keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Käytöstavat

Syöminen
On hienoa, kun ihminen syö suu kiinni eikä puhu siten, että suussa oleva ruoka näkyy kuulijalle. Eikä siitä syömistapahtumasta tarvitse kuulua mitään suuääniä kuten maiskutusta. Äänekäs röyhtäily tai muut kehon äännelmät ei myöskään kuulu ruokapöytään.
Ennen syömistä pestään kädet eikä sormia työnnetä pöydässä esim. nenään tms eikä tietty muulloinkaan. Ruokapöydässä ei näplätä mobiililaitteita. Syöminen tapahtuu ruokapöydässä ellei ole sovittu toisin. Harvoin on.
Vaikka talouteen kuuluu kaksi pientä porsasta, jotka opettelevat kaikkia ihmisten pöytätapoja, ei ole iso vaiva opettaa näille normeja siinä sivussa, vaikka ovatkin pieniä söpöjä mussukoita kumpikin. Esimerkiksi vanhempi lapsi syö "kuin enkeli", mutta tuo uudempi versio on siinäkin asiassa paljon enemmän röh röh, vaikka ensimmäinen oli jo hänen iässään se enkeli vuosi sitten. Nykyisin vauvan ympäristöä saa siivota useammin kuin vuosi sitten tähän aikaan silloisen mallin läänejä. Nykyisin on mahdollista löytää mm. leivinuunin päältä erilaisia ruokatuotteita, koska vauvasta tulee isona kenties jokin heittolajin harrastelija. Lusikka on pätevä linko, hän on sen huomannut. Hän on huomannut myös sen, että lusikka lähtee jos sitä käyttää sinkona. :-]

Anteeksi
Jos törmätään kärryllä ihmiseen kaupassa, on silloin okei pyytää anteeksi. Tai jos pitää päästä ohi samaisessa kaupassa, voi sanoa että pääsisikö tästä ohi eikä jyrätä läpi. Sana oho on monesti kahden ihmisen keskinäisen törmäyksen jälkeen tuleva spontaani sana joka on yhtä validi kuin anteeksi. Ei anteeksi-sanaa tarvitse joka paikassa kyntää. Etenkään, jos sitä käyttää ennakkoon oikeuttaakseen typerän käytöksen. Eli jos aikoo alkaa riidellä ja puhua ihmiselle rumasti, ei siihen oikeutusta voi hakea "eimilläänpahalla,mut" on tosi hyyh. Lapsia ei mun mielestä pidä pakottaa (voi vinkata, mutta pakottaminen nou) anteeksipyyntöön elleivät nämä tajua koko asian merkitystä. Kyllä se oikea ja väärä pikkuhiljaa iän karttuessa alkaa selkiytymään kun näille tätäkin asiaa opettaa. (Toivottavasti muistan tämän sitten kun tyttäret tuosta hieman kasvavat ja toteuttavat kaikkia sisaruksille ominaisia asioita kuten tappeleminen)Tärkeintä anteeksiudessa on se, että sitä tarkoitetaan ja pölvästi käyttäytyminen mielletään pölvästiydeksi.

Kiitos
Sana kiitos on paikallaan, kun saa jotakin. Esimerkiksi kortin ja kuitin kaupassa takaisin. Jos ovi aukaistaan, mikäli auto tuupataan lumesta tai työnnetään käyntiin. Jos saa maksullistakin apua, tällöin myös kiitos. Monta kiitoksen aihetta tavallisessa arjessa. Enempi on vähemmän. Eikä maksa mittään.

Hygienia
Aina liitän hygienian käytöstapoihinkin, en voi asialle mitään. Mun mielestä kädet pitää pestä kun tullaan ulkoa sisälle, kun on käyty vessassa, ennen kuin aletaan syömään, kun leivotaan tai tehdään ruokaa(ja sormia ei työnnetä suuhun maistaessa vaikka jossain televisio-ohjelmassa "huippukokki" näin jatkuvasti tekeekin) ja niin poispäin. Muustakin henkilökohtaisesta hygieniasta on suotavaa pitää huolta, koska se on kanssaihmistenkin huomioimista ettei käryä kehnolle.

Yleinen käyttäytyminen
Roskat roskiin, yhteiset tavarat pidetään ehjinä, bussikuskeja tervehditään, mummoja ei potkita, ei varasteta, ei sorsita toisia, autetaan jos joku on kaatunut jne. Huomioidaan yleisesti toisia ihmisiä ilman minäminämullekaikkinyt-meininkiä. Kyynärpäätaktiikalla ei saa kunnioitusta.

Ei se niin vaikeaa ole.

10 kommenttia:

Samppa kirjoitti...

Ei millään pahalla, mutta kuulostat natsikomentajalta lapsillenne ;) Ei vaan, oot lässyjen lässy pupuppiduuisukki69<3

Arttorius kirjoitti...

Noh, älä romuta ja liiskaa mun kuritaulukkoa! Olen tiukka kaikissa noissa!

Ei millään pahalla, mutta tartutit minuun huonoja tapoja olemalla kuin vanha kotkottava nainen iltapäivällä. :P Huomasin hammaspesulla kokeilevani ikenieni pitävyyttä ja pysyykö tukka päässä! :D

Tiina kirjoitti...

Tulee tarve alkaa seisomaan rivissä suorassa, sen jälkeen siirtää käsi lipalle :)
Oho-sanaakin voi käyttää väärin, mutta elekieli ilmeineen paljastaa tuliko oho tosissaan. Tässäkin on vivahde-eroja ;)

Andie Heimaz kirjoitti...

Puhut asiaa!
Hampaita pitkin valuva suussa mäyhätyllä punajuurella värjäytynyt kelmaviilikastike ei tee kaunista puhuessaan ruokaa mässyvättästä. Yhh!!
Lasta ei pidä pakottaa anteeksipyyntöön. Vinkata voi! JUST NIIN!

e l i n a kirjoitti...

Hyvä hyvä! samaa mieltä.
etenkin sanomisestasi "ettei käryä kehnolle" :D (voiko oivallisemmin ilmaista :P)
ja tuosta mummojen potkimisesta :D :D

Arttorius kirjoitti...

Käryäminen on hyi, mummojen potkiminen vielä enempi hyi! :p

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Oi jösses erityisesti mua sapettaa se ettei tervehditä.

Yks erikoinen omakohtainen tapaus "käynnissä" jota en vaan käsitä. Olen jotain puolitoista vuotta käynyt töissä eräässä Tampereen kaupassa useasti viikossa ja kerran-kaksi viikossa tapaan siellä yhden miehen joka käy siellä myös tekemässä töitänsä.

Alusta asti tämä alle 30-vuotias mies on kääntänyt päänsä poispäin musta kun kävellään vastakkain. Joka ikinen kerta olen sanonut sille moi, terve tai muuta vastaavaa jonka jälkeen hän kyllä vastaa. Mutta vielä tänäkin päivänä tää ukkeli kääntää päänsä pois eikä missään nimessä tervehdi ellen minä tervehdi. Ja määhän tervehdin se on selvä. Ja sen jälkeen hän kääntää päänsä kohti minua ja tervehtii.

Mää en vaan kässää, siinä ukossa täytyy olla joku vika. =)

Arttorius kirjoitti...

Jos se on salaa ihastunut sinuun ja pelkää että jos avaa suunsa, se sanoo jotakin noloa joka aiheuttaa hänessä hihittelyä :D No joo, vaikka olisi mitä niin kyllä ihmisiä on morjestettava. Mut ei kaikki vaan tajua, ukossa on vika. Jatka vaan tervehtimistä, joskus se vielä yllättää sinut sanomalla ensin :D

Johanna kirjoitti...

Saanko jatkaa?

Yhteiset säännöt
Ne koskevat kaikkia. Ollaan iltaisin hiljaa, jos on naapureita lähellä. Tupakointikielto tarkoittaa tupakointikieltoa jne.

Tämä tiedoksi myös sille naiselle, joka levitti sitä kammottavaa tuoakansavua rautatieasemalla ruuhkaisimpaan aikaan. Kysyin, onko hän tietoinen, että tupakointi on asemalla kielletty. Oli hän, mutta hän sanoi tupakoivansa, koska hänen teki mieli.

Just. Ihanan epäitsekäs ja vastuullinen. Kaunis ihminen. Muisk. Lisää näitä!

Arttorius kirjoitti...

Saa jatkaa! Just noita kaikkia. Toivottavasti tuo nainen tulee lukemaan tätä blogia! :D On käsittämätöntä joskus sekin kun vartija näkee tupakoivia asema-alueella, mutta jättää huomauttamatta. Onneksi on sinunkaltaisia, jotka ovat ilonpilaajia ja huomauttavat.