maanantai 9. joulukuuta 2013

Jollakin on bileet

Tein joku viikko sitten tulleen Luontoillan talviruokintateeman innoittamana pari kokeiluerää "talipalloista" eli tyhjään maitopurkkiin sulatetaan kookosrasvaa tms. kiinteytyvää rasvaa, sekaan siemeniä. Jossain vaiheessa ennen lopullista hyhmettymistä törkkäistään kiinnityshässäkkä jolla talipallon saa pidettyä paikoillaan. Rasvamöykystä tuli hyvä ja kova, varmasti hommaa piisaa hetkeksi rasvahimoisille linnuille.
Kiinnitin sen eilen päivällä rautalangalla puuhun, jonka vieressä on ruokapaikka nro 2 tirpoille, näkisivät siitä sitten. Aamulla kanoja ruokkimaan mennessä huomasin rasvakasan kadonneen! Puun alla lumessa jotain sekalaisia jälkiä, mutta muutoin ei mitään selvyyttä viejästä. Miten ja kuka on onnistunut irroittamaan reilun kilon painoisen knöllin n. parin metrin korkeudesta ja viemään sen johonkin jälkiä jättämättä? Huvittaa, kun mietin varkaan riemua löydöstään. Toivottavasti muistaa urheilla ja pitää kunnosta huolta sen jälkeen, kilo rasvaa voi aiheuttaa erinäisiä tukoksia siivekkäälle tai karvaiselle kaverille!

3 kommenttia:

Marjaana kirjoitti...

Hih, mä repesin... Se on tiedätkö se sama kaksimetrinen rusakko, joka on täälläkin nähty. Tai siis nähty ja nähty mutta on ylettynyt yllättävän korkealta kollegan suojatut omenapuut järsimään.

Pyysin lähettämään tänne jos yhyttäisi, koska mun kokemuksen mukaan "puvun sisuksista kömpi ulos mies joka oli aivan yltä päältä hies"... Ja pyydän nytkin.

Arttorius kirjoitti...

:D

Olen suorittanut tapahtumapaikalla teknistä tutkintaa, verrannut kuvanauhoja(riistakameran kuvia yön aikana toiselta, isommalta ruokintapaikalta vähän matkan päässä) ja todennut jälkien ja muiden asioiden puhuessa että viejä on ollut a) korppi ja b) jänis JA c) orava. Ovat tehneet jonkin diilin keskenään, orava mahdollisesti saanut metallilangan poikki ja pudottanut sen alas josta korppi tai korpit ovat sen vieneet johonkin. Jänis on ollut karkeloissa muuten vaan, näkyy usein viihtyvän samalla apajalla jänis korppien seurana. Aihetodisteita vain, ei kelpaa näytöksi, mutta epäilen asian olevan näin jotenkin tapahtunut. Yön aikana satanut sen verran puista lunta, että osa jäljistä peittynyt. Mutta tulta päin, asensin jäljelle jääneen rasvaköntin asemiinsa ja viritin kanaverkkoa ympärille. Nyt sitä ei vie kukaan, läpi pystyy syömään mutta muutoin pitää olla ihmisen voimat viedäkseen. Luultavasti riistakamerassa näkynyt mäyrä tulee ensi yönä syömään hirven kanssa kun ovat kuulleet rasvaesiintymästä talolla päin.

Marjaana kirjoitti...

Tästä tullee jätkokertomus. Pysyttelen kanavalla (ja lyön vetoa sen kaksimetrisen jäniksen puolesta)!