sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Julkinen terveydenhuolto, yhyy

Tiili irtosi piipusta ja osui jysäyksellä rintakehääni fiksatessa kaverin kanssa tällä kylällä asuvan miehen piipunhattua paikalleen(siksi piti tässä säässä, koska hattu oli irronnut ja esti lämmityksen kokonaan). Meillä oli kummallakin kypärät päässä, ei päävamman vaaraa, vaikka olisi klompsahtanut kupoliinkin, tietty olisi koskenut jos olisi voitto osunut suoraan naamariin.
Kipeää teki, ilmat pihalle ja henki salpaantui sen kivun takia. Olotila ei alkanut tasaantumaan, hengitykseen koski lisääntyvässä määrin, joten päätin mennä päivystykseen terveyskeskukseen vähän matkan päähän tarkistuttamaan.
Onnistuin selvittämään asiani neuvonnassa, sain käydä odottamaan. Vielä erikseen neuvo ilmoittaa, jos hengitys tai olo kävisi vaikeammaksi tai mahdottomaksi.
Yritin lueskella lehtiä, mutta se oli hankalaa kivun jyystäessä. Niinpä keskityin hengittämiseen ja ympäristön tarkkailuun pyrkien saada huomioni irti siitä inhottavasta kivusta. Odottelin runsaan puoli tuntia, pääsin sitten toimenpidehuoneeseen(hui!), jossa kuulosteltiin hengitystä ja paineltiin osia ja sellaista jotain. Sattui vietävästi kaikki veivaus, vaikka kipukynnys minulla on korkea. Ei kuulunut tai tuntunut mitään hälyyttävää, vain julmettu jälki rintalastan päällä muistona kolauksesta. Tiili lensi kolmesta metristä, mustelma taitaa olla todellisuutta pian. Ohjeeksi sain syödä särkylääkettä, elbailla voisi eikä tarttisi nostella mitään suuria taakkoja. Joku rustohomma otti kaiketi itseensä ja siksikin koskee vähäinenkin osuma tai liikahdus. En luultavasti kykene nukkumaan normiasennossa eli vatsallani, mutta ehkä sopiva asento löytyy.

Jälleen kerran sain julkisen puolen terveydenhuollosta huikean hyvää jeesiä, vaikka kävin ns. turhaan. Ainakin näin iltasella ajateltuna, mutta iltapäivällä en sitä kyennyt kelaamaan siten, kun kipu ja hengityksen hankaloituminen ja pistely alkoi hieman ahdistamaankin.

Kuinka ollakaan tk:n pihassa kuului tuntemattoman jupinaa puhelimeen puhuttuna, että hän on tässä arvauskeskuksen pihassa sönkötisönk, menee varmaan kauan, koska tää on tää arvauskeskus! Terveyskeskuksista vatipäiset hötöntöttööt kitisevät, että arvauskeskus ja lääkärit ovat kokemattomia jaskoja arvuuttelijoita yhyy, yhyy, tutkitaan väärin, uli uli, ei tutkita ollenkaan, tehdään dit o dat eikä mitään oikein, yhyy parkunaa vinkunaa, kun joudutaan odottamaan valivali nyri nyrkyti nyr minä veronmaksaja kunniallinen kansalainen vaadin palvelua valiti valihuonoja lääkäreitä urputi urp minun verorahat. Yrh.
Ugh.

18 kommenttia:

Antti-ihana kirjoitti...

Just another brick in the wall.
Saitko nukuttua?

Arttorius kirjoitti...

Jotenkin. Heräilin tunnin kahden välein, mutta sellaista se on.

Anonyymi kirjoitti...

se että sinä saat hyvää apua terveyskeskuksesta ei tarkoita et kaikkien kohdalla niin on. jokaiselle tutulleni on osunut ammattitaidoton lääkäri joka määrännyt virheellisiä tutkimuksia eikä sairautta tai oireen syytä ole löytynyt kuin vasta pitkän ajan päästä. on oikeus käyttää nimeä arvauskeskus, koska sellaista lottoamista se on minun ja tuttavieni osalta koko ajan.

Arttorius kirjoitti...

Ei tarkoita ei, mutta taasen usea ystävä tai tuttava on saanut omiin vaivoihinsa tai sairauksiin apua sen julkisen terveydenhuollon kautta. Kattavuus monta Suomen kuntaa tai kaupunkia ettei mikään suurseutu-pikkukylä-vertailu edes.
Oletko lääketieteen lisensiaatti tai kandi? Jos et, ammattitaidottomuudesta on melko heikkoa alkaa arvioimaan kenenkään asiaan perehtymättömän.

Anonyymi kirjoitti...

En ole,pelkästään ihminen joka ei ymmärrä miten yksinkertaiset tulkinnat on vaikea tehtävä. Minulle ja tuttavilleni määrätään käsittämättömiä ja täysinvirheellisiä labrakokeita jotka ei auta jäljille pääsemisessä ollenkaan.

Arttorius kirjoitti...

Tota öö, käyttekö jossakin ryhmävastaanotolla ja sairastatte samaa tautia, kun niin kollektiivinen mielipide "virheellisistä" ja "käsittämättömistä" kokeista? Onko joku teistä LK tai LL, jotta on kapasiteettia päättää ja tietää mikä on virheellinen ja käsittämätön tutkimus/koe?

Anonyymi kirjoitti...

HEH HEH. EI käydä! Mikäli käy lääkärillä nivelkipujen takia, onko laitaa käskeä tuomaan virtsa purkissa? siinä on yksi räikeä esimerkki käsittämättömistä kokeista.

Marjaana kirjoitti...

Mä joudun kans valittamaan: yritin selvitä pelkällä hoitajakäynnillä mutta mut pakotettiin lääkäriin ;-)

Se siitä myytistä, että aikoja ei saa!

Mutta vakavasti puhuen: homealtistukseni kanssa olen julkisella puolella saanut luokatonta palvelua. Ymmärrän sen, koska on (ainakin aikaisemmin ollut) tuntemattomampi juttu. Muuten kohtelu on ollut varsin asiallista.

Arttorius kirjoitti...

Noh, virtsakokeet taitaa kuulua aika perusjuttuihin, kun aletaan syynätä ja sulkea pois vaihtoehdoista erinäisiä asioita.

Arttorius kirjoitti...

Tuo on varmasti ollut sellainen ettei ole löytynyt oikeaa dataa ja tietoa kuin vasta viime vuosina! Tilanne on toivottavasti uusien tutkimusten ja muun tiedon ja tietoisuuden myötä muuttunut.

HelvetinPöllö kirjoitti...

Meinasin just sanoa, että vaikka multa lääkäri viime talvena kysyikin, että "milläs lääketieteellisellä kokemuksella rouva näitä lääkkeitä syö" (ihan vaan flunssalääkkeitä), niin mä luulen, että virtsasta näkee aika paljon monenlaisia asioita, myös nivelsairauksiin liittyviä.

Ja aina voi mennä uudestaan toiselle lääkärille tai pyytää toista lääkäriä vaikka samantien. Itse sain julkisella puolella toisen lääkärin, kun mulle "määrättiin" omalääkäriksi ulkomaalainen lääkäri. Ammattitaitoinen, sitä en kiellä, mutta puhui huonoa suomea emmekä ymmärtäneet toisiamme tärkeissä asioissa -> lääkäri vaihdettiin ilman sen kummempia ongelmia.

Jos meet takki auki kaikki-mulle-tänne-heti-nyt, niin luultavasti saat sen mukaista palveluakin.

Arttorius kirjoitti...

Joo ja lopulta aika harva sairaus taitaa olla sellainen, että sen kykenee näkemään yhdestä kokeesta heti välittömästi mikä on aiheuttaja. Lääkärit yleensä myös vastaa tai kertoo oma-aloitteisesti miksi jotakin koetta tehdään montakin kertaa. Turhaan tai tarpeeton-sanat jää vain sanahelinäksi. Lääkäreillä kuin muulla hoitohenkilöstöllä on hurjat paineet säästää kaikesta niin ei taatusti turhia kalliita kokeita määrätä.

elina kirjoitti...

Kumma kyllä sama lääkäri muuttuu heti hyväksi, kun ottaa iltaisin vastaan jossain ylikansallisessa lääkärikeskuksessa ja ottaa pari satkua samasta vaivasta, minkä päivällä hoiti "huonosti" ilmaiseksi.
Olen monivammainen ja sairas ja olen melkein aina saanut hyvää palvelua tk:ssa. Lapsenlapseni on köyhän äidin lapsi, eikä ole kalliita vakuutuksia ja aina on hyvin hoidettu, kun on apua tarvittu.Minusta on hyvä, että meillä on näin hieno järjestelmä ja hoitoa saa, jos tarvitsee.

Satu kirjoitti...

Ajattelin jo otsikosta, että sapiskaa tulee. Kivaa, että olikin positiivista!

Liian usein sorretaan julkista terveydenhuoltoa, joka on meidän maassamme erinomaisella tasolla.

Valitettavasti valitukset tulee usein kuitenkin niistä tilanteista, kun potilas on jo alkuaan ohjautunut ns. väärään paikkaan. On tilanteita, jolloin päivystysvastaanotto (jossa lääkärillä 10-15min aikaa per potilas), ei ole oikea valinta sellaisille, jotka vaativat pidemmän ajan seurantaa tai tarkempia tutkimuksia.Mutta tästäkään ei voi potilaita syyttää, vaan ehkä enemmänkin yleisestä ohjauksen puutteesta.

On sääli, että ihmisillä on niin huonot kokemukset.. koska myös julkisella puolella ihmisten henkiä pelastetaan ihan oikeastikin.

Tästä aiheesta olisi kirjoitettavaa vaikka kuinka!

Mutta pointtina se, että ehkä enemmänkin saisi kiitostakin kuulua! Ja kiitos, että sinä teit sen!:)

Arttorius kirjoitti...

Elina, niinpä. Suomessa on se hyvä puoli ettei tarvitse vakuutusta saadakseen hoitoa.

Satu, olipa mukava kun kommentoit. Hukkasin blogisi kesällä, kun vaihdoin bloggerin epäkäytännöllisen lukulistapalikan syötteenlukijaan ja kämmäsin pari muutakin blogia hukkaan.

Julkisesta terveydenhuollosta "saa" olla mitä mieltä kukakin on, mutta usein kritiikki sitä kohtaan on pelkkää päämäärätöntä mölinää josta ei mitään hyötyä kenellekään ole. Useimpien ihmisten tulisi myös käsittää se, että useat sairaudet ei löydy heti tai vaivoihin syytä ja ne vaatii pitkiä tutkimuksia ja seurantaa. Toki oma mahdollinen epämiellyttävä tilanne vaikuttaa siihen tunteeseen ettei mitään tehtäisi olon parantamiseksi tai selvittämiseksi. Suomessa on silti loistavasti kaikki terveyteen liittyvät hoitoasiat, vaikka onkin kai helpompaa löytää niitä negatiivisia puolia.

Puuha-Pete kirjoitti...

Monesti samat lääkärit ne siellä yksityisellä puolella toimii ja yleensä vielä aamupäivä/päivä saatetaan tehdä julkisessa ja illasta yksityisellä. Jos takana on 8h päivä julkisella ja lisää 3h yksityisellä, niin kummassako luulette et ollaan skarpimpana?

Kyllä julkisella saa ihan hyvää palvelua, tosin lääkäritkin ovat vain ihmisiä ja tekevät virheitä. Kirurgit ovat sit asia erikseen: jumalasta seuraavia ja niin on valitettavasi monesti heidän käytöskin. Mitä taas jonotukseen tulee, niin julkisella ei ole kovin kummoset palkat (joo joo monet ajattelevat, et onhan niillä) mut verrattuna siihen vastuuseen mikä heillä on, niin palkat eivät ole kummoiset. Jos palkat ois paremmat, niin ehkäpä lekureita kiinnostaisi enemmän myös julkinen puoli ja työntekijöitä olisi saatavilla, jolloin jonotusajatkin olisivat lyhyemmät. Valitettavaa..mutta totta.

Mitä taas tuohon nivelkipu+virtsa tutkimukseen tulee, niin kyseessä ei tosiaan ole mikään käsittämätön koe. Pissasta selviää paljon asioita ja ehkä on paras jättää ne ammattilaisten kontolle eikä tehdä omia johtopäätöksiä.

Anonyymi kirjoitti...

Julkisen terveydenhuollon ongelma ei ainakan meidän kunnassamme olekaan päivystys vaan se, että esim omalääkärille ei saa aikoja kuin 4-5 viikon päähän. Aikoja tarjotaan juuri niille uusille ja nuorille lääkäreille, jotka eivät omaa mitään kokemusta. Ja kaiken lisäksi olisi todella hyvä monisairaana päästä aina samalle lääkärille, kun se OMAlääkäriksi kerran on nimetty.

Jos käyttää paljon (pakosta) palveluja, niin ne huonotkin puolet tulevat esille. Tosin myös eri kuntien välillä on isoja eroja. Turha elvistellä jos muutama kunta on toiminut hyvin.

_Saara_

Arttorius kirjoitti...

Pete, totta.
Just tuo ihmisyys, että ovat "vain" ihmisiä. Virheitä sattuu ja tapahtuu, se on valitettavaa, mutta mikä elämässä virheettömästi kävisikään. :]

Saara, mistä löydät elvistelyä?
Hyvänen aika, miten ne nuoret lääkärit voivat ikinä saada kokemusta ellei myös näille potilaita ohjata? Mikäli on tilanteessa ettei aikaa saa kuin 4-5 viikon päähän, varmaan kannattaa huolia aikoja muillekin lääkäreille kuin sille omalääkärille ellei odottamaan pysty eikä vetäytyä poteroon valittamaan uusien nuorien lääkärien kokemattomuudesta.