lauantai 2. marraskuuta 2013

Säästäminen

Kuulin radiosta Säästöpankin mainoksen, jossa asiakasta kehoitettiin säästämään. Esimerkkinä mainoksessa sanottiin notta jos pistää sivuun satasen kuussa, sillä pääsisi johonkin reissuun ensi vuonna tähän samaan aikaan. Mainoksen viesti oli ohjata säästämään ilman rahastosijoittamista tai muuta epävarmaa touhua tai lainan hankkimista. Trendi on ollut viime vuosina markkinoida KHMN(kaikkihetimullenyt)-tyyppisesti kaikkea. Ota lainaa matkaa varten, ota lainaa äkillistä sisustushurahdusta varten, ota lainaa kahvikupillista varten, ota lainaa, elä velaksi, osta, osta hanki kaikkea tavaraa velkarahalla! Argh. Onhan tuo vieläkin trendi, valitettavasti. Jokaisella kaupalla on oma luottokortti/luottosopimus/osamaksumahdollisuus. Tuotteiden hankkiminen velaksi on tehty helpoksi. Ajattelemattomat ihmiset helposti haksahtavat ja unohtavat mihin todellisuudessa onkaan varaa.

Tämä asia mulla ei ikinä mene lanttuun: Miksei ihminen säästä tarvitsemaansa asiaa varten? Miksi pitäisi ottaa määrä x lainaa, jotta saa ikean mööpelit tai lähteä Haimaaseen ja maksaa vuosi, jopa enempi kulutusluottoa asian takia? Juu en tajuu. Miksi väeltä kadonnut pitkäjänteisyys? Miksei säästetä vaan otetaan lainaa kaikkea varten? Sen huomaa sitten siinä miten luottotiedot häipyy leväperäisyyden takia, kun on otettu kaikenmaailman pikavippiä, ostettu autoa, kojetta, vekotinta, älytöntä puhelinta, matkailtu velaksi, joiden osamaksuja ei ole varaa maksaa. Voi kai kysyä, kannattaako tuonkaan kaltainen hedonismi? Olisiko pitkäjänteisemmässä säästämisessä järkeä vaikkei olisikaan heti kaikkea hienouksia saatavilla? Ehtisi säästämisen ohella miettimään mitä todella tarvitsee ja mitä ilman pärjää.

5 kommenttia:

Armi kirjoitti...

Tiesitkö sinä muuttaessasi pois kotoa, että sinulla on kaikki huonekalut valmiina ja ettet tarvitse mitään? Harva tietää, kun muuttotilanne tulee nopeasti. TÄTÄ VARTEN ihmiset ottavat lainaa :)
Tiedät varmaan sinäkin, että pienituloinen ei pysty ostamaan 400 euron tietokonetta tahi muuta tarpeellista arjen tavaraa suoraan kaupasta, eikä näiden asioiden rikkoutumista kykene ennustamaan. Meitä köyhempiä varten on osamaksusopimukset, mutta siitäkään sinulla ei ole tietoa, kun on varaa ostaa tuosta vaan mitä mieli tekee. Käsittääkseni sinulla on asunto-osakkeita, joita saat vuokrattua joten vuokratuloja niistä, eikös vain?
Miten kuvittelet yhteiskunnan pyörivän ellei köyhimmätkin tekisi ikinä mitään hankintoja? Siinä sivussa saattaa tulla maksuhäiriömerkintöjä...

Arttorius kirjoitti...

Tuohan on ihan helppoa: Jos ei ole varaa, silloin ollaan ilman. Lähtiessäni lapsuudenkodistani mulla oli säästettynä kesätyöpalkoista rahaa, lisäksi lainasin pankista rahaa et sain ostettua sen paikan johon muutin ja sain yrityksen käyntiin. Siellä oli joitakin kaluja, joista osa on käytössä minulla yhä. En ostanut mitään, paitsi talouspaperia ja puurokattilan.
Onko 400 euron tietokone välttämätön? Huutonetistä saa satasella, huokeammallakin vanhempia malleja, joilla saa surffattua netissä ja maksettua laskut. Jos ei riitä, tähän taas: Säästäminen.

Armi kirjoitti...

Unohdit vastata ;)

Arttorius kirjoitti...

En unohtanut.

Anonyymi kirjoitti...

Haittaako se sinua mitä *köyhät* tekevät?