maanantai 4. marraskuuta 2013

Vuokranantajan olematon oikeusturva

Suomessa vuokralaisen oikeudet ovat huimat. Hyvä näin, se turvaa vuokralaisen oikeudet mielivaltaisen toiminnan vuokranantajan osalta. Samalla se tekee vuokranantajan oikeuksista höttöä vuokralaisen oikeuksien mennessä monessa asiassa edelle.

Esimerkki 1: Vuokralainen jättää vuokrat maksamatta. Vuokranantaja häätää asukkaan, mutta vuokralaisen ei ole pakko poistua. Tätä voidaan venyttää ja vanuttaa kuukausia.

Esimerkki 2: Vuokralainen rikkoo asuntoa ja lähtee. Vuokranantajalle jää kaikki kulungit korvattavaksi, jos vuokralainen on varaton.

Esimerkki 3: Vuokralainen vuokraa asunnon luvatta(jälleenvuokraamisoikeus kannattaa poikkeuksetta aina kieltää vuokrasopimuksissa) kolmannelle osapuolelle, jolla ei ole kotivakuutusta. Kolmas osapuoli aiheuttaa vesivahingon, korvausta voidaan alkaa perimään vuokranantajalta.

Jne.... Kaikki nuo lain turvaamia juttuja vuokralaiselle. Mulla on ollut erinäisiä vuokralaisia jotakin 15 vuotta. Pääsääntöisesti kaikki ovat olleet hyviä asukkeja, mutta viimeisen neljän vuoden aikana on tullut eteen 3-4 osittain esimerkkeihin liippaavia juttuja. Hommat ovat päätyneet lopulta hyvin ilman omaisuustappioita minulle, mutta ovat aina sen hetken tosi tylsiä selvittelyineen yms. Mulla on nykyisin mahdollisten uusien vuokralaisten kohdalla periaate etten anna näille puhelinnumeroani. Kaikki mahdollinen tietovaihto, kyselyt yms. tapahtuu sähköpostin kautta. Näin siitä jää jälki minulle, että vuokralaiselle myöhempiä mahdollisia epäselvyyksiä varten.

Tuli mieleen, kun sain aamulla sähköpostia erään entisen vuokralaisen äidiltä, jossa sain käsittämättömät haukut ja hirmuisen määrän rumia sanoja, kun olen mukamas aiheuttanut jälkeläiselleen maksuhäiriömerkinnän "ylimitoitetuilla perimistoimilla". Jeah. Olisiko maksuhäiriömerkintä tullut kuitenkin ihan siitä, että jälkeläinen sohelsi asiansa aivan itse eikä minulla ollut asiaan mitään tekemistä? Joskus tulee mieleen miksi kukaan viitsii vuokrata omistamiaan asuntoja yhtään kenellekään. Sitten se miete katoaa.

2 kommenttia:

Muuttolintu kirjoitti...

Hyvä, että se miete katoaa... nimim. entinen omistusasuja, nykyinen vuokralainen. Motto: Meillä ensin maksetaan vuokra, sitten ostetaan ruokaa. :)

Arttorius kirjoitti...

Joo, oman katon alla on kiva potea nälkää, toisin kuin ojassa tai veneen alla :D