sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Erään (isänpäivä)lahjan seuraus

Kaverini, olkoon nimi tässä Roope, hankki isälleen puolitoista viikkoa sitten isänpäivälahjan, jonka oikea hinta oli 170 euroa, mutta oli reilussa alennuksessa liikkeen loppuunmyynnin takia. Lahjalle jäi hintaa 69 euroa. Olin Roopen mukana sillä tulimme tuolloin koulusta alaspäin, lahja olisi todella tyylikäs kenelle tahansa miehelle. Roope oli mielissään jo etukäteen, koska tiesi isästään että isä ei tuollaista ikinä raaskisi hankkia ja edellinen sellainen oli kovasti kärsinyt vuosikymmenien aikana.

Tänään koitti isänpäivä, Roope oli vasta iltapäivällä ehtinyt käymään työvuoron takia isällään. Isä oli lahjaa avannut ja oli tuuminut ettei Roopen olisi näin arvokasta pitänyt, eihän raaski tätä käyttää, selkeästi kuitenkin ilahtunut ja tykästynyt saamaansa. Mitä oli tehnyt Roopen isän puoliso? Oli alkanut vuodattamaan ettei hänellä olisi tuollaisiin varaa, koska on köyhä sairaseläkeläinen jäkätijäk. Ei ollut suostunut edes katsomaan kun Roopen isä oli näyttänyt tuolle naiselle saatua lahjaa. Kahvipöydässä nainen oli jatkanut samaa valitusta siitä miten tiukilla hänellä on rahat ja ettei tuollaiseen olisi varaa, joskus oli, mutta ei enää... Roopen isä oli ollut kovasti pahoillaan, kun lahja aiheutti puolisolle tuollaisen hupsun reagoinnin, mutta isäihminen oli silti pukenut lahjan ylleen eikä sitä poiskaan ottaisi. Roope oli ollut arvatenkin kovin ihmeissään että mikä hommassa olikin yhtäkkiä huono juttu. Roope kertoi viipyneensä isällään puoli tuntia, mutta lähti kun ei jaksanut kuunnella tuon naisen tilitystä, joka ei tuntunut lakkaavan ollenkaan.

Roope soitti minulle sieltä lähtiessään, puuskahti puhelimeen ettei ikinä osannut arvata, että maailmassa voi olla tuollaisia. Jäi taatusti "hyvät" fiilikset Roopelle, kun isänsä puoliso oli tuollaista möyhkännyt. Luulisi, että Roopen isän puoliso olisi ollut yhtä mielissään miehensä saamasta mukavasta lahjasta, mutta vielä mitä. Mitä se ylipäätään kuuluu millaisen lahjan kukin saa? Käsittämätöntä se miten Roopen "syyksi" syydettiin tuo, että on kerrankin hankkinut isälleen hieman arvokkaamman lahjan kuin aiemmat villasukat. Eihän se Roopen vika ole, että hän on työkykyinen ja terve, tienaa palkkaa ja halusi hankkia jotakin mistä tiesi isänsä ilahtuvan ja sai sen vielä huomattavasti edullisemmin loppuunmyyntikuvion tähden.

Ei kommentteja: