perjantai 6. joulukuuta 2013

Joulukopiojapaste

Oli kopsattava.

Lempi joululaulusi?
Monia. Tykkään mm. vanhatunnelmaisista savikiekkorahinabiiseistä, joita esittää nyt jo kuolleet laulajat. Ulkomaisten (Eartha Kitt, Bing Crosby, Dean Martin, Nat Cole jne.) esittämät jazz-soulahtavat-oldie joulujoikuihin tykkäys myös. Kuulee Jouluradiosta usein. Suloäänisen Göstan Jossain on kai vielä joulu on ehkä ikiparas, Hynnisen En etsi, S. Isokosken Arkihuolia ei löytynyt tuujuubista mutta aavemainen Maria löytyi, sitten Reijo Teen Hanget korkeet, Ronettesin piisi, sit monet muutkin, mutta en nyt luetteloi enempää.

Koska joulua saa alkaa fiilistelemään?
Joulukuun 1., jos se tarkoittaa joulukoristeiden asentamista.

Jouluvaloja? Värejä vai pelkkää valkoista?
Ei, paperinen tai kartonkinen joulutähti valosisällöllä on parissa akkunassa, mutta ei muuta. Valkoinen ledvalo on kylmän huono väri(puhumattakaan tuikkivista ja välkkyvistä värikarseuksista tai niistä kamalista letkuista joita vieläkin näkee jossain), lämpimän keltainen juu mikäli jotakin on aivan pakko johonkin tällätä. Onneksi ei ole, ulkovalaistus on riittävä sellaisenaan ja lähinnä jäälyhtyjä tai tavallisia elävine kynttilöineen jos kun jotakin. Sisätiloissa eläviä kynttilöitä ei tule kahden tyttären ja yhden kissan takia. Yllättävän hyvin toimii kivi-kynttilänpurkeissa lepattavat led-kynttilät.

Mitä syöt jouluna? Kalaa? Kinkku vai kalkkuna?
Ei mitään noista. Porkkana- ja perunalaatikkoa ja erinäisiä vegeterriinejä ja paistoksia. Enempi parempi! Viime vuonna jouluateria on pitänyt sisällään:
- porkkanalaatikkoa
- parsakaali/kukkakaaliterriiniä
- juustokohokasta
- punajuuri-purjo-fetalaatikkoa
- avokado-cas...pähkinäsalaattia
- vihersalaattia
- sienisalaattia
- horiatikia
- paistettua, paneroitua halloumia
- suolakurkkua
- skoonen perunoita
- Vaalan juustolan leipäjuustoa


Hienoa kun on blogi josta tarkistaa syömisiä :D Tänä vuonna varmasti jotakin noista.

Glögiä, skumppaa, kotikaljaa vai jotakin muuta jouluina?
Hehkua ns. skool-maljana. Lähdevesi kylmänä jäämurskan kera.

Miten teillä avataan lahjat? Yksi kerrallaan vai kaikki yhdessä?
Viime vuonna oli vain yksi vauva, joka ei tajunnut lahjoista mitään, mutta tänä vuonna tuosta on muodostunut lapsi, joka ehkä tajuaa että joulujee koska äitinsä on jouluttanut hänet joka aamu joulukalenterin kera. Mut siis lapsellisesta joulusta ei ole vielä parempaa kokemusta omien kohdalta, eikä näille olioille mitään roinavuorta ole tulossakaan, mutta jotain kuitenkin. Sen siis näkee sitten miten avaus tapahtuu. Lähinnä tahdon nähdä pienten lasten touhut lahjojensa kanssa. Se on poikkeuksetta hieno näky.
Annan rouvalle lahjan kahden kesken, ei siksi olisi jotakin mitä ei voisi toiset nähdä, mutta kuitenkin. Tietty eipä hänellekään vielä mitään lahjaa ole ettei väliä pohdinnoilla.

Koska teille tulee kuusi? Vai tuleeko? Aito vai kopio?
Aito, tietysti. Viime vuonna tein hullun kuusikokeen: Toin kuusen juuripaakun kera suurehkossa sinkkiämpärissä tarkoituksena istuttaa puu takaisin maahan. Näin tein, kuusi ei ollut moksiskaan ja on kasvanutkin monta senttiä. Olen katsonut jo vastaavan tontin perältä jonka käyn lapion kanssa juurineen nostamassa.

Vietetäänkö joulu omalla perheellä vai suuremmalla joukolla?
Ilmoitettiin ajoissa, että vietämme joulumme keskenämme Villa Valossa eli meillä, mutta tänne on tervetullutta väki. Ajateltiin että ei kukaan tulisi ja olisimme nelistään, mutta tällä hetkellä näyttää siltä että vähintään 20 tyyppiä on saapumassa, mahdollisesti vielä enempikin. Välkommen, tilaa on.

Mikä on joulun kohokohta?
Syöminen, tietty! Sauna! Hautausmaa pimeällä, mahdollisesti yöjoulukirkko, mutta aamukirkko jos ei jaksa yöllä. Yleinen himmailu ja fiilistila. Kauneimmat joululaulut ja pari muuta musiikkikonserttia on odottamassa vuoroaan lisäksi. Kohokohtia nekin.

Saada vai antaa? Molemmat?
Antaa. Ja saada toffifee-rasia.

Joulun tärkein perinne?
Parina viime jouluaattona Hurstin juhlassa työläisenä, mutta skippaamme sen. Sitten taas, kun lapset ovat hieman isompia. Mahdollisesti jo ensi vuonna, mutta nyt näin.
Love actually-leffa(varmuuden vuoksi siitä on dvd, jos se ei tulekaan jouluaattoiltana) sitten kun on väki kadonnut ja tenavat nukkuu. Muista perinteistä en osaa sanoa, kun ne tulee ja on ja menee ilman sen suurempaa funtsimista.

6 kommenttia:

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Tosi hyvä idea istuttaa kuusi takaisin joulun jälkeen. =)

Arttorius kirjoitti...

Joo, mä olen sitä joskus miettinyt että olisiko mahdollista, mutta jäänyt aina. Vuosi sitten ajattelin kokeilla, eihän siinä mitään häviäisi. Kuusenkerkkiä sai siitäkin joulupuusestamme kerättyä keväällä joten eipä se ottanut itseensä.

Marjaana kirjoitti...

Hattua nostan sulle, teidän jouluperinteille ja kuuselle.

Ja nappaan tän itelleni!

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Hei minkä kokoisen kuusen kaivoit maasta ja kuinka syvältä ja kuinka iso halkaisija sillä paakulla oli?

Mekin halutaan istuttaa kuusi takaisin joulun jälkeen.

Arttorius kirjoitti...

M :]
Nappaa, täytyy stalkata.

J, 3,5-4 m oli viime vuonna.
Tämän vuoden puulla on mittaa hieman enempi kun laitetaan keskelle tupaa ja siinä lyhyempi näyttäisi mölliltä. Mut niin. Mitä osaisin sanoa, hankalaakin ja pistelevää se voi olla jos isot juuret on pinnassa, mutta ne voi huoletta rikkoutuakin, tärkeintä että puuta lähinnä olevat juuret tulee mukaan ja suht ehjänä puun lähelle mentäessä. Viime vuonna mulla oli sellainen 18 litran metallinen maaliämpäri, jonka pohjalle laitoin kiviä painoksi. Pistolapiolla muotoilin sopivan kokoisen möykyn jonka arvelin selviävän istutettessa takaisin maahan ja jonka sitten irrotin maasta. Tänä vuonna täytynee ottaa enempi pohjaa mukaan, mutta katson asiaa lähempänä. Astiakin pitää olla mahdollisesti suurempi tai sitten ei jos puu on stabiili pysymään pystyssä ja paakusta saan hyvän.
Helpompiakin tapoja on tuottaa itselleen joulupuu, mut... :D

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Kiitos. =)