sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Koirat

Aamulenkillä koirien kanssa kylällä tuli vastaan n. 80-vuotias mies, joka käveli hieman kumarassa. Taluttimessa hänellä oli varmaan samanikäinen saksanpaimenkoira edeten yhtä hitaasti. Mies huikkasi minulle huomenet ja jatkoi verkkaista etenemistään.

Tuosta...eipä kun ei lähimainkaan tuosta tullut mieleen, mutta tuli mieleen jostain kuitenkin muuan tosi kaukainen eikä edes enää mikään tuttu, mutta joku jonka tiedän. Kyseinen mies on pärjännyt piskiensä kanssa hyvin palveluskoirakilpailuissa ja hepun koirat ovat olleet aina viimeisen päälle tottelevaisia ja löytäneet kadonneita ihmisiä yms glooriaa. Samalla mua on aina etonut kuulla tyypin itsekeskeistä hehkutusta itsestään, kun tiedän miten koiransa saa nöyräksi piikkipannalla(laiton, julma ja kielletty ties kuinka monta kymmentä vuotta sitten) ja muilla jaskoilla koulutusmetodeilla. Huvitti ja ärsytti joskus kun kuuntelin miten joku koiraharrastaja puhui niin rispektimäisesti tuosta typerästä luuserista, että teki mieli kirkua. Samalla mua huvitti sekin, kun heppua arvostettiin poliisikoirakoulussakin, että on niin hyviä koiria sillä. Pah. Mikäs siinä, jos hyvänä metodina pidetään sitä, että pelottelemalla ja huutamalla yms. koira saadaan tekemään mitä käsketään. Rispektiä tuollaista "menestyvää" koiraohjastajaa kohtaan ei ole tippaakaan.

Joskus kun hain itselleni koiraa, nykyistä dobermannia, lueskelin koirapalstojen myydään koiria-palstaa. Tosi moni ilmoitus "annetaan pitovaikeuksien vuoksi saksanpaimenkoira/rottweiler/dobermanni/mastiffi/joku tosi vaikea tapaus", jos on pilattu sillä ettei osata tai viitsitä kouluttaa koiraa. Koirassa on "luonnevika" äärimmäisen harvoin, sekin monesti jonkin elimellisen kivun tms aiheuttama. On huolestuttavaa ja samalla tulee kurja olo tuollaisia ilmoituksia näkiessä, kun tuolla monissa kodeissa on aikapommeja sen takia, että omistajat ovat niin idiootteja, kun ei joko viitsi opettaa tai viitsi ottaa selvää mitä koiran peruskoulutus tarkoittaa ja että ihan jokainen koira pikkufifistä lähtien tulee tottelevaisuuskoluttaa.

Ehdotukseni: Koirien pitäminen luvanvaraiseksi. Koiran hankkimiseen tulisi olla lupa ja maksimimäärä näissäkin. Koirien omistajat tulee velvoittaa esim. kolmesti koiran eliniän aikana osoittamaan koiransa olevan yhteiskuntakelpoinen eikä koiraa saa myydä sellaiselle, jolla tällaista lupaa/tietoa ei ole. Sekarotuiset koirat tulee samoin rekisteröidä kirjoihin ja kansiin ja myös näiden omistajiin ylettää tämä koiran hallussapitolupa. Siellä samaisessa koiratarkistuspisteessä varmistetaan omistajaperheen varusteet. Flexit hiiteen, kunnon talutushihna tilalle, mieluusti myös kaulapannat(valjaat mucho bättre!) koirilta fiu ja muuta, joka ei ole vielä täsmentynyt. Koiran hankintalupaa haettaessa varmistetaan hakijalta onko ihminen allerginen(tästä myös pitää olla todistus jokaiselta perheenjäseneltä) ja jos on, hankintalupa harkintaan. Koiria ei pidä ottaa kokeiltavaksi, josko vaikka tästä mustimassikasta ei tulisikaan allergiaoireita ja jos tulee, luovutaan sitten pois. Eikä koiria pidä ottaa lasten hoidettavaksikaan, kuten muitakaan eläimiä. Vanhemmat ne hoitaa lopulta alkuinnostuksen jälkeen.
Kallista? Elämä on.

Koiraperheissä ja kaikissa muissakin perheissä, joissa on lapsia, tulee lapset opettaa pienestä siihen, että koiralle annetaan rauha. Vieraita koiria ei mennä lääppimään eikä tuttujakaan koiria, mikäli otus on nukkumassa, syömässä, jotakin muuta. Eikä koiria tule antaa lapsen talutettavaksi yksinään. Ja lapselle opetaan tavat jolla eliötä käsitellään. Häntä rauhaan ja ei retuuteta.
Aikuiset koiraihmiset pitää ne koirat kiinni eikä ainakaan selitä kenellekään "tää on ihan kiltti", se ei paljoa lohduta jos 50 kiloinen koira vyöryy päälle hyppimään. Koirat kiinni alueella, jossa on muita ihmisiä tai koiria.

Ei kai nyt muuta. Tai olisi muuta, mutta en jaksa kirjoittaa enempää.

Ei kommentteja: