sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Valurautapata halkesi

Ei nekään näemmä kaikkea kestä. Uunissa oli valkosipuliperunoita lasisessa pyrexissä uuniluukun lähellä, valurautapadassa hieman taaempana porkkanaa, punajuurta, sipulia ja nauriita tomaattiliemessä muhimassa. Kuului pieni päng, hetken päästä alkoi haisemaan palanut ruoka. Katsastin uuniin, siellä kiehui liemi pitkin arinaa. Argh! Pata oli haljennut pohjasta kuin pommin jäljiltä muutaman sentin. Uunissa oli jälkilämpöä eiliseltä, 150 astetta eli oikein sopiva ilmatila ruoanlaittoon. Kyllä valurautaisen padan olisi pitänyt sellainen kestää, mutta jokin materiaalivirhe on kyseessä. Harmittaa likaantunut uuni, vaikka huominen lämmitys sen "pesee" ja harmittaa pata, jonka olisi pitänyt(tarkistin valmistajan websivuilta) kestää 300 asteenkin lämpö. Padassa oli nestettäkin ettei se kuivana siellä joutunut potemaan. Jälleen yksi reklamaatio matkaan käy. :-]

2 kommenttia:

Maelka kirjoitti...

Pyrexin lasiset padat ovat minulta pari kertaa halennu, mutta ei koskaan valurautapata, mutta näköjään sekin on mahdollista. Lasipatoja en enää omistakkaan. Valurautanen ja pari keraamista pataa on käytössä.

Arttorius kirjoitti...

Sain maahantuojalta jo vastauksen, että todennäköisesti materiaalivirhe ko. padassa kuten arvelinkin. Pata pitää palauttaa ja tällätään samanlainen tilalle.
Pyrexit halkeaakin monella kun ei välttämättä ymmärretä fysiikkaa ja lämpötilan vaihtelujen vaikutusta niihin. Vaikka tokihan ne halkeaa muutoinkin herkemmin kuin vaikkapa rautainen. Montaa mullakaan ei oo sellaista kun pelkään särkeväni mutta ne vanhemmat mitä on, ovat kestäneet ja kestää sen mitä kestää.