lauantai 11. tammikuuta 2014

Muotidieetit ja Raakel Lignell

Jos olisin nainen, joka ostaisi kaiken maailman hyväterveys, terveydeksi yms hölönpölölehtiä, mua alkaisi varmasti tympimään otsikon nainen ja hän jokaisen lehden kannessa. Eikö todellakaan muita ole? Noh, en ole nainen eikä mun tarvitse miettiä hölönpölölehtien hankkimista.

Toinen on sitten nuo joka juukelin tammikuu alkavat muotidietit. Nyt pop on ilmeisesti 5-2, paleohöösäys ja gluteeniton safka. Vuosi kaksi sitten pölvästit karppasivat. Mitäpä, jos ihmiset oikeasti lakkaisi moiset älyttömyydet(ei kanna pidemmän päälle) ja muuttaisi elämäntapojaan pysyvästi? Lakataan käyttämästä skeidaa, panostetaan siihen ruoan laatuun ja terveellisyyteen pysyvästi? Ei se ole niin vaikeaa. Eikä edes kallista. Tosin on muotia kitistä siitäkin, kuinka terveellinen ruoka on hintavaa ja on vain varaa syödä tätä huttua einespitsaa.

Aiemmin tällä viikolla vaimoni sai "kimppuunsa" liharuokahihulin, joka oli selittänyt lapsistamme ja lihasta mm. näin:
Lihassa on a-vitamiinia. Se on terveellistä. Ei lapsi pilaannu, jos sille antaa silloin tällöin valmisruokaa. Lapsesta tulee sekopäinen, jos sen elämää rajoitetaan tulevaisuudessa kieltämällä liharuoka ja syöttämällä pelkkää lanttua. Jokainen lapsi ansaitsee karamellia ja pullaa ( ja muuta skeidaa). Et kun tutun tutun penskakin ryhtyi vartuttuaan syömään lihaa, jokainen näin tekee, siihen katoaa vanhempien idealismi. Jne jne.

Mitä helkatin idealismia on se, kun ei itsekään syödä juurikan mitään eineskuraa, ei tietenkään epanoillekaan sellaista syötetä? Musta on epänormaalia mättää penskoilleen hutturuokaa pienestä alkaen lastenruoka-nimityksen saaneista bona- ja pilttivelleistä. Sen ajan ohitettua mättää samoille tenaville valmisruokia, kun ihmiset eivät viitsi panostaa ruoan tekemiseen itse. Hurjaa idealismia on: Lapsemme ei ole kertaakaan ollut kipeänä, vaikka ovat säännöllisesti tekemisissä toisten lasten ja ihmisten kanssa.

Ugh.

9 kommenttia:

Marjaana kirjoitti...

Mä niin uskon siihen, että puhdas ja terveellinen ruoka = vastustuskyky. Ainakin omilla se on toiminut ja näemmä teilläkin.

Lihaa syököön se joka haluaa, mutta olkoon tyrkyttämättä muille. Nih!

Arttorius kirjoitti...

Sama aikuisenakin. Olen harvoin flunssassa tai vatsataudissa tms, penskana ei ollut korvatulehdusta tai muuta vitsausta. Isompia sairauksia ei lasketa mukaan. :] Samoin kuin muu perheeni, siskot, äiti, faija. Ei ikinä kipeinä.

Johonkin pisteeseen "ymmärrän" lihajuttuja, JOS siihen liittyy aito kiinnostus kasvaako epanat ilman lihaakin. Mut jos asenne on vain lihalla kasvaa ja plaa plaa, voisi pitää pään kiinni. Tiedettiin jo kun lapsi syntyi, että varmasti noita ihmettelijöitäkin voi riittää, ja ollaankin kerrottu jos ihmistä kiinnostaa miten tenavien proteiinin yms saanti on turvattu. Välillä siihen sakkiin osuu lihafanaatikkojakin. Samoin kun en tietekä tyrkytä muille omaa maailmaani ainoana oikeana, kukin tavallaan. Silloin jos joku suoltaa epäkunnioittavasti sitä miten liha sitä ja tätä, tulee oma maailmani kärjistetysti parempana. Esim. Bonat ja muut purkkiruoat on kuraa ja ihminen on laiska kun ei itse tee piltilleen ruokaa. :D Joka tietty näin ei oo, mutta htä provoa tästäkin suunnasta tarvittaessa lentää.
Ja sekin ettei tenavat oo mulle/meille oman ideologiamme koekanoja ja dumbojerboja, vaan lapsia joilla on oikeus saada yhtä hyvää sapuskaa kuin minä aikanani oon saanut.
Lähtipä resina sivuraiteelle.

HelvetinPöllö kirjoitti...

En tiiä liittyyks tää mitenkään mihinkään, mutta meillä on syöty aina sekaruokaa, itse tehtyä ja einestä, sen mukaan mikä on ollut minkäkin päivän aikataulu ja... blaa blaa. Jos on ollut oikeasti kiire eikä ole ollut aikaa tehdä ruokaa eikä edellispäiväistä ole ollut jäljellä eikä pakkasessakaan mitään itse tehtyä, on turvauduttu eineksiin. Poika kasvoi ilman korvatulehduskierrettä, kun sai siinä sivussa syödä madot yms. pihalta :)
Nyt se on kohta 26 ja ollut toista (kolmatta?) vuotta vegaani, opettanut lapsesta asti kasvisvastaisen äitinsä (erityisesti kaikki p:llä alkava on pahasta: parsa, porkkana ja paprika ;) ) syömään kasviksia- jihaa!

Mun ajatus oli siis sanoa, että jokainen syököön ja ylipäätään eläköön omaa elämäänsä ja antaa muiden elää omaansa!

Joulun aikaan juteltiin pojan kanssa siitä, kun pohdit sitä, pitääkö pöydässä olla kinkku vieraita varten, kun ette itse sitä syö. Saatiin siitä pitkä ja mielenkiintoinen keskustelu aikaan ja lopputulos oli, että ei tarvitse.
Joulu meni jo, mutta tulevaa joulua varten, vastaus on valmiina :D

Marjaana kirjoitti...

En provosoidu ;-) mutta totean, että mä syötin,silloin harvoin kun en tehnyt itse ruokia, Hippiä ja muita luomuja. Mutta se puhtaus ja itse tehty meni kyllä esikoisen kohdalla yli. Väsyin, kun olin yksin, poika ei nukkunut ja puuro piti tehdä liottamalla ensin täysjyvää yön yli, keittämällä pari tuntia ja sitten puristamalla siivilän läpi siitä puuro. Oih ja voih.

Nykyään osaan relatakin ja käydä vaikka pizzalla (niin kuin tänään) tai tarjota einestä silloin tällöin, mutta perusruoka on edelleenkin luomua ja yksinkertaista.

Apinajahevonen kirjoitti...

Voisitkos muuten tehdä semmoisen jutun, missä kerrot vähän tarkemmin mitä teidän ipanat popsii? Lihavouhkoojat ja samalla mäkin saisin helposti faktaa. Tuun itse tarvitseen varmasti noita "iskulauseita" jonain päivänä, ko haluisin tarjota omille lapsille vaihtoehdon. Mut toki itseäkin vähän pelottaa nuo ravintoaineasiat, meidän suvussa kun on toi hb ollut aina matala ja itsekin vedin rautatabuja jo lapsena, vaikka lihaa silloin söinkin. Nykyään vedän pullosta.

Ja eikös muuten pilttisoseet ole aika puhdasta sapuskaa, vain oonko ihan pimennossa? Itse vedin ainakin niitä marjaisia ja hedelmäisiä usein välipalaksi yhteen aikaan. Mutta tietty omatekoinen aina parempi.

Apinajahevonen kirjoitti...

Ja vielä lisäys, että meillä kyllä syötiin monipuolisesti kotona (myös muutakin kuin lihaa), mutta silti hb matala lapsena. Ja olin heikko. Ja me kaikki muksut oltiin alipainoisia (koska geenit) ja terkkarit aina ihmetteli vitsillä, että eikö me saada tarpeeksi ruokaa. Vaikka siis saatiin. Ja syötiin. Tasan ei mee taivaan lahjat, tai jotain sinnepäin :)
-A

Arttorius kirjoitti...

HP, kaikki liittyy kaikkeen.:-]
Kaikki elää ja tekee juttunsa omalla tavallaan. Se hienoa onkin, kun siihen on vapaus!

M, sulla on siis mennyt reilusti "yli". Relaaminen on hieno taito. Pitsa on kansallisruoka! <3

A, josko Hepalta tulisi rautaa geenien mukana? :D Sitä on onneksi helppo saada ruoasta ja jos se ei onnistu, varmasti tabletteinakin.
Tenavat syö samaa ruokaa kuin me, mut voin mä joskus.
On ne soseet varmaan ihan jees, mutta tarkoitin lähinnä näitä: http://www.semperlastenruoka.fi/tuotteet/5-6-kuukautta/hedelmapuuro-omena-banaani

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Joo määkin haluan tänne jutun lasten sapuskoista ja teidän. =) Ruoka-asiat on kivoja asioita.

Mun äiti on hassu, aina säännöllisesti hän jossain sivulaisessa sanoo mulle, että alkaisit syödä sitä lihaa! Tietämättä mistään sen enempää mitään.
No joo mitä tohonkin nyt sitten vastais, yleensä en vastaa yhtään mitään, otan vaan ystävällisesti asian vastaan koska kyseessä on oma mama.

Arttorius kirjoitti...

Kai ne äidit on sellaisia. Hyvää tarkoittaa, vaikka joidenkin ihmeisten olisi tarpeen päivittää perusravintotietämystään. Tietämättömyydestä ja ennakkoluuloista varmasti johtui vaimonikin kimppuun hösääminen lasten ravitsemuksen suhteen.