torstai 3. lokakuuta 2013

Uudet ravitsemussuositukset

Uudet ravitsemussuositukset: Voi ja hiivaleipä unholaan
Viljoissa pitäisi suosia täysjyvää. Rasvaisia maitotuotteita pitäisi korvata rasvattomilla ja vähärasvaisilla. Voi ja voipohjaiset rasvat pitäisi vaihtaa kasvispohjaisiin, kertoo suositusten rasvatyöryhmässä istunut apulaisprofessori Ursula Schwab.

Esimerkki vähärasvaisesta ja "pahasta" korkean pitoisuuden rasvasta:

Flora vähärasvaisempi, ainesosat: vesi, kasviöljy (26 %) (auringonkukkaöljy, rypsiöljy, pellavaöljy), kasvirasva, kirnumaito, muunnettu tärkkelys (tapioka), suola (1,2 %), emulgointiaineet (auringonkukkalesitiini, rasvahappojen mono- ja diglyseridit (kasvirasvapohjainen)), säilöntäaine (kaliumsorbaatti), happamuudensäätöaine (sitruunahappo), aromi, A- ja D-vitamiini.

Valio voi normaalisuolainen, ainesosat: Kerma, suola (1,4 %) ja hapate.

Juu. Intervepistä löytyy kattavaa tietoa siitä miten noita ihmiskunnan pelastavia kevytkasvirasvoja valmistetaan ja mitä eri prosesseja ko. rasva käy läpi. Mikäs siinä, jos tahtoo ryydittää itsensä hulvattomilla lisäaineryhmillä, silloin kannattaa totella apulaisprofessosi Ursula Schwabia.

D-vitamiinisuositus on käsittämättömän alhainen. Ollaan sentään maanosassa, jossa pimeää aikaa on yli puolet vuodesta. D-vitamiinia ei yksinkertaisesti riitä tuo 10 mikrogrammaa, mikäli tahtoo pysyä freesinä ja vireänä.

Kuka tarvitsee ravitsemussuosituksia? Noudattaako niitä joku? Eikö kansalaistaitoon kuuluisi käsitys millainen ruoka on hyväksi mielelle ja keholle? Eikö sen tunne kropassaan voiko hyvin vai ei?

5 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Tänään THL ilmoittaa, että miehet saavat D-vitamiinia tarpeeksi jo ruuasta. Ei tarvi purkista ottaa. Naisetkin saavat melkein tarpeeksi, mutta tarvitsevat vähän lisää purkkivitamiiniakin.
Haloo, THL!

Arttorius kirjoitti...

Heh. THL on hieman tuuliajolla monessa asiassa. Sitä se on ainakin niin kauan kun Puska jatkaa eläkeikäisenä johtajana olemista.

e l i n a kirjoitti...

Aiai. Niin ja sitten katsos lapsille Täytyy juottaa rasvatonta maitoa! Ja Täytyy antaa sitten rasvaa lisäyksenä ruuasta koska eivät saa sitä muutoin tarpeeksi. Milloin kaikki tänä supsitusrumba on alkanut? Oliko 80-luvulla tällaista? Vai onko ihminen tyhmentynyt niin paljon, että ei itse enää ymmärrä mikä on itselle parhaaksi? Viimeisin kysymys on totta, miten onkin niin miljoonasti ihmisiä jotka sitten heiluu paniikissa kaikkien suositusten perässä .
Maalaisjärki kunnuaan, sanon minä.
Ja kohtuus kaikessa.
Sillä pärjää hautaan saakka! :D

Arttorius kirjoitti...

Mua ihmetytti kanssa tuo rasvattoman maidon suositus, jota luonnollisestikaan ei meillä noudateta. Eri asia kai jos lapsi joisi maitoa isoja määriä päivässä, mutta se on kaks kolme mukillista niin eipä tuon verisuonet taida siitä tukkeutua. :]

80-luvulla paasattiin maksan korkeista a-vitapitoisuuksista, samaan aikaan tuli suolan ja voin paheksumisaalto Pohjois-Karjala-projektin ansiosta. Nykyisin ruoka tappaa ja on vaarallista ja ties mitä kamalaa.

Rouva B kirjoitti...

Heh, tässähän on ilmiselvästi kyseessä "näköisvalmiste", joka siis muistuttaa jotakin, jota se ei ole. Siihen tulokseen pääsemiseksi tarvitaan pitkä lista valmistusaineita. Mutta löytyyhän kaupan hyllyistä pahempiakin, joiden valmistukseen on käytetty vettä, jotain "paksunnosainetta", väriainetta, aromeja, pikku hiukkanen jotain luonnollista ja lopuksi stabilisaattoria pitämään tuote kasassa. Nam?