keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Maalämpöpumppu, hirsitalon lämmitysvaihtoehdot ja ekologisuus

Google-hauilla on tultu viime päivinä mm. hakusanoilla uuden hirsitalon lämmitys, hirsitalon lämmitysvaihtoehdot hinta, eko hirsitalo lämmittäminen, mikä lämmitykseksi uuteen taloon jne. Joten laitetaan detaljeja ja numeroita sisältävä kirjoitus tiedonhaluisille miten ja millä hinnalla yksi tukista rakennettu koti eteläisellä rannalla eteläisessä Suomessa lämmitetään. Jos joku hirsistä kotia itselleen suunnitteleva päätyy tänne ja tulee mieleen kysyä lisää, kysy. En halua julki jokaista yksityiskohtaa tuoda, mutta pääpiirteet toki kerron.

Pirttiä rakennuttaessani yksi tärkeimmistä oli lämmitysmuodon valitseminen. Perehdyin kaikkiin markkinoilla oleviin systeemeihin avoimin mielin. Tärkeimmät ominaisuudet olisi ekologisuus ja helppous. Öljylämmitys(fossiilinen polttoaine eli kestämätön) nou nou, kuten myös suora sähkölämmitys (kallista lämmitystä) ja erinäiset hake- tai turvebrikettipelleilystrokeripolttimet (olen liikaa nähnyt rikkinäisiä ruuveja eli polttoaineen siirtimiä, tukkeutumisia ja niiden sitouttavuutta, ei kiitos niitäkään) tai keskuskattilahässäkät. En myöskään halunnut taloon vesikiertoisia pattereita(miksi kukaan haluaa talonsa rakenteisiin vettä kiertämään?) tai muita vaaranpaikkoja mahdollisen vesivahingon sattuessa. Vaihtoehdot alkoi olemaan vähissä. Yksi varteenotettava vaihtoehto oli suhteellisen tuntematon Ukko-systeemi, tuo oli aika pitkälle sellainen että se olisi tullutkin. En muista mikä sen blokkasi lopulta vaihtoehdoista. Olikohan sen vaatima tila, jota ei tulisi olemaan tai jotakin muuta. Jäljelle jäi maalämpö ja jotakin suoraa tai varaavaa sähkölämmitystä, mutta ei nekään kuulostaneet hyvältä, vaikka olin yhä avomielinen kaikelle.

Uudessa Suomessa oli tänään juttu maalämpöpumpun maailmanpelastuksellisesta meiningistä. Ei toki mitään ivaa, mutta ei se maalämpöpumppu kaikkiin koteihin sovi tai ole ainoa oikea vaihtoehto, joskus ei vaihtoehto ollenkaan korkean perustamiskustannuksen takia. Maalämpöpumppujärjestelmästä pyysin kolmesta paikkaa tarjoukset, hinta asennuksineen 24 ja 27 000 euroa, joka tuntui järjettömältä sen suhteen, että meri on aivan vieressä, samoin kuin peruskalliota koko lääni eli mitään suuria porauksia ei olisi edes tarvittu. Laskin kuoletusajan tuolle lämmitysvaihtoehdolle, 22-28 vuotta. Juuei.

Silloin mulle alkoi yhä enenevässä määrin nousemaan vanhat hyvät perinteiset asiat, joita olin sysännyt taka-alalle koko ajan jostain syystä. Eli riittävän suuri ja hyvin tehty takka-leivinuunikompleksi keskelle pirttiä, sellaisesta on kokemusta landekodistani kuin lapsuudenkodista ja mummolasta. Niin ennenkin on tehty, miksei toimisi yhä! Pirttitehtaalla suunnittelijaheebo laski siellä kuinka suuri ja täyttääkö normit sun muuta, tarvittaisiinko lisälämmönlähteitä ja jos mitä. 2400 kilon vuolukivitakkaa ehdottivat. En vuolukivestä perusta sen ääliömäisen lämpöominaisuussysteemin takia. Hidas lämpeämään ja jos kylmänä pitkään, kerää kosteutta hirvittäviä määriä itseensä. Tein oman ehdotuksen notta laadukasta tiiltä, hyvät ja puun tehokkaasti hyödyntävät palamisosastot sinne ja vuolukivellä vuoraus, onhan se kaunis katsella. Lisäksi vielä takkaosion yhteyteen keittiön puolelle puuliesivärkit. Uunikompleksin kokonaispaino on muistaakseni jotakin 3400-3500 kiloa. Tarpeet ja muurarin työ maksoi yhteensä n. 5500 euroa (v. 2011 syksy). Koivuhalon mottihinta n. 34 €, vuonna 2013 lämmitykseen kului puineen(8 kuutiota) ja sähköineen (kylpyhuoneessa, kodinhoitohuoneessa ja saniteettitiloissa sähkölämpömatot laatan alla, yläkerrassa huoneissa varalta pienet sähköpatterit jotka ei kertaakaan menneet päälle, toki alhaallakin, mutta nekään ei mene koskaan päälle, sähkölasku kuukaudessa n. 90-110 euroa sis. viihdekäytönkin) yhteensä 1550 euroa, torpan sisälämpötila 20-21 astetta plussan puolella. Tästä voi päätellä olenko tyytyväinen vai en(olen!). Kotimme virallinen lämmitysmuoto on siis suora sähkölämmitys, mutta oikeasti puulämmitys.

Talossamme lämmitettävää asuinpinta-alaa on n. 240 m2, tilavuus n. 770 m3. Kodin seinien, lämpökäsitellyn höylähirren paksuus 250 mm(u-arvo 0,6), talossa ei ole muovia missään paitsi vesiputkissa, ikkunat parhaimmat mahdolliset lämpöakkunat (ikkunapinta-alaa kodissamme on paljon joka toki lisää lämmityskustannuksia mutta ei liikaa sen tuoman lämmön, mukavuuden ja valon määrän hyötyyn nähden), valmistaja Lammin sen korkean kotimaisuusasteen, ympäristöystävällisyyden, laadun ja takuun(35 v) takia. Näin 16 asteen pakkasella lämmitän kerran päivässä joko leivinuunin tai takan. Aamuisin myös puuliedessä ropsottaa tuli, jossa saa keitettyä puuron. Käyttövesi lämpenee 120 litran varaajassa teknisessä tilassa. Se riittää tarpeisiimme joka on ylimitoitettu nytkin, saunomassa ja peseytymässä käymme vähintään joka toinen päivä biitsitöllissä, jossa on puukiuallinen sauna, siellä vesi lämpiää kiuassäiliössä.

Muita speksejä kodissamme on mm. käyttöveden uudelleenkäyttö (käsienpesuvedet ohjautuu säiliöön, jossa se hieman puhdistuu josta tulee takaisin käyttöön vessanpönttöjen huuhteluvedeksi) ja muu maailmanpelastelu. Rohkenenkin väittää, että maapallon varojen kulutuksemme on keskimääräistä länsimaalaista tai cityvihreää kaupunkilaista hiilivoimalla asuntonsa lämmittävää paljon pienempi huolimatta kahdesta autosta ja muusta ördäyksestä, kuten tenavien kertakäyttövaipoista. Kulutusvalinnat ja syöty ravinto vaikuttaa myös kaikkeen. Jos pitää jatkuvasti "ostaa kaikkea pientä kivaa" niin siinä menee sekä rahat, että aate. No mut joo, lähti lentämään. Tuli ehkä mieleen sietämättömän hippiäisen jargoniasta kaupasta, kun hän mm. haki luomuporkkanaa, vaikka vieressä olisi ollut kotimaista tavallisesti viljeltyä. Joskus nuo luomufasistit voisi tutkia ja ottaa selvää kuinka "kovilla myrkyillä" porkkanaa Suomessa viljellään eli ei. Verrata sitten vastaavaa Marokon tai Israelin luomuporkkanameininkiin.

3 kommenttia:

Lotta kirjoitti...

Oletpa "kiltti", se oli siis vain hippiäinen =D Mulle tuli mieleen jotain muuta, kuten pahalle haiseva ja todella ärsyttävä pilven pössyttelijä.

Samppa kirjoitti...

Jos me saadaan se tontti, niin saat tulla mun konsultiksi kaikkeen :)

Arttorius kirjoitti...

L, niin. Ne on näitä legalize cannabis-vauhkoajia. Hyh.
S, saatte te varmasti. :]