maanantai 30. joulukuuta 2013

Made in Finland...eiku

Kävin kotikylän Pirsmassa sukkuloimassa.
Hummel, aitoa kiinalaista Suomen lipulla varustettuna.  

Halti on kenkäpakettiinsa tällännyt Suomen maakoodin, mutta itse sklobosta löytyy tuttu meid in tsaina-info.

Catmandoo-tossuista ei löytynyt hätäisellä hakemisella valmistusmaata, ei kengästä eikä pahvipakkauksesta. Löytyi vain merenneitomerkki, joka kertoo jotakin, mutta en tiedä mitä sillä tarkoitetaan. Kuinka tuon kengän hankkiminen auttaa WWF:n Itämeren suojelutyötä? Missä kenkä on valmistettu?

Mua harmittaa tuotteet, jotka pikaisella vilaisemisella voisi kuvitella/luulla suomalaiseksi, mutta sitä ei lähimainkaan ole. Oli kyseessä elintarvikkeet, jotka väritetään suomalaiseksi tai sitten tunnetut tuotemerkit, esimerkiksi tuo Halti.
Kyse ei ole siitä ettenkö voisi käyttää muualla valmistettua tuotetta vaan aivan periaatteesta. Miksi meikata Haltin talvitöppöset suomalaisen oloiseksi niin että monet kokevat saaneensa suomalaista, vaikka todellisuudessa kaikkea muuta.

2 kommenttia:

HelvetinPöllö kirjoitti...

Tuossa joulun alla jokseenkin harmitti (pisti vihaksi), kun kävin Apsilla Iittalan tehtaanmyymälässä ja siellä myytiin Muumi-mukeja 10 euroo/kpl. "Tälläpä ratkaisen kummitytön joululahjaongelman, kiva-kiva". Pohjassa luki Made in Thailand. Täh? En ostanut, kun tyhmänä luulin, että Muumi-mukit on suomalaisia. Parin pöydän päässä oli lisää Muumi-mukeja, normaalilla tehtaanmyymälähinnalla eli huomattavasti kalliimmalla. Jollain intuitiolla ja uteliaisuuttani kurkkasin niidenkin pohjaan - tadaa: niissäpä ei lukenutkaan Made in Thailand, ei tainnut lukea mitään, en enää muista. Siinä vaiheessa marssin ulos koko myymälästä, ostamatta mitään.
Ja AM -parka sai taas kuulla kunniansa, vaikka eihän se sen vika ollut....

Arttorius kirjoitti...

Tjooh, nuo on kanssa! Mariskoolit ja kaikki "suomalaiset" kipot tehdään vietnamissa, thaimaassa, missä lie. Tosi kurjaa. Ilmeisesti kai lasit tehdään vielä Suomessa... veikkaan silti ettei. Raivostuttavaa suorastaan.