussa 420 euroa
kesäkuussa 420 euroa
heinäkuussa 340 euroa
elokuussa 320 euroa

Kananmuniin meni ennen n. 30-50 euroa/kk. Nyt ne saa hakea kaakattavilta rouvilta aitauksesta(tipujen ruokaan menee n. 10-20 euroa kuussa). Ruokalaskua pienentää vihreät omasta maasta ja sienten, marjojen yms. poiminta, kun ei tarvitse ostaa kaupasta esimerkiksi niitä marjoja. Suurin menoerä ruoan suhteen on maitotaloustuotteet, veikkaisin. Lihaa meillä syö ainoastaan vaimo, hänkin harvoin. Taitaa leikkeleliha leivän päällä olla mitä hän käyttää. Niin ja kala, mutta niitä henkilö poimii kotilaiturilta, kuten nytkin sateessa, hupsu.

Itse tekemällä saa ison säästön, kun en mätä lapsilleni tai itselleni valmisevästä ja tämä on muusta syystä kuin säästön kannalta, mutta sitäkin siinä tulee samalla. Erinäisiä juustoja ja muuta spesiaalia särvintä käytetään jonkin verran, joten ei ole kyse mistään minimalistisesta niuhotuksesta. Jäätelöön rahaa kuluu myös, mutta karamellia tms tosi harvoin. Leivotaan paljon, sillä saa pidettyä osaltaan kulungit kurissa.

Joskus on hyvä pohtia omia kulutustottumuksiaan. Joissakin voisin olla säästäväisempi, jotakin voisin vähentää, jotakin voisin tehdä toisin. Voisin luopua veneestä tai mönkijästä, ihan turhiahan ne on suurine vakuutusmaksuineen, mutta silti todella mukavia olla olemassa. (Kola käteen talvella ja kottikärryt, lumet saa luotua pois ja puut tuotua sisään ilmankin!) Auto voisi olla halpa ritsa ja niitäkin voisi perheessämme olla ainoastaan yksi tai ei ollenkaan. Voisin suosia enemmän joukkoliikennettä, mutta itse valitun asuinpaikan vuoksi yksityisautoilu on järkevin tapa kulkea. Voisimme käyttää lapsillamme kestovaippoja ja säästää siinä, voisimme käydä kirpputoreilla löytämässä vaatteemme yms. Tällä silti mennään ja hyvä niin.

Ruoasta tuli mieleen, että on nälkä!

7 kommenttia:

e l i n a kirjoitti...

Mun mies tekee kanssa kaikennäköisiä exceltaulukoita kulutuksesta, niissä on vaikka mitä valikkoja ja juttuja eri osa-alueista, menee yli hilseen. Mutta hän tykkää seurata, joten seuratkoon :D eipä niistä seuraamisista mitään säästötoimenpiteitä ikinä synny, mutta ilmeisesti seuraaminen on hauskaa :D op on lanseerannut pivo-järjestelmän, joka tekee taulukoita kulutuksesta pankkitilin toiminnan perusteella. Se vaikutti kyllä todella hyvältä palvelulta!

En tiedä saako kaiken itse alusta asti tekemällä edullisempaa kuin eineksiä ostamalla (eikö ne kuitenkin maksa kanssa jotakin...), mutta ainakin tuhannesti parempaa, joten ne einekset ei kyllä itelläkään ole minkäännäköinen vaihtoehto. Jotenkin musta tavallinen kotiruokakokkaus on sellanen perustaito, mikä pitää handlata. Olen ehkä vanhanaikainen, mutta hyvin mielelläni :D

Ei mun nyt esseetä pitänyt tästä aiheesta kirjoittaa, mutta melkein kirjoitin. Hups :D

Arttorius kirjoitti...

Excel on <3
Tekemällä isompia määriä pakastimeen ja sieltä napsii kulloiseksi ruoaksi, se on säästöä jos mikä. Kilo pottuja kaupassa maksaa alle euron, samoin porkkanat, punajuuret, sipulit sun muut. Niistä kermaa ja mausteita lisäämällä hyvän ruoan, vielä kun muistaa käyttää uunissa, niin jee. Jne. Riippuu tietty jos on totaalinen törppö ja pilaa polttamalla valmisteet, sit voi käydä kalliiksi itse tekeminen... :D Kun joku saarioisten tai atrian kiusaus maksaa 300 gramman törpössä liki kolme euroa ja itse tekemällä kolme kiloa apetta uunivuokaan jonka aineet maksaa alle 10 euroa, on se aikamoista säästöä.
Eineksissä on hyviä puolia, enkä mäkä oo mikään natsi sen suhteen etteikö ikinä milloinkaan, esim jotkut pakasteet on huippuja ja pinaattilätyt. Jos eineksiin perustaa koko ravintoketjun, on aika ding dong-menoa, sekä ravinnollisesti että taatusti kustannuksiltaan.
Ruoanvalmistustaito on tärkeä juttu ja kuuluu just tuohon mitä sanoit, mäkin olen vanhanaikainen :D

Minttu kirjoitti...

Meillä menee ruokaan 400-800 euroa kuukaudessa. On välillä iso vaihtelu kuukausien ruokamenoissa, eikä sille ole mitään selitystäkään.
Ylin on iso määrä, enkä oikeastaan tiedä mihin sitä rahaa menee silloin kun sitä menee tuon verran, mutta sitä vaan menee.=) Jos pitäisi pihistellä, saisimme varmasti edullisemminkin syötyä, mutta kuten sanot, ruoka on hyvää!

15 vuotta sitten nuorina opiskelijoina meillä meni rahaa ruokaan 500 markkaa kuukaudessa, usein vähemmän, mutta ei sitä voi verrata nykyisyyteen. Jännä funtsia niitä joskus.

Jaanaba kirjoitti...

Olis kiva pitää kirjaa ruokamenoista, mutta en vielä oo sitä saanut aikaiseksi.

Meillä menee kans jotain 400 ja allekin varmasti välillä. Ja yli. Ihan hirveen iso säästö on se, että ollaan poimittu päivittäin syödyt marjat itte.

Andie Heimaz kirjoitti...

Kuuluuko ruokamenoihin ulkonasyömiset?
Monta kertaa olen päättänyt alkaa seuraamaan paljonko rahaa kuluu ruokaan, mutta vielä en ole saanut sitä tehtyä.
Minusta tuntuu välillä, että meillä menee 1000 euroa/kk ruokaan. Olisi mielenkiintoista tietää meneekö sittenkin 200e ;).
Ehkä nyt tsemppaan ja pidän kirjaa ruokamenoista.

Lotta kirjoitti...

Itsekseni eläessä ruokaan saattoi mennä rahaa joskus yli 400 €. Söin enempi ulkona, pienemmät pakkauskoot lisäsi hintaa pidemmän päälle.
Lounasetu töissä pienensi sitä jossain vaiheessa, silloin en useinkaan jaksanut syödä iltaisin toista lämmintä ruokaa eikä silloin tarvinnut tehdä ruokaa kuin viikonloppuisin.

Arttorius kirjoitti...

Andie, joo. Tai lähinnä ulkonasyöminen, jotain kerran kuussa joku noutopitsa tai hessuateria. Pitäisi varmaan alkaa poistumaan kotoa joskus pidemmäksi aikaa että ehtisi tulla nälkä :p