tiistai 3. joulukuuta 2013

Veronpalautus

Huomenna tulee tilille pari lanttia. Mieluummin näin kuin toisin, että eiliseen päivämäärään mennessä olisi pitänyt maksaa mätkyjä. Samoin puoliso saa palautusta, en tiedä paljonko. Puolet veronpalautuksesta tällään Uusi Lastensairaala 2017-prokkikselle(1.12.13 keräystilanne: 9,6 milj.€/30 milj.€), kuulemma vaimokin tekee näin.

Mätkyjä saa ihmiset, jotka eivät osaa laskea ja/tai tuudittautuvat siihen, että hyvin se varmasti menee, kun ennenkin oon maksanut yhden prosentin verolla kympin vuodessa veroa, ei varmasti tule mätkyjä nytkään. Not. Toisella palkkatyössä oleva ihminen voi veroprosenttinsa helposti muuttaa(alhaisemmaksi, korkeammaksi onnistuu mun mielestä jopa kirjoittamalla siihen postitettuun verokorttiin) verkossa mihin vuorokaudenaikaan tahansa, soittamalla tai käymällä asiointipisteessä. Helpoiten siis netissä, josta sen voi tulostaakin samantien. Mätkyjä saa ihmiset, jotka olettelevat liikaa eivätkä viitsi ottaa selvää. Mätkyjä saa ihmiset, jotka jättävät ilmoittamatta tärkeitä asioita verottajalle. Ja niin edelleen.

Verotoimistoissa on asiantuntevia ihmisiä töissä joilta voi melkein mistä asiasta kysyä neuvoa, varmasti sitä saa. Mikäli on palkkaamassa remonttimiestä tai -naista, tähänkin asiaan saa neuvoja. Ei oikeasti ole asiaa josta verotukseen liittyen ei voisi kysyä! On pelkästään suurta hölmöyttä kitistä jälkikäteen kuinka verottaja kohtelee epäreilusti, jos ei ole viitsinyt itse asioille tehdä mitään ajoissa.

Yritykseen, yritystoimintaan ja toiminimeen yms. liittyen verotukselliset asiat on erilailla. Mutta ei mahdottomia nekään, taas voi kysyä verottajalta ajoissa neuvoja, jos jokin asia mietityttää. Mikäli ei luota omaan kykyynsä, voi palkata kirjanpitäjän. Säästyy monta euroa.

Kun minulla oli sonneja ts. maa- ja metsätilayritys, tein toiminnan aloitettuani välittömästi yhden viisaimmista teoistani ikinä ja pestasin kirjanpitäjän tarkistamaan debittiä ja kredittiä ja muuta kirjanpitoani. En silloin nuorena miehenä ollut läheskään tietoinen tai selvillä kaikista nippeliasioista yritykseen liittyen. Kirjanpitäjä auttoi, opasti, neuvoi, käskytti toimittamaan tositteita ja ottamaan tositteita talteen ja muuta tärkeää. Kirjanpitäjäni oli vanhan liiton jäärä, välillä ärsytti miekkosen iänikuinen pilkunviilaaminen, mutta tajusin, että ilman häntä olisin joutunut lopettamaan tilan toiminnan ennenaikaisesti mm. veromätkyjen takia. Miehen palvelukset maksoivat vanhan rahan aikaan muistaakseni 2300 markkaa vuodessa. Ei suuri summa ollenkaan saatuun hyötyyn nähden. Sama mies oli minulla "käytössä" taustapiruna aina vuoteen 2001 asti, jolloin hänen näkökyky alkoi pettämään ja herra jäi lopullisesti työelämästä 87-vuotiaana. Yritin olla pari vuotta ilman kirjanpitäjää, mutta tajusin että ilman en pärjää. Olisin varmasti pärjännyt, mutta halusin varmistuksen. Löysin hyvän tilitoimiston ja sieltä hyvän kirjanpitäjän, joka on pysynyt vielä näihin päiviin saakka, joskaan ei tietenkään yhtä intensiivisesti. Nykyisin kp:n työnkuva on siis muuttunut, mutta on yhä tarvittaessa "tuki ja turva" tsekkaamassa viimeisen silauksen onko kaikki vuokrajutut yms. verotettu oikein osaltani.

Maksan mielelläni muutaman kympin vuodessa siitä, että mun ei ole ikinä tarvinnut maksaa jälkiveroja luovien ratkaisujen, typerien päätösten tai tekemättä jättämisten vuoksi. Se on minun valinta, jota ei onneksi tarvitse jokaisen noudattaa.

15 kommenttia:

Pohdiskelija kirjoitti...


Veronpalautuksia täälläkin odotetaan kieli pitkällä.

On oikeasti tosi hienoa, että joku, joka pystyy, laittaa rahaa hyvään tarkoitukseen! Hatunnosto siitä teille!!!!

tuula kirjoitti...

Kuinka monella tavallisella on oma kirjanpitäjä joka mahdolliset mätkyt estää? Ei minulla ole eikä työkavereillani. Työajat ja työpaikka on sellaisia ettei ole mahdollista soittaa neuvoja verolinjalta! Siksi maksoin eilen 2100 euroa jälkiveroja ja vituttaa rankasti pienistä tuloista suuria summia maksella. Sylettää tällaiset kaikkitietävät postailut.

Arttorius kirjoitti...

Pohdiskelija - hieno juttu, "ylimääräinen" raha on aina tervetullutta kun on ollut tallessa korottomalla tilillä. :-]

Tuula - Hmm. Ei kirjanpitäjä mätkyjä estä, itse niistä kukin on lopulta vastuussa. Mutta kyllä joo, estää sillä, että kiinnittää huomiota ja muistuttaa sellaisista joista ei ole mahdollisuutta. Itse veroni hoidan pääasiassa, mutta kirjoituksessani mainittu esimerkki on sellainen jonka tarkistan ensisijaisesti veropalvelusta ja myös kirjanpitäjällä. Syystä ettei minun tarvitsisi maksaa jälkiveroja.
Uskotko tuohon itse ettei sinulla ole mahdollisuutta soittaa neuvoja? "Palvelunumeroissa palvellaan ma–pe klo 9–16.15" - jokaisen työssä on lakisääteiset tauot jolloin tasan varmasti on mahdollista soittaa sisältyvänä kellonaikana. Milloin sinun kommentti on kirjoitettu? Arkipäivänä kello 14.29.
Äläkä viitsi käyttää tuota yhtä sanaa blogissani, vaikka kuinka sylettää.

tuula kirjoitti...

Etkö ole sattunut kuulemaan vuorotyöstä?? ei oo useinkaan mahdollista soittaa mihinkään!

HelvetinPöllö kirjoitti...

NYT on jo ihan pakko kommentoida. Kuten Arttorius kirjoituksessaan sanoi, jokainen voi ihan itse nostaa veroprosenttia vetämällä verokortissa olevan veroprosentin yli ja kirjoittaa siihen isomman veroprosentin. Puolen - puolentoista prosentin nosto/kuukausi ei hirveästi tunnu tilipussissa, mutta lämmittää mukavasti näin joulukuussa, kun ei tartte maksaa h..siä mätkyjä, vaan ehkä mahdollisesti saa jopa palautusta.
Ja kannattaa myös miettiä sitäkin, kumpaa vaihtoehtoa verotuksessa käyttää, A vai B, silläkin on merkitystä saako mätkyjä vai palautusta.
Ja juu, en ole kirjanpitäjä, en verottaja, ihan vaan tavallinen duunari joka ei osaa edes säästää - muuta kuin nostamalla veroprosenttiaan siitä verottajan laskemasta.

Arttorius kirjoitti...

Tuula, olen kuullut vuorotyöstä, itsekin olen n. 20 v siten häärännyt ja häärään taas kun joskus töihin palaan. Sitä suuremmalla syyllä on höpönhöpön ettei pystyisi soittamaan mainituilla ajoilla mihinkään.

Pöllö, just noin! Mäkin hilaan prosenttiyksikön tai kaksi ylemmäs, jos tuntuu että "liian pieni veroprosentti". Verot on nykyisin ihan julmetun helppoja hoitaa ja joustavia. Ettei tosiaan voi siitä olla kiinni ettei pystyisi verokortilleen mitään tekemään kun sen kerran saa.

tuula kirjoitti...

Kuka normaali tai pienituloinen pystyy lahjoittamaan hyväntekeväisyyteen ropoja kun kaikki menee mitä tulee? että mua sylettää tälläset rikkaiden kokoomusten äänenkannattajien julkiset oksennukset!

Arttorius kirjoitti...

Ensiksikin, Kokoomuksen voit pyyhkiä pois. Toisekseen, lahjoittaa ei ole pakko eikä kukaan näin vaadi eikä ole keneltäkään pois toisen tekemät lahjoitukset.
Kolmas, kun sinua niin kovasti sylettää, varmaan kannattaa painaa unsubscribe-täppää syötteenlukijasta ettei löisi enempää valokaarta jakamossa.

tuula kirjoitti...

Haistappa sinä vittu itsekäs kusipää porvari!

Arttorius kirjoitti...

Tuo täytyi tulla sydämestä saakka. :]

aahoo kirjoitti...

Ihana päivän draama-annos täällä :D mun päivät kun on yhtä odottamista ja kattolistojen tuijottelua, niin kivaa vaihtelua tällaiset tuulat :D

Mulle on edelleen mysteeri (kolmen pitkän verottaja-puhelun jälkeen), että miten mun kilometrikorvaukset voi pienentyä, jos multa poistuu omavastuuosuus, koska työskentelen erityisalojen piirissä? Ehkä joku päivä talsin toimistoon päätösten kanssa ja saavat vääntää rautalangasta tyhmälle :D

Iso peukku lahjotukselle! Mun palautukset taitaa mennä ihan vaan laskuihin ja joululahjoihin :/

Anonyymi kirjoitti...

Ihan selkeesti kerjäät verta nenästäsi :-D. Juuri niinkin olen aina tehnyt että olen korottanut sitä prosentilla ja aina saanut takaisin. Pieni vaiva säästää isolta murheelta. terv. Iloinen Veronmaksaja (Vasemmistoliiton kannattaja ;-))

Marjaana kirjoitti...

Hups, täällähän oli draama päällä!

Tapanani on soitella verotoimistoon vuorotyöni ohella - jossain vaiheessa vuotta väkisinkin ennättää - ja sitten nauttia näin joulukuun alkupuolella siitä kaukonäköisyydestä vaikka vasemmalle päin ihan vakavasti kallellaan olenkin.

Andie Heimaz kirjoitti...

Tuula, sun kateus on nolon näköistä. Sinulla on samat mahdollisuudet kuin muillakin, miksi et tee mitään.

Mielenkiintoisen kuuloinen vuorotyö sinulla jos et ehdi edes ennen iltavuoroa soittamaan.

Arttorius kirjoitti...

Joo onneksi draama on vain verbaalista ja rajoittuu kommenttikentästöön.