perjantai 1. marraskuuta 2013

Ulkoeläinten ruokkimisia

Monella ihmisellä on lintujen ruokintapaikka pihassaan, hyvä hyvä! Niin meilläkin, oikeastaan kolmessa eri kohtaa. Tipuja aterioimassa on riemuisaa seurata, sama efekti kuin suurella akvaariolla.
Moni ihminen pitää eri lintuja eri arvoisina. Jos harakka on lintulaudalla, saatetaan taputtaa ikkunaan tai mennä melskaamaan pihalle, että harakka lähtisi ruokapaikalta pois. Jos lintulaudalla on närhi, varis, joku muu kovaääninen ja suuri, se onkin epätoivottu lintuvieras. Minen tajua miksi näin. Miksi harakka, varis tai muu kovaa ääntä pitävä otus on huonompi kuin pienempi punatulkku tai hömötiainen?
Jokainen lintu on jyvän arvoinen!

Esitänkin teille parjatut harakat ja muut hassujen ihmisten dissaamat linnut kehoituksen saapua meille. Meillä on taas baari avoinna niin pitkälle kevääseen kuin lunta riittää ja muuta syötävää löytymään. Arsenaalissa on 190 kiloa litistettyä ohrakauraa, 50 kiloa rehuomppuja, pari säkkiä porkkanaa, muutama kilo pähkinöitä ja neljä säkkiä kuorettomia aurinkojyviä, eiköhän talipallojakin löydy. Jos loppuu kesken, käyn Siuntiosta tutulta maanviljelijältä ostamassa lisää viljaa. Unohtamatta peuroja, teeriä, oravia, kettuja ja muita apajille kykeneviä nälkäisiä otuksia, tervetuloa jälleen tänä vuonna. Jos havaitsette siellä isommalla ruokintapaikalla tumman mökkylän, se on ir-kamera, joka näpsää kuvan teitä häiritsemättä.  Kuvitelkaa sen olevan vaikka pahka niin ei ahdista. Oli se viime kaudellakin, mutta huonossa paikassa.

2 kommenttia:

Maelka kirjoitti...

Millanen ruokintapaikka sulla on? Sillä mää vaan, kun on noin paljon evästä. Ite olen haaveillu isommasta ruokintapaikasta tonne kauemmaksi tontin rajalle, mutta en oikeen tiedä millanen se pitäis olla. Ja tieysti pitäis löytää jostain edullista evästä sinne, kun noi marketin eväät tulee isommassa mittakaavassa aikas kalliiksi.

Arttorius kirjoitti...

Markettien hinnoilla en tahtoisi ruokkia sitä kolonnaa joka meillä käy. Kannattaa kysäistä joltakin paikalliselta karjatilalliselta olisiko kauraa ja/tai ohraa myytäväksi, varmasti saisi edukkaammin.
Meillä on kolme eri ruokapistettä. Kaksi pienempää normaalia on lähinnä linnuille ja oraville tarkoitettuna, niitä voi tsekkailla kodin ikkunoista. Suuri määrä on siksi, kun ulkoeläimiä varten rakensin kauas tontin perälle sellaisen ruokintapöydän toissa kesänä. Siihen laitetaan keskellä olevaan säiliöön jyvälitistettä tms. Ape valuu vähitellen filmivaneripintaiselle tasolle kun syöjiä käy. Siinä isommassa käy jänistä, peuraa, korppeja, nuorta hirveä, kettua, mäyrää, lumikkoa, isoja metsäkanalintuja... Omenoita ja rehuporkkanoita on läheisyydessä, samoin laittelen vielä heinää kunhan saan rakennettua katoksen ja saan hankittua jostain sitä itse heinää. Onkin luvassa taas melkoiset bakkanaalit, kun erinäisiä jalkoja käy jos jonkinmoista.