perjantai 22. marraskuuta 2013

Muovipussiton vuosi kohta loppu

Päätin ryhtyä kokonaan muovipussittomaksi vuoden alussa, sitä ennenkään en ollut muovipussifani. Koskee kaikkea hedelmäpussista lähtien kaupan 20 sentin mainoskassiin tai sellaiseen jonka saa ostaessa jotakin. Vuosi on kohta kulunut ja ei tule enää mitään tilannetta, jossa plastiikkipussia kaipaisin sitäkään vähää.
Hedelmäpussin korvaa kestohedelmäpussit, ruoan roudaamisen hoitaa erinäiset kangaskassit joita on aina mukana kauppaan mentäessä. Pienemmät kantamukset sopii joko taskuun, mieslaukkuun tai reppuun mikä nyt sattuu mukana olemaan.
Kotona roska-astiaan laitettava kaatopaikkajäte päätyy paperipussiin, mutta ellei niitä ole, käytän rullassa myytäviä muovipusseja, joka on huomattavasti ohuempaa materiaalia kuin mainosmuovipussit. Ajattelin alussa, että mikäli homma käy liian hankalaksi, ei yksi muovipussi sinne tai tänne mitään haittaa, mutta jostain syystä en antanutkaan periksi kinkkisissä tilanteissa.

Vuoden aikana on uutisoitu muutamaan otteeseen Eu:n halusta jopa kieltää muovipussit. Lisäksi olen itse kiinnittänyt huomiota miten useassa paikassa muovipusseja halutaan jakaa. Esimerkiksi markettien kassoilla pakasteet ja jugurtit usein halutaan laittaa pieneen muovipussiin. Nykyisin moni kotikunnan kassaihminen tietää ettei edes tarjoa minulle niitä kun kuitenkin kieltäydyn. Koska tämä vuosi on sujunut kivutta, miksei samalla homma jatkuisi tällaisena tulevaisuudessakin. Talouden nainen on sotkeutunut muovipussittomuuteen hänkin heti alussa, kuten n. 10 lähi-ihmistäkin. Ei muovipussittomuudellakaan maailmaa pelasteta, mutta on ainakin jotakin vähennystä jätekuormitukseen.

5 kommenttia:

Maelka kirjoitti...

Ihan hieno ajatus. Itse olen haaveillut, että pääsisin muoviastioista pikkuhiljaa kokonaan eroon. Sitä en ole vielä keksinyt, että millä korvaisi esim. pakasterasiat.


Tota muovikassittomuutta pitänee myös ruveta toteuttamaan. "Pistetäänkö pieneen pussiin?" -kysymykseen olenkin aina vastannut, että ei pistetä :).

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Viisasta tekstiä viisasta tekstiä. Voisin itte ryhtyä kans muovipussittomuuteen. "Erikoisliikkeistä" en koskaan ota kassia, mutta ruuat tulee pakattua kassalla ostettuihin muovikasseihin.

Toi "laitetaanko pakasteet pieneen pussiin" kysymys kassalla on ihan älytön, mutta niitten tarttee kysyä niin tai saavat sanomista. En ikinä sanoisi, että joo laitetaan vaan. =)

Toinen maailman älyttömin asia on se, että jotkut pakkaa banaanitertun siihen hedelmämuovipussiin tai sitten vaikka yhden tai kaksi bataattia. Tommoset nyt menee kenellä tahansa ilman muovipussia vaikkei olis yhtään piiperohenkinen. =D

Arttorius kirjoitti...

Maelka, noin pitkälle en ole uskonut pääseväni. Just pakkasjuttujen takia ja muutoinkin, esimerkiksi retkiastiat on muovia ja hyviä ovatkin, en kykenisi niistä eroamaan. Muoveissakin on eroja, esim. ikeakura kun saman tekee kotimaiset plasteksit ja muut Suomessa valmistetut astia on tuotettu varmasti ympäristöystävällisemmin kuin halvat jutut.

Jaana, joo toi on totta että tulee sanomista elleivät tarjoa tai siis kysy tarvetta. Mut en ymmärrä siltikään. Pallon voisi heittää valmistajille, esimerkiksi maksalaatikkopaketin voisi kehittää sellaiseksi ettei sieltä tursua nesteet pihalle, samoin jugurttipurkkien kannet duunata kestävämmäksi. Ja pakasteet, tässä voisi myymälän kylmälaitesijoittelua parantaa siten, että jokaisessa paikassa pakastamot on kassojen läheisyydessä että pakasteet tulee otettua viimeisenä ja siten ne ei ehdi hikoilemaan kärryissä ennen maksutapahtumaa. Esim lidlissä pakastimet on myymälän perällä, samoin monissa k-puljuissa. S-ryhmän shopeissa ne taas on kassojen läheisyydessä. Ja sitten jos on pakasteita ihminen ostanut, heti kotiin ne viemään niin ei ehdi sulamaan ja höyrystämään ympäristöä.

elina kirjoitti...

Olen yrittänyt välttää muovipusseja, mutta jostakin syystä niitä vaan kertyy. Ruokaostoksilla käyn korkeintaan kakai kertaa viikossa ja mukana on iso kankainen kassi ja käsilaukussani kulkee pikkuiseen tilaan mahtuva ohut kangaskassi. Usein en kuitenkaan edes ehdi sanoa, etten ota muovipussia, kun tavarat on jo pussissa. Anttila on täällä sellainen että joka tavara yritetään pakata eri pussiin ja lankakauppias jo tietää kysyä onko minulla oma kassi mukana. Ostin tänään banaaneja ja liimasin hintatarran hedelmän kylkeen ja kassalla banaanit laitettiin pussiin ennenkuin ehdin huomata.

Arttorius kirjoitti...

Onpa tehokasta muovipussittamista! :D Harmillista vain, jos niitä ei tahdo. Minä en edes muista missä vaiheessa kassoille on tullut ne vietävän pienet pussit, ei se montaa vuotta ole ollut olemassa. Harmillinen, vaikka joskin joidenkin mielestä kätevä käytäntö ne pienet pussit. Banaanien pussitus on hupsua kassaihmiseltä, mutta kenties hän vain toimii rutiinilla kuten on neuvottu tehdä.