sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Valintoja

Luin muutaman hetken twitter- ja iltakääklehtijuttuja aiheesta myrsky ja sähköttömyys. Peräkuusen kiven takana asuvat valittavat kuinka Fortum/Elenia/Whatever ei ole korjannut sähköjä toimivaksi. Eikö ihminen älyä, että sähköyhtiöt fiksaavat ensiksi alueet joissa asuu enempi väkeä ja viimeisenä korpimaiden asukkien linjat? Ei tietenkään tajua. Tai sitten sähköttömyyteen voi varautua investoimalla varavoimaan.
Minä en voi käsittää ikinä sitä että rakennetaan/ostetaan torppa jostakin jeerasta, hinta 100 000-->rajana taivas, mutta säästetään tonni jättämällä hankintalistalta aggregaatti ja ostetaan ehkä joku robottinurmikkoleikkuri. Sitten kitistään sähköttömyydestä ja aletaan palella, kun siellä pirtissä ei ole edes tulisijaa josta saisi hieman lämpöä. Mikäli tahtoo häiriöttömän sähkötoimituksen, jää asumaan taajamaan. Tai ostaa aggregaatin.

Meillä katkesi sähkö kello 0625, ups piti virran päällä kunnes kello 0630 ampaisi polttomoottoriaggregaatti päälle, elämä jatkui normaalisti. Kello 10 sähkö Fortumilta palasi takaisin. Generaattori tuottaa sähköä koko taloon kaikkiin aparaatteihin niin pitkään kun vain polttoainetta riittää. Kodin teknisessä tilassa oleva pieniääninen aggregaatti kustansi 890 euroa enkä olisi osannut perustella itselleni miksi sen olisin jättänyt hankkimatta, vaikka sähkövikatilanteita kohtalaisen harvoin tuleekin. Hankinta pitäisi olla pakollinen jokaiseen uuteen taloon ja esim. kotieläintiloille, jotka sähköstä riippuvaisia ovat.

Ei kommentteja: