tiistai 10. joulukuuta 2013

Selviääkö lihansyöjä jouluaaton ateriasta ilman lihaa?

Kas siinä "pulma" eli ei kuitenkaan, mutta mietin vain joutessani. Aiomme valmistaa rouvan kanssa jouluaaton aterialle muutamia ruokajuttuja ja tämän talouden enemmistön ollessa kasvissyöjiä emme ole edes harkinneet minkään valtakunnan liharuoan tekemistä, vaikka valtaosa saapuvista vieraista lihaa syökin muuten. Olemmeko epäkohteliaita siinä tapauksessa vai tulisiko laittaa tarjolle esimerkiksi lihapullia? Vaimoni ei tahdo ruoaksi kalaakaan, koska sai jonkun kammotusolotilan pilaantuneesta kalasta joku tovi sitten eikä halua kalaa haistelemaan.

Tiedän, että vieraamme tämän asian tietävät eivätkä odota saavansa liharuokia, mutta erään vankkumattoman lihansyöjän mielipide vegaanien epäkunnioituksesta hänenlaista sekasyöjää kohtaan tarjoamalla pelkkää kasvispöperöä sai miettimään. Onko epäkunnioittavaa olettaa(en itse oleta tai odota saavani kyläpaikoissa kasvisruokaa, mutta minusta on aina yhtä hienoa kun ystävät ovat silti sellaista tehneet) että vieraat noudattavat "talon tapoja" vai tulisiko kohteliaisuuden tähden asentaa pöytään joku lihaköntsä. Ajatus pelkästään puistattaa ja yököttää, sillä en pidä voimakkaasta lihan hajusta, jos se on samassa kuin minun pitäisi syödä jotakin. Ei se asia mua vaivaa, syön tietty samassa tilassa, mutta mun koti, mun säännöt? Vaiko ei? Minä olen hyvä kokki, tekemäni ruoat ovat maistuvia eikä taatusti kukaan tule jäämään nälkäiseksi ellei ole "ilman lihaa ei ihminen elä" -asennemaailmalla varustettu. En myöskään ole koskaan dissannut lihansyöjiä, kukin tavallaan kunhan siitä ei tee numeroa. Samoin kun itse en koskaan mölise(hah) siitä etten syö lihaa, jätän syömättä, that's it. En silti halua valmistaa liharuokaa, sillä en sitä varmasti osaisi tehdä. Joskus olen vaimolle savustanut kalaa, mutta siihen osaaminen taitaa jäädä.

Kuuluuko ruoka samaan kategoriaan kuin muutkin "säännöt" esimerkiksi se että en salli, että talomme terassilla tai lähiympäristössä poltetaan röökiä tai käytetään koiria pihassamme jättäen hanget keltaiseksi, kun emme itsekään näin tee tai omat koiramme ei näin tee emmekä polta tupakkaa jne.

Nimim. Desperate housewife-69

5 kommenttia:

Maelka kirjoitti...

Itse en odottaisi vieraana, että minulle tehtäisiin jotain erityispöperöitä, jos minulla olisi jotain "ruokarajoitteita". Söisin pöydästä sellaisia pöperöitä, joita voisin syödä tai jos arvelisin, että mitään "kelvollista" syötävää ei ole niin tarjoutuisin tuomaan itse omat pöperöni.

Toisaalta taas, jos meille tulisi "ruokarajoitteinen" vieras niin tekisin pöytään myös jotain hänelle sopivaa. Esim. siskollani on keliakia ja katson kyllä, että hänellekkin on jotain syötävää ja omat leivät jne. samoin kasvissyöjille jotain sopivaa.

Jos taas olisimme kasvissyöjiä ja vieraamme lihansyöjiä niin en välttämättä tarjoaisi kuitenkaan lihaa, koska kasvisruoka on ihan kelvollista ruokaa myös lihansyöjille. Jos ei sitä halua syödä niin voi voi :)).

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

No en kyllä teinä paistaisi mitään possuraukkaa tai muuta vastaavaa joulupöytään pönöttämään varsinkin kun kasvisruuat on taatusti hyviä.

Kyllä mää silti toisaalta ymmärrän jonkun fanaattisen lihansyöjän loukkaantuvan jos tälle tarjotaan kaikkee muuta.

Oli niin tai näin niin lopputulos tai -tunnelma on varmaan vieraiden asenteesta kiinni.

Arttorius kirjoitti...

Niin kun on tosiaan "rajoitteita" ja sitten niitä ihan oikeita, kuten mainittu keliakia. Jos vieraalla olisi allergia, ilman muuta ruokaa hänellekin mutta just tuo kun ei aiheuta vaaraa olla ilman lihaa, tarvitseeko suotta ängetä sitä esiin.

Mä mietin sitäkin, että miten suhtaudun, jos joku tarjoutuu tuomaan vaikkapa kinkun. Minusta se olisi kamala juhlapöydän karmistus enkä tiedä voisiko ja miten voisi siinä tapauksessa kieltäytyä, koska se a) haisee pahalle b) näyttää huonolta. Olemme kyllä pyrkineet tekemään selväksi, että mitään sapuskoita ei kukaan toisi, just tuon haisevan karsean porsaan takia :D :D
Kirjoitettuna tämä näyttää isolta ongelmalta ja voisi sitä ollakin, mutta just tänä aamuna vaimoni kysyi minulta entä jos joku lykkää jouluaattona ovella syliin kinkun, miten siihen silloin suhtautuisi.

HelvetinPöllö kirjoitti...

"Talo elää tavallaan, vieraat kulkee ajallaan."

En ole koskaan kuullut ketään, kuka eläisi pelkästä lihasta vain siksi, ettei pysty allergian vuoksi syömään mitään muuta kuin lihaa.

Itse olen viime kesään asti ollut "kasvisintolerantikko", ollut sitä mieltä, että kaikki kypsennetyt kasvikset, juurekset ja niihin verratut ovat pahasta, mutta en ole edellyttänyt erityiskohtelua kylässä, vaan urheasti syönyt sen mitä on ollut tarjolla - ilman, että se on mitenkään pilannut sen kummemmin tunnelmaa tai tapettejakaan.

Minusta on tarpeeton tarjota lihaa tai kalaa vain vieraita miellyttääkseen, jos ei itse sitä syö eikä se omalle ruokalistalle kuulu; kuten Maelka sanoi oikeasti ruokarjoitteisten, kuten keliaakikkojen yms. huomioiminen on asia erikseen.

Teinköhän itseni tarpeeksi epäselväksi ;)

Arttorius kirjoitti...

Niinhän se menee! Emme siis olleet alunperinkään tuomassa lihaevästä pöytään, mutta funtsin epäkohteliaisuusaspektia vieraiden näkökulmasta, kun päässä on vissiin ylimääräistä tilaa kelailla.
Toisaalta samat vierahat oli meidän häissä eikä sielläkään ollut lihaa minkäänlaista niin ei pitäisi olla sitäkään vähää kelausta ovatko he tyytyväisiä ruokiimme.