tiistai 1. lokakuuta 2013

Mihin vanha pääsee opiskelemaan?

Äitini olisi hakenut syksyn yhteishaussa pirkanmaalaiseen oppilaitokseen. Homma tyssäsi siinä vaiheessa, kun tuli rastitettavaksi kohta aiemmasta koulutuksesta. Oli tullut punaisella info ettei voi hakea, jos on aiempi koulutus. Onhan hänellä tutkinto vuosikymmenien takaa, mutta miksi se estää haun sinne? Eikö enää saa opiskella, jos on jokin tutkinto? Johtuuko kaikki nuorisotakuusta, että pelkästään ammattikouluttamattomia suositaan? Missä muut saa opiskella?
Yhteishaun sivulla lukee: Uusia ammatillisen koulutuksen opiskelijaksi ottamisen perusteita käytetään syksyn yhteishaussa. Yhteishaussa voivat esimerkiksi nyt hakea vain ne, joilla ei ole aiempaa ammatillista tutkintoa tai korkeakoulututkintoa.

Mit ihm?

Samainen äiti oli tutkinut myös molfiin sivun työvoimakoulutustarjontaa. Siellä sama juttu! Poissulkeva "nuorille" luki valtaosassa häntä kiinnostavassa jutussa. Mihin muualle kuin avoimeen yliopistoon tai ammattikorkeakouluun ei-nuori voi mennä opiskelemaan, jos toisen asteen opinahjot ovat nuorisolle merkittyjä. Eikö yhden tutkinnon jälkeen voi suorittaa toista ammatillista opintoa? Tuntuu todella älyttömältä. Äitiä ei kiinnosta mikään amk tai yo-opiskelu, olisi halunnut puutarha-alaa alkaa opiskelemaan, mutta ei väkisin. Työvuosia hänellä ei ole virallisesti enää montaa, mutta uskon että mutsi fysiikallaan ja muilla ominaisuuksillaan tahtoisi työskennellä vielä vanhempanakin kuin virallinen eläkeikä on saavutettu.

Onhan se tietysti niin, että iäkkäämmät joutavat eläkkeelle eläkeiän saavutettua, jotta nuoret oikeasti saisivat niitä jäljellä olevia töitä, mutta tuntuu silti hupsulta, että jo opiskelu torpataan. Edes rahalla ei pääse paitsi kursseille. Uskon, että äitiä kiinnostaisi toiminimellä oman yrityksen kanssa hommailla, mutta ei väkisin.

Entä mihin menee 30-vuotias, joka pitkäaikaistyöttömä haluaisi opiskella uudelle alalle? Tai nyt työttömyysuhan alla työskentelevä nelikymppinen, joka tahtoisi opiskella uuteen työllistävään ammattiin? Ei nämäkään saa hakea opiskelemaan, koska ruojat ovat joskus nuoruudessaan tahkonneet itselleen tutkinnon.

4 kommenttia:

Muuttolintu kirjoitti...

No höh. Minulla on parikin aiempaa tutkintoa, mut pääsin vielä opiskelemaan... mut se olikin viime vuonna. Ja aikuisopistoon menin. Mut silti, epäreilua.

Arttorius kirjoitti...

Tuo juttu on muuttunut nyt ihan tässä. Tosi tylsää ja järjetöntäkin. Tietty nuorten pitää olla tärkeimpiä, mutta ei pitäisi tuolla tavoin blokata muita kuin einuoria.

aahoo kirjoitti...

Sen on kyllä täytynyt tosiaan muuttua ihan hetki sitten, koska veljeni, joka on kokki opiskelee juuri merkonomiksi ja hänen kondiittori-vaimonsa lähihoitajaksi. Veljen vaimo kylläkin aikuiskoulutuksen puolella ja veli työn ohessa oppisopimuksella. Oon saanu sen kuvan, että tuo oppisopimus on vähän joustavampi, ehkä se äidillesi?

Arttorius kirjoitti...

Joo on muuttunut ja paljon. Huono juttu muille kuin kohderyhmälle.

Ilmeisesti äiti keksi jonkun kurssin itselleen johon haki eikä ollut esteitä asiaan.