tiistai 5. marraskuuta 2013

Dokumenttiprojekti

Tiikeriä etsimässä Areenassa
Sarjan esittely.

Huh. Raju aihe, cp-vammainen, persoonallisuushäiriöinen, täysin toisten avun varassa oleva, joka myy kerran kaksi viikossa seksiä rahasta. En aiheesta tiennyt ennen kuin olin katsellut jonkin matkaa, arvelin Areenan tiedoista päätellen dokumentin olevan nk. tavallinen kertomus cp-vammaisen arkisista ongelmista. Nainen kertoo, että korvaa prostituutiolla läheisyyden puutetta, koska perheeltään ei sitä saanut lapsena äidin kuoltua tai nykyäänkään. Samoin seksin myyminen korvaa rahallisten tukien vähyyttä. Nainen kertoo 13-vuotiaana harjoitelleensa suuseksiä, kun joku toinen kertoi polttaneensa tupakkaa. Siinä iässä pitäisi - kaikkea muuta. Eipä ole tuon naisen yhden avustajankaan elämässä hurraamista, saa lapsen ja joutuu antamaan sen sijaisperheeseen ja lähtemään itse hoitoon, jonka jälkeen ehkä mahdollista saada vauva itselleen. Ääh. Mulle jäi tuosta mieleen, että ainakin tuo yksi heppu käyttää naista hyväksi. Luultavasti monet muutkin, kuten dokumentin lopussa joku ihminen koittaa selittää Heljälle.

Tulee mieleen saakohan Heljä kaikki hänelle oikeutetut tuet ja avustukset, myös mielenterveyspalveluiden osalta. Ja miten voidaan varmistua siitä ettei joku päivä Heljä joudu kokemaan väkivaltaa tai muuta kamaluutta asiakkailtaan. Äh. Oli rankka dokumentti. Ehkä turhankin rankka, kun tuli mieleen haluaako nainen kaikki nuo ajatukset ja fiilikset televisioon. Mutta ehkä se on varmistettu. Surullinen tarina kaikkiaan.

5 kommenttia:

Jaanaba kirjoitti...

Katoin dokumentin pari tuntia sitten. Ääh.

Arttorius kirjoitti...

Niin juuri, ääh. Ei oikein muuta osaa olla mieltä.

Minttu kirjoitti...

Surullinen dokumentti monelta kantilta. :( Huomasin iltalenkillä, että toinen iltapäivälehti on lööppiyttänyt tuon dokumentin tytön.
Kehitysvammaisia ja muita käytetään tavattoman paljon seksuaalisesti hyväksi. Vaikka tuo Heljä ei ole kehitysvammainen, hyväksikäyttöä selkeästi on. Tuon dokumentin takia puhelin alkaa varmasti soimaan enempi :(

Nina kirjoitti...

mielenterveysongelmaisia, kuten persoonallisuushäiriösetkin ovat, käytetään myös hyväksi :-(

Arttorius kirjoitti...

Aijaa, en ole poistunut tänään mihinkään enkä lue iltalehtiä niin en tiedä. Mietin myös tuota puhelimen soimisjuttua. Tai mitä kautta kontaktia otetaankaan. Nyt kun on selvillä, että nainen toimii noin, saa taatusti enempi yhteydenottoja miehiltä. Jotenkin ruokkii itseään tuo dokumentti siltä osin.
Yhteistä noille pahaksikäytetyille on se, että he eivät välttämättä tajua tai ymmärrä tulleensa käytetyksi. Samoin kuka asian pystyy aikuiselle ihmiselle selittämään siten, että tilanteessa on jotakin sellaista. Tuossa dokussa eräs avustajista selitti että vaikuttaa käyttämiseltä, H ei asiasta ollut samaa mieltä. Noh, tiedä sitten.