maanantai 25. marraskuuta 2013

Turismo

Metro: Egyptistä paluu toi ikävän yllätyksen

Lopulta tuli päätös kotiuttamisesta, harmillisesti kesken loman.

Niin. Kaikkea voi tapahtua, jopa pakollinen evakuointimääräys kesken loman(onkohan tämä sama pariskunta jonka miespuoleinen kitisi sitä, että kesken sukellusretken pitää lähteä himaan). Kaikkea voi varmasti tapahtua, jos on menossa maahan, jossa on menossa sisällissota/levottomuuksia. En lähtisi mihinkään sellaiseen turistiksi, jossa on uutisoitu levottomuuksia tai ulkoministeriö on kuvannut maan tilanteen turvattomaksi.

Omakohtainen muutaman vuoden takaa: Ilmeisesti lentoyhtiön pilkkuvirheen takia Etelä-Amerikkaan tuli myytäväksi tosi edullisia menopaluumatkoja. Varasin ja maksoin silloisen tyttöystävän(nyk. vaimo) kanssa liput aikomuksena viipyä pari viikkoa omatoimisesti Kolumbiassa. Vai pitiköhän meidän mennä Venezuelaan, en muista enää. Jossain vaiheessa alkoi kuitenkin tulla epämiellyttäviä etiäisiä, mutta johtui luultavasti siitä, että tuohon aikaan käytiin aika paljon lyhyillä reissuilla eikä ollut matkafiilistä. Tsekkailtiin hotelleja ja suunniteltiin missä käytäisiin. Lueskelin maiden turvallisuudesta juttuja, aloin harkitsemaan oc-sumuttimen("pippurikaasu") mukaan ottamista ja mietin tarvitsenko mitä lupia sitä varten tuonne, mietin myös kuinka pitkä prosessi olisi saada tyttöystävällekin kyseinen lupa. Funtsin että voi vitsi, eihän näin pitäisi joutua ajattelemaan! Sitten EI, ei lähdetä. Olimme tulleet kumpikin samaan mielipiteeseen tahoillamme. Myytiin liput, saatiinkin nopeasti kaupaksi. (Tuo oli aikoinaan suosittu setti, kun lentoyhtiö joutuikin myymään liput luvatulla hinnalla, silti halukkaita ostajia jäi ulkopuolelle.) Teimme päätöksen lähdön peruuntumiseta turvallisuusuhkien takia. Elämyksiä suuremman huomion olisi minulta ainakin vienyt erinäiset turvallisuusuhat ja näiden pohdiskelu, kuten aseellisen ryöstön tulemisen mahdollisuus, sinisilmäisen vaaleatukkaisen naisen hännystely ja häneen mahdollisesti kohdistuneet jutut, brutaali väkivalta joita huumerikollisuus ja korruption eri kuviot olisivat koventaneet. Juu ei, emme halunneet matkustaa sellaiseen maahan. Päätöstä ei kaduttu kertaakaan. Etelä-Amerikassa käyminen kiinnostaa yhä, mutta on siellä turvallisempiakin maita kuin Kolumbia tai Venezuela.

Olisikohan tuon jutun kirjoittaneella naisella mitä vaatimuksia Suomen valtiolle esitettävänä, mikäli hän olisi joutunut ryöstetyksi, raiskatuksi tai pahoinpidellyksi, jos evakuointia ei olisikaan tehty? Niitä kun turisteihinkin kohdistuu, vaikka kuinka olisi ainoastaan keskinäisistä kiistoista kyse. Ja juu, ei hän siitä valitakaan vaan nimettömistä puskahuutelijoista, mutta tässä yksi puskahuutelija joka ei huutele pää peitossa mielipiteitä.

2 kommenttia:

Mika kirjoitti...

Mun mielestä ihmiset jotka valittaa lentokoneen varotoimenpiteenä tehdystä hätälaskusta, paluusta takas lähtökentälle tai jonkun huoltotoimenpiteen aiheuttamasta viivästyksestä on kyllä kaiken huippu. Ois varmaan parempi että lennetään myrskyjen läpi huoltamattomalla kalustolla ettei vaan lomasta vähene yhtään hetkeä. Eihän se varmaan ole mukavaa esimerkiksi pienten lasten kanssa mutta eipä kai kenenkään ole pakko lentää toiselle puolelle maailmaa muutenkaan pienen ihmisen kanssa jos ei ole valmis monenlaisiin mahdollisiin yllätyksiin.

Ollaan vieraannuttu ihan hemmetisti reaaliteeteistä kun lentomatkan Thaimaahan pitäis sujua yhtä sujuvasti kuin automatkan lähi-Prismaan. Muistat varmaan sen tapauksen kun suomalaiset kaukopakettimatkaajat laskeutuivat johonkin venäläiselle pienkentälle ja monta päivää valittivat lehdissä kun keskellä yötä jossain hornantuutissa autiolla lentokentällä kiireellä loihdittu ruoka ei ollutkaan hyvää ja tutun makuista?

Arttorius kirjoitti...

Muistan! Sitä parkua ja kitinää, huh! Myötähäpeä ja lähinnä ärsytys oli suunnaton niistä vaatimuksista kotikamaralla ja siellä Uralin lähellä. Sain jopa yhden matkalaisista täyttämään fb:n inboxia kun olin uutisjuttuun kommentoinut turhasta ja älyttömästä kitisemisestä. Minutkin hän uhkasi haastaa oikeuteen ;D Hehee.