maanantai 23. joulukuuta 2013

Strömsö

Strömssöössä tehtiin kynttilänjalka(!) omenoista. Omenoihin oli työnnetty oksia ja lopuksi yksi kynttilä, kas siinä kätevä kynttiläteline. Ihanan tukeva, ihanan paloturvallinen!

Römssöössä myös kerättiin metsästä kuivia oksia, joista tehtiin jokin hökötys kuusipuun korvikkeeksi. Olisin odottanut, että strömssööläiset muistuttaisivat ihmisiä sen suhteen ettei toisten metsistä ilman lupaa saa hakea mitään, sieniä ja marjoja kyllä, mutta muutoin noup. Kuivat karahkat ehkä vielä menee jokamiehenoikeudella, mutta esimerkiksi hakkuupaikoista havujen hakeminen on kielletty ilman lupaa, joka pyydetään siis maanomistajalta. Myös sammaleen, jäkälän, käpyjen ja erinäisten kasvien rahtaaminen metsästä ilman lupaa on kielletty. Useat eivät näitä perusjuttuja tiedä, olen huomannut.

Kysytään tietty lupiakin. Esimerkki: Muutama vuosi sitten eräs taho kävi landellani oven takana kysymässä saisiko käydä leimikoltani hakemassa muutaman havun. Lupasin, lupasin myös käydä näyttämässä mistä saa napsia ettei karsimattomista puista. Selvisikin, että muutama havu olisi tarkoittanut kaupallista tarkoitusta ja niitä muutamaa havua varten oli mukana Junkkarin 12 kuution traktorikärry ja juontokoura tehokkaaseen keräämiseen. Juuei, lupa tyssäsi siihen, kun hinnastakaan päästy sopimukseen. Voi minua itsekästä ahnetta maanomistajaa, joka blokkasi törkeällä riistohinnalla pienyrittäjän eväät! Luki muutaman päivän päästä ESS:n yleisönosastolla.

2 kommenttia:

Antti-ihana kirjoitti...

Omenan väärinkäyttöä!

Arttorius kirjoitti...

Ehdottomasti!